ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Αρκάδι»: Ενίσχυση της διδασκαλίας της Κρητικής Διάλεκτου

0

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που ανέλαβε την 11-12-2017 ,με ψήφισμα του  που απέστειλε στον πρύτανη κο Οδυσσέα Ζώρα ,σχετικά με την  διδαχή της κρητικής διαλέκτου στο φυσικό της χώρο το Πανεπιστήμιο Κρήτης , προβαίνει σε δύο κορυφαίες ενέργειες προς ενίσχυση της διδαχής της κρητικής διαλέκτου .

*ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  προς όλα τα Κρητικά Σωματεία της Αττικής  αρχές του Οκτωβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί  εσπερίδα που θα περιλαμβάνει  εισηγήσεις περί την κρητική διάλεκτο με την συμμετοχή σημαντικών  επιστημόνων  και  προσωπικοτήτων,  οι οποίοι θα συμμετέχουν και θα ενημερώσουν τα σωματεία σχετικά με την διδαχή της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προς διάσωση και διατήρηση αυτής.

Στο τέλος της εσπερίδας θα γίνει καταγραφή όλων των συμμετεχόντων σωματείων τα οποία θα υπογράψουν κοινή δήλωση για την διδαχή της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης , η οποία θα σταλεί στον κο  Πρύτανη.

Ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» δεν έχει σταματήσει διόλου τις ενέργειες του προς την κατεύθυνση αυτή και έχει προβεί σε συστηματικές πρωτοβουλίες όπως στην αποστολή του ψηφίσματος με επιστολή καθώς και την συνοδεία τριών βιβλίων του Μιχάλη Καυκαλά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ως Επίτιμο Πρόεδρο του συλλόγου, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον Σεβασμ. Μητρ. Ρεθύμνης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κο Αρναουτάκη, την αντιπεριφερειάρχη κα Λιονή, τους Δημάρχους Ρεθύμνου , Ηρακλείου, Χανίων , τον αντιπρύτανη κο Κ. Σπανουδάκη και άλλες προσωπικότητες προς ενίσχυση και πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Ήδη πνευματικοί άνθρωποι αλλά και πολλοί κρητικοί έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον  , όπως ο πρώην Δήμαρχος κος Δημήτρης Αρχοντάκης , ο οποίος μας απέστειλε επιστολή συγχαρητηρίων αλλά και ταυτίστηκε με την πρωτοβουλία του συλλόγου κοινοποιώντας την άποψη του στον κο Πρύτανη με το βιβλίο του.

Σημαντική υπήρξε η δραστηριότητα του σωματείου συνταξιούχων καθηγητών Ρεθύμνου , στέλνοντας επιστολή στον κο Πρύτανη ενισχύοντας την άποψη για την διδαχή της κρητικής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συγκινητική η στάση του δημοσιογράφου κ. Γιώργου Νταγάκη , ο οποίος  δεν έχει σταματή-σει από την εκπομπή του στο ραδιόφωνο του ΚΡΗΤΗ FM να ενισχύει την θέση αυτή με καθημερινές συνεντεύξεις από προσωπικότητες  όπως και ο κος Γεώργιος Λέκκας στενός συνεργάτης του Μ. Καυκαλά στην δική του ραδιοφωνική εκπομπή.

*ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ

Ο ιστορικός  σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  έχει ομόφωνα αποφασίσει την ίδρυση Μουσείου διατήρησης και διάσωσης της κρητικής διαλέκτου με έδρα το Ρέθυμνο, που σύντομα θα ανακοινώσει τις περαιτέρω διεργασίες για την πραγματοποίηση του .  Το μουσείο θα έχει  αναφορά στην κρητική διάλεκτο σε όλες τις μορφές που απλώνεται δηλ. από θέατρο, λογοτεχνία, ποίηση κλπ . Θα είναι κυρίως διαδραστικό μουσείο που θα περιέχει κυρίως βιβλία, καταγραφές από  απλοικους κρητικούς  και περιοχές όλης της Κρήτης . Η παρουσία  και η προσφορά του θα είναι ξεχωριστή όπως όλων των μουσείων και δεν θα έχει καμία σχέση με την εργασία που θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με την διδαχή της .

Εγκαίρως ο σύλλογος μας θα ενημερώσει για την ακριβή ημέρα και ώρα της πρόσκλησης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ