Σταύρος Αρναουτάκης

Νέες κινητοποιήσεις γιατρών με αφορμή τη δίκη Ακουμιανάκη

Η Ένωση γιατρών ΕΣΥ προκηρύσσει στάση εργασίας11.00-13.00 για τις 13 Ιουνίου 2018 τελευταία μέρα της δίκης για το θάνατο από αλκοόλ της άτυχης Στέλας Ακουμιανάκη. Η δίκη των δύο ειδικευομένων γιατρών έχει ξεκινήσει στο Εφετείο Χανίων. Οι συνάδελφοι καταδικάστηκαν από το δικαστήριο πρωτόδικα και ο θάνατος αποδόθηκε σε υπερβολική χορήγηση υγρών που προκάλεσε εγκεφαλικό οίδημα. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε ως αιτία θανάτου την τοξικότητα και το εγκεφαλικό οίδημα από το αλκοόλ, παρά τα υψηλά επίπεδα αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα του κοριτσιού.

Θεωρούμε ότι οι αλεπάλληλες δικαστικές παραπομπές και καταδίκες γιατρών τα τελευταία χρόνια, η ποινικοποίηση της Ιατρικής πράξης και της επιπλοκής της, είναι φαινόμενα που οδηγούν το γιατρό σε άσκηση αμυντικής ιατρικής. Ο φόβος στην άσκηση της ιατρικήςκάνει κακό στον ασθενή και επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Στο Ρέθυμνο, μέσω αυτών των διαδικασιών απαξιώνεται συνεχώς το νοσοκομείο μας, το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας.

Γι αυτό το λόγο πάγιο αίτημα μας είναι αφενός η θεσμοθέτηση οργάνου προδικαστικού ελέγχου που θα κρίνει ποιες υποθέσεις πρέπει να φτάνουν στο ακροατήριο και θα αποτελείται από δικαστικούς και γιατρούς πιστοποιημένους πραγματογνώμονες, αφετέρου η ασφαλιστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού των νοσοκομείων και όσων συμμετέχουν σε διακομιδές για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμπαρασταθούν ενεργά στους διωκόμενους με τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο τη μέρα της στάσης εργασίας στα Χανιά.

Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

Nova Professional Economy 23 euro!!!

Σχετικά άρθρα