Αξιώνοντας το ποσό των 335.000 ευρώ περίπου, ένας βιοκαλλιεργητής από το Τυμπάκι, ζητά να αποζημιωθεί και να ξεπεράσει την καταστροφή που είχε υποστεί στις καλλιέργειες του, έχοντας χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακο με συστατικό στοιχείο που δεν αναγραφόταν στην ετικέτα.
Χρησιμοποίησε θειάφι, στη συσκευασία του οποίου, στην ετικέτα δηλαδή, υπήρχε η σύνθεση του, αλλά δεν αναγραφόταν ένα συγκεκριμένο συστατικό που απαγορεύεται στις βιοκαλλιέργειες, βάσει των προτύπων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και των προτύπων του ΔΗΩ.
Έτσι ο ίδιος βρέθηκε εκτεθειμένος, με κατεστραμμένη ουσιαστικά καλλιέργεια και πολλαπλές συνέπειες για τα χωράφια του. Για αυτό και κινείται δικαστικά σε βάρος της κορυφαίας εταιρείας που εμπορεύεται το σκεύασμα, με το δικαστήριο να έχει οριστεί για τις 29 Μάη.
Όλα έγιναν το 2005. Ο κ. Βασίλης Τζωρτζακάκης, είχε περίπου 4,5 στρέμματα με βιολογικά προϊόντα και συγκεκριμένα αγγούρια. Στις 22 Μαρτίου εκείνου του έτους, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους ελέγχους το ΔΗΩ (Οργανισμός πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων), σε έλεγχο που πραγματοποίησε στα θερμοκήπια του εν λόγω βιοκαλλιεργητή.
Συγκεκριμένα πραγματοποίησε δειγματοληψία στις αγγουριές που καλλιεργούσε. Από το δείγμα που ελήφθη και εξετάστηκε σε ανεξάρτητο και πιστοποιημένο εργαστήριο, σύμφωνα με τον ίδιο τον αγρότη, ανιχνεύτηκαν υπολείμματα αγροχημικού σκευάσματος με δραστική ουσία, ένα συστατικό στοιχείο (Benzimidazoles), το οποίο απαγορεύεται ως προς τη χρήση του για τα βιολογικά προϊόντα.
Στα δικαστήρια
Ο αγρότης έπαθε μια ζημιά της τάξης των 184.000 ευρώ περίπου, συμφωνα με τον ίδιο. Και αυτό γιατί από το ΔΗΩ, του απαγορεύτηκε να εμπορευθεί τα προϊόντα που καλλιεργούσε και του επιβλήθηκε η απαγόρευση της καλλιέργειας στα χωράφια του για ενάμιση χρόνο περίπου . Ενώ ο ίδιος προχώρησε και στην εκρίζωση των συνολικά 9000 αγγουριών και από τα 4.5 στρέμματα.
Ο ίδιος λοιπόν, δεν είχε άλλη λύση παρά τη δικαστική Οδό, την οποία και ακολούθησε. Ήρθε σε επαφή με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, πραγματοποιήθηκαν και από κοινού έλεγχοι σε δείγματα ( δείγμα εστάλη προς έλεγχο και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) . Η υπόθεση αυτή αν και του 2005 φτάνει μετά από 13 χρόνια σε φάση εκδίκασης στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, λόγω των συνεχών αναβολών που είχε πάρει.
Ένα σημείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχτηκε το αποτέλεσμα του ελέγχου, όμως ισχυρίζεται πως δεν είναι αυτή η υπαίτια για την ζημιά, αλλά μια άλλη εταιρεία, γαλλικής προέλευσης, η οποία και την προμήθευσε με το φάρμακο.
Προβληματισμός
Ο κ. Τζωρτζακάκης και η απόφαση που θα λάβει το Δικαστήριο για την υπόθεση του, θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα παράδειγμα για όλους τους άλλους βιολογικούς καλλιεργητές και τους αγρότες γενικότερα.
Ο προβληματισμός είναι άλλωστε έντονος και η συζήτηση μεγάλη, για όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η χρήση τους και για τις ιδιότητες τους . Τίθεται ένα ζήτημα για την προστασία των καταναλωτών, των βιοκαλλιεργητών και των αγροτών γενικότερα.