ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αίολος ο σχεδιασμός για αρχαιολογικό μουσείο

0

  • Προέβλεψαν δαπάνες για προμελέτες και μελέτες, που αγγίζουν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ!

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις τοπικές Αρχές έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς τα ποσά για τις προμελέτες και τις μελέτες που αφορούν στην κατασκευή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου είναι πέρα του αναμενόμενου υψηλές. Μόνο για το στάδιο των μελετών, δηλαδή, πριν την υλοποίηση του έργου προεκτιμούνται αμοιβές, οι οποίες υπερβαίνουν τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ!

Όπως είναι φυσικό, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στις συναρμόδιες θεσμικές αρχές και υπηρεσίες αφού, αν απαιτούνται σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ για τις μελέτες, γίνεται κατανοητό πως θα είναι αντίστοιχα μεγάλο και το κόστος της κατασκευής. Και αν τα χρήματα για το έργο υπάρχουν, τότε ίσως να έχουν αντίκρισμα οι δαπάνες για τις μελέτες. Αν όμως διατεθούν τόσα εκατομμύρια σε μελετητικό επίπεδο και μετά δεν υπάρχουν λεφτά για την υλοποίηση του έργου, πως δικαιολογείται η σπατάλη τόσων χρημάτων;

Αυτά και άλλα πολλά φαίνεται να έχουν «παγώσει» στην κυριολεξία τους συναρμόδιους που «βλέπουν» το όνειρο για ένα μεγάλο, κεντρικό, σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο στο Ρέθυμνο να μετατρέπεται σε «βραχνά» ή ακόμα και να κινδυνεύει να καταρρεύσει… πριν καλά – καλά… αρχίσει ο σχεδιασμός του στα χαρτιά.

Το ζήτημα, λοιπόν, μπαίνει σε μια νέα ενδιαφέρουσα φάση, όπου οι τοπικοί φορείς εκτός της πολιτικής βούλησης θα πρέπει να εξετάσουν το κυρίαρχο οικονομικό ζήτημα που προκύπτει, καθώς οι προεκτιμώμενοι προϋπολογισμοί, που αιφνιδιαστικά προέκυψαν, υπερβαίνουν τα δεδομένα και τις δυνατότητες που έως σήμερα υπήρχαν και διαμόρφωναν θετικό πεδίο κίνησης. Τώρα, όλα μοιάζουν… ρευστά!

ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα για το μουσείο, περιλαμβάνει ένα κτίριο συνολικά 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Με βάση τον κανονισμό προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών και παροχής τεχνικών και λοιπών συναφών επιστημονικών υπηρεσιών, οι προεκτιμώμενες αμοιβές που προκύπτουν για το συγκεκριμένο κτίριο είναι για την προμελέτη 678.113 ευρώ και ειδικότερα 276.000 ευρώ για την αρχιτεκτονική προμελέτη, 223.155 ευρώ για την στατική και 178.882 ευρώ για τις Η/Μ προμελέτες.

Στην συνέχεια για τις κυρίως μελέτες, προεκτιμούνται 861.908 ευρώ για το αρχιτεκτονικό τμήμα, 679.923 για τις στατικές, 633,547 για τις Η/Μ εγκαταστάσεις και 50.000 ευρώ για τις γεωτεχνικές μελέτες. Σύνολο, δηλαδή, 2.175.379 ευρώ.

Το έγγραφο ανήκει στο υπουργείο πολιτισμού με αποδέκτη την εφορία αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και διανεμήθηκε εσωτερικά στις υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού χωρίς να κοινοποιηθεί στις τοπικές Αρχές.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΙΟΝΗ

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαίρη Λιονή, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Εμείς ξέραμε πως η μουσειολογική μελέτη στοιχίζει περί τις 800.000 ευρώ και η αρχιτεκτονική προμελέτη 150.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε με τα πρώτα 150.000 ευρώ να χρηματοδοτήσει για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής προμελέτης. Έγιναν όλες οι συνεννοήσεις και υπογράφηκε το τεχνικό δελτίο για αυτό το κομμάτι του έργου. Όταν όμως εστάλη στο Υπουργείο Πολιτισμού το συγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο, μάθαμε εκ των υστέρων και αφού διαπιστώσαμε πως καθυστερεί η διαδικασία, πως το υπουργείο προβλέπει ένα ποσό υπέρογκο, το οποίο αγγίζει 2,8 εκατομμύρια ευρώ! Όταν ενημερώθηκα για αυτό ζήτησα να μου κοινοποιηθεί το σχετικό έγγραφο γιατί δεν μας το κοινοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, επειδή δεν είμαστε αποδέκτες αυτού του εγγράφου, το θέμα θα το εξετάσει αρμοδίως η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Τζιγκουνάκη.» Η ίδια σημείωσε, ο΄τι  «Είναι αλήθεια πως όλοι θέλουμε να φτιάξουμε το μουσείο αλλά τελικά με τι λεφτά; Πόσα θα χρειαστούν; Κάθε φορά θα μας ανεβάζουν τα κόστη και ένα εκατομμύριο ευρώ παραπάνω; Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Περιμένουμε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ξεκαθαρίζω δε, πως ο Περιφερειάρχης Κρήτης επιθυμεί να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο, όπως και αν έχει.»

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ερωτηθείσα η Διευθύντρια της Εφορίας Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της σχετικής επιστολής. Για το ζήτημα των υπέρογκων ποσών που αναφέρονται, μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι «Στην φάση που βρισκόμαστε εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα ξεκινήσουμε και πως θα βρεθούν τα λεφτά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο για αυτό το θέμα, διότι όλοι θέλουμε να ξεκινήσουμε αυτό το έργο αλλά κυρίως θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα χρήματα, όχι μόνο για τις μελέτες αλλά και για το ίδιο το έργο. Έτσι σχεδιάζω να επισκεφθώ τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα να εξετάσω όλο αυτό το ζήτημα και θα προσπαθήσω να συνεννοηθώ με τους ανώτερους μου για τα περαιτέρω.»

Σε στάση αναμονής, λοιπόν, για ένα κυρίαρχο αναπτυξιακό ζήτημα του Ρεθύμνου, που παραμένει παραμένει αίολο μέχρι να ξεκαθαρίσει το ακριβές ποσό που τελικά θα απαιτηθεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ