ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

"Θα γίνει το υβριδικό παρά τις αντιδράσεις" λέει η ΤΕΡΝΑ

0

Με αφορμή την αρνητική γνωμοδότηση της περιφέρειας Κρήτης, στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι βασίστηκε σε αντιδράσεις μιας πολύ μικρής ομάδας ανθρώπων.

Κανονικά προχωρούν οι επενδύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σε Κρήτη και Αμφιλοχία, σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της διοίκησης, στην ετήσια τακτική Γ.Σ. των μετόχων της

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στη συνέλευση τονίστηκε, η εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω απουσίας του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρείας έκαναν δεκτή την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή ή 4,36 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα, τα στελέχη της αναφέρθηκαν στο υβριδικό έργο που προωθείται στο Αμάρι Κρήτης και το οποίο περιλαμβάνει υδροηλεκτρική μονάδα 93 MW και αιολική 90 MW. Επίσης, η εταιρεία προωθεί δύο έργα ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για τρία έργα που βασίζονται στη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, για την οποία ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γεώργιος Περιστέρης, δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος υπογράμμισε την απουσία νομοθεσίας που να προβλέπει τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. «Από τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας», είπε ο κ. Περιστέρης, «προκύπτει πως το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα οφέλη που παρέχει στο σύστημα».

Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας σημείωσε ακόμη ότι πολλές χώρες, όπου το επιτρέπει η μορφολογία του εδάφους, προωθούν τη λύση της αντλησιοταμίευσης. Επίσης χαρακτήρισε την Ελλάδα, ως μία από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στην ατελέσφορη προσπάθεια της εταιρείας να μεταφέρει τη μικρή μονάδα της Ηρων, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας σε ηλεκτρική ενέργεια του νησιού. Η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση της νήσου θα πρέπει να ολοκληρωθεί, όχι μόνο για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, αλλά και για να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανώλης Μαραγκουδάκης, σημείωσε ότι το υβριδικό έργο στο Αμάρι της Κρήτης θα προχωρήσει παρά την αρνητική γνωμοδότηση της περιφέρειας Κρήτης. Οι αντιδράσεις που σημειώθηκαν, υποστήριξε, βασίστηκαν σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων και η ψηφοφορία έγινε επί τη βάσει αυτών των αντιδράσεων. Ο κ. Μαραγκουδάκης εκτίμησε ότι η εταιρεία θα λάβει την άδεια περιβαλλοντικών όρων και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων οίκων, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο υβριδικό έργο βασισμένο στην αντλησιοταμίευση στην Ευρώπη, αν όχι στον πλανήτη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ