ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Έλληνας ο δράστης που σκόρπισε το θάνατο στο λύκειο Santa Fe

0

Ονομάζεται Δημήτρης Παγκουρτζής και είναι 17 ετών - Δέκα νεκροί και 12 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός - Έχει συλληφθεί ένα ακόμη άτομο - Τραμπ: Θλιβερή ημέρα

Ελληνικής καταγωγής είναι ο 17χρονος δράστης του μακελειού στο λύκειο Santa Fe, όπου άνοιξε πυρ αδιακρίτως, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, στην πλειονότητά τους μαθητών, στο 22ο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ τους τελευταίους πέντε μήνες.

Όπως μετέδωσε το CBS, επικαλούμενο τις αστυνομικές αρχές, ο φερόμενος ως δράστης ονομάζεται Δημήτρης Παγκουρτζής και έχει συλληφθεί, ενώ έχει γίνει η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης ο 17χρονος πριν την εισβολή στο σχολείο πόσταρε στο Facebook και μετά από λίγο «κατέβασε», μπλουζάκι που γράφει «Born to Kill».

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως ακολουθούσε λογαριασμούς που σχετίζονταν με τα όπλα, ενώ σε μια φωτογραφία έχει μία μπλούζα που γράφει «Γεννημένος να σκοτώνω».

Βρέθηκαν αυτοσχέδιες βόμβες στο χώρο του σχολείου

Ο δράστης ή οι δράστες φαίνεται ότι ήθελαν πολλούς νεκρούς καθώς στο λύκειο, αλλά και περιμετρικά του κάμπους, βρέθηκαν εκρηκτικά. Η περιοχή γύρω από το σχολείο έχει εκκενωθεί, προκειμένου οι ειδικές μονάδες να πραγματοποιήσουν ασφαλώς την εξουδετέρωση των μηχανισμών.

Ο σερίφης της κομητείας είχε ήδη δηλώσει ότι πυροτεχνουργοί βρίσκονται επί τόπου και έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα εκρηκτικά που βρέθηκαν ήταν αυτοσχέδιες βόμβες και βόβμες με χύτρες ταχύτητας.

Φώναξε «έκπληξη» και άρχισε να πυροβολεί

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και δώδεκα τραυματίες είναι ο απολογισμός του αιματηρού επεισοδίου με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στο λύκειο Santa Fe.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«ι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη», είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

Ο δράστης, που είναι μαθητής και έχει συλληφθεί, εισέβαλε νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) στην αίθουσα των καλλιτεχνικών πυροβολώντας, αρχικά μία μαθήτρια στο πόδι και στη συνέχεια αδιακρίτως.

Μάλιστα, φώναξε «Έκπληξη» στους μαθητές προτού αρχίσει να πυροβολεί.

Ο σερίφης της κομητείας Χάρις, Εντ Γκονζάλες επιβεβαίωσε στο Twitter ότι το περιστατικό έχει λήξει, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν θύματα. Ανακοίνωσε, ακόμη, τη σύλληψη ενός ακόμη ατόμου, που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί, αν ήταν συνεργός του δράστη και συμμετείχε στο περιστατικό.

Live εικόνα από το σημείο του μακελειού:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FABCNews%2Fvideos%2F10157252792803812%2F&show_text=0&width=560

Ο υποδιευθυντής του λυκείου, δρ. Κρις Ρίτσαρντσον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε ένοπλος μέσα στο σχολείο και ότι συνελήφθη.

«Κάναμε μία εξαιρετική δουλειά, βγάζοντας τους μαθητές με ασφάλεια έξω από το κτίριο και τους παραδώσαμε στους γονείς τους και αυτό είναι που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή».

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του Santa Fe είχε επισημάνει ότι η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες. «Θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες, όταν θα λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες», τονίζει η ανακοίνωση, ενώ αναφέρει ότι όλοι οι μαθητές έχουν μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.

Ήταν περίπου στις 7.45 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός πυρασφάλειας και οι μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι εκ των μαθητών άκουσαν τους πυροβολισμούς, ενώ μαζί με τους δασκάλους τους έχουν μεταφερθεί σε χώρο ασφαλείας κοντά στο campus.

Η αστυνομία έσπευσε στο σημείο και επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένοπλος στο σχολείο, όπου διεξήγαγε έρευνες για τον εντοπισμό του ενόπλου.

Τρία ελικόπτερα προσγειώθηκαν στον χώρο πάρκινγκ του πανεπιστημίου, προκειμένου να μεταφερθούν οι τραυματίες

Στους δώδεκα οι τραυματίες

Τουλάχιστον 12 είναι οι τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία του Τέξας.

Ειδικότερα, επτά άτομα νοσηλεύονται στο Clear Lake Regional Medical του Γουέμπστερ, δύο στο Ιατρικό Κέντρο στην πόλη του Τέξας, και άλλοι τρεις στο «John Sealy» του Γκάλβεστον.

Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός.

«Χτύπησε ο συναγερμός πυρασφάλειας, μετά ακούσαμε πυροβολισμούς»

Μαθήτρια περιέγραψε τη στιγμή που όλοι άκουσαν τους πυροβολισμούς. «Ήταν μία κανονική μέρα σαν όλες τις άλλες. Ξαφνικά ακούσαμε κάτι σαν συναγερμό για πυρκαγιά», δήλωσε μία 14χρονη μαθήτρια.

«Ακολουθήσαμε όλη τη διαδικασία σαν σε περιστατικό φωτιάς. Βγήκαμε έξω. Στεκόμασταν εκεί, δεν πέρασαν πέντε λεπτά και αρχίσαμε να ακούμε πυροβολισμούς. Τότε άρχισαν να τρέχουν όλοι, αν και οι δάσκαλοι έλεγνα να παραμείνουμε στις θέσεις μας. Όμως όλοι αρχίσαμε να τρέχουμε», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε μάρτυρας στο CNN, ο ένοπλος εισέβαλε στην αίθουσα των καλλιτεχνικών και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας μία μαθήτρια στο πόδι.

Η 16χρονη MaKenna Evans, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι βρισκόταν στην αίθουσα της γεωμετρίας, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Αρχικά ακούσαμε τη σειρήνα πυρασφάλειας. Όταν οι μαθητές βγήκαν έξω, ο διευθυντής είπε σε όλους να τρέξουν», ανέφερε.

Η Έβανς πρόσθεσε ότι κάποιοι μαθητές κρύφτηκαν πίσω από ένα κτίριο στο δρόμο που βρίσκεται το σχολείο.

Τραμπ: Μία εξαιρετικά θλιβερή μέρα

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, εξέφρασε τη θλίψη του για το αιματοκύλισμα στο λύκειο του Τέξας.

Όπως τόνισε, περιστατικά σαν το σημερινό συμβαίνουν εδώ και καιρό στη χώρα και δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές, τα σχολεία και να κρατήσει τα όπλα μακριά από τα χέρια που εμφανίζονται ως απειλή ως προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους.

Ολόκληρη η δήλωση Τραμπ:

Οφείλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τη θλίψη μας και την συντριβή μας για την δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς στο λύκειο Santa Fe του Τέξας, που έλαβε χώρα λίγο πριν. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και οι ομοσπονδιακές αρχές συνεργάζονται με τους τοπικούς αξιωματούχους. Αυτό γίνεται εδώ και καιρό στη χώρα μας. Τόσα πολλά χρόνια, δεκαετίες, θρηνούμε τρομερές απώλειες ζωών και στέλνουμε τη στήριξη και την αγάπη μας σε όλους όσους έχουν πληγεί από αυτήν την απολύτως τρομακτική επίθεση σε μαθητές, οικογένειες, δακάλους και το προσωπικό του Λυκείο Santa Fe. Αυτές τις τραγικές ώρες είμαστε μαζί σας. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να κάνει ότι είναι δυνατό για να προστατεύσει τους μαθητές μας, να ασφαλίσει τα σχολεία μας και να κρατήσει μακριά τα όπλα από τα χέρια εκείνων που φαντάζουν ως απειλή προς τους ίδιους, αλλά και τους άλλους. Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε σε κάθε επίπεδο για να κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά μας. Ο Θεός να κάνει καλά τους τραυματίες και να είναι στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων. Μία πολύ θλιβερή ημέρα.

Νωρίτερα, σε μήνυμά του στο Twitter, είχε αναφέρει: «Πυροβολισμοί σε σχολείο του Τέξας. Οι πρώτες αναφορές δεν φαίνονται καλές. Ο Θεός να βοηθήσει όλους!».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ