ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τρεις όροι για το καλώδιο της Κρήτης

0

Ο κακός χαμός γίνεται πλέον σε πανελλαδικό επίπεδο με τη διαμάχη που έχει προκύψει μεταξύ ΑΔΜΗΕ και EuroAsia Interconnector για το ποιος τελικά θα είναι ο φορέας υλοποίησης της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης (Αττική-Κρήτη).

Για τα της διαμάχης έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα. Το θέμα απασχόλησε έντονα τα δύο τελευταία 24ωρα τα μέσα ενημέρωσης.

Βγήκαν πολλά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένα παζάρι σε εξέλιξη ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ για τη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής κι ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την υλοποίηση του έργου.

Απ’ ό,τι φαίνεται, το νέο επεισόδιο στο “σίριαλ” αφορά στις τροποποιήσεις, στους νέους όρους για να ακριβολογούμε που ζητά η πλευρά του ΑΔΜΗΕ απευθυνόμενη στη ΡΑΕ.

ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε προτάσεις για τροποποίηση των όρων που διέπουν τα “Έργα μείζονος σημασίας” (Project of Major Interest-PMI), σε συνέχεια του χαρακτηρισμού του μεγάλου έργου διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής ως PMI και της έγκρισής του ως τέτοιου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο πρώτος όρος αφορά στη χορήγηση θετικών κινήτρων σε περίπτωση που τα έργα ολοκληρώνονται νωρίτερα από τις προθεσμίες που προβλέπονται στα εκάστοτε χρονοδιαγράμματα, σε αντιστοιχία με πρακτικές που εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Ο δεύτερος όρος αφορά στην τροποποίηση του κανόνα για τα έργα PMI που προβλέπει την απόδοση του εσόδου μετά την ηλέκτριση και όχι κατά την κατασκευή, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο οδηγεί σε ανάληψη υψηλότερου χρηματοοικονομικού κόστους για τον Διαχειριστή.

Τρίτος όρος είναι η τροποποίηση των διατάξεων όσον αφορά στις ρήτρες για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ