ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έμεινε μόνο στα… χαρτιά το τμήμα Τουρισμού στην Κρήτη

0

Αναπάντητο παραμένει ακόμα το ερώτημα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την πρόταση για τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για την αναγκαία ίδρυση τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει γίνει από το ίδιο το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Αποτελεί αίτημα ετών για όλο το νησί της Κρήτης που, αν και συνεχίζει να διαδραματίζει τον ρόλο ναυαρχίδας της τουριστικής οικονομίας, δε διαθέτει ανώτατη σχολή εκπαίδευσης στον τομέα αυτό, παρά το ότι κάθε χρόνο όλο και πιο πολλά παιδιά στρέφονται στα τουριστικά επαγγέλματα. Η πρόταση όμως του Πανεπιστημίου και η σχετική επιστολή που έχει σταλεί από τη Σύγκλητο έχει μείνει αναπάντητη από τον Μάρτιο, με το όλο ζήτημα ως φαίνεται να έχει μετατεθεί στις... ελληνικές καλένδες, δημιουργώντας έτσι μεγάλο πρόβλημα.

«Έχουμε γράψει γράμμα στον υπουργό με το αίτημα, όμως ο υπουργός δεν έχει μπει καν στον κόπο να απαντήσει. Έχουν ενημερωθεί όλοι οι βουλευτές και έχουν κάνει επερώτηση. Απ’ ό,τι ξέρω, προσφάτως έχει κάνει και η κ. Μπακογιάννη. Όμως δεν έχει δοθεί απάντηση ούτε στους βουλευτές και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αν δεν απαντήσει ο υπουργός, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε», τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας, σημειώνοντας ωστόσο πως, «αν ως Πανεπιστήμιο λαμβάναμε το τελικό “ΟΚ” από το υπουργείο, τον επόμενο Σεπτέμβριο θα ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε το τμήμα και να πάρουμε φοιτητές». Παρ’ όλα αυτά, η Κρήτη μένει ακόμα στο περίμενε, ενώ τμήματα Τουρισμού δημιουργούνται σε άλλες περιοχές που δεν έχουν καν εκφράσει τέτοιο αίτημα.

Το πρόγραμμα σπουδών για την πολυπόθητη λειτουργία τμήματος Τουριστικών Σπουδών που έχει υποδείξει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο υπουργείο, με απόφαση πάντα της Συγκλήτου, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζώρας, είναι ένα μοντέρνο πρόγραμμα, με τον πρύτανη, περιγράφοντας το πώς οραματίζεται η Σύγκλητος το τμήμα Τουρισμού στην Κρήτη, να αναφέρει πως «τα τμήματα Τουρισμού είναι πολύπλοκα. Μιλάμε για τον τουρισμό ως επιστήμη και μέσα σε αυτό το πλαίσιο σπουδών βρίσκονται θέματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με διεθνείς, ευρωπαϊκές και δημόσιες σχέσεις, Φιλοσοφία, Ψυχολογία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές big DATA και οικονομικά. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ένα σύνθετο τμήμα και έχω την αίσθηση πως μόνο εμείς απ’ όλα τα άλλα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα προγράμματα σπουδών», τόνισε ο κ. Ζώρας, σημειώνοντας πως το αίτημα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος στηρίζουν και αρκετοί επιχειρηματίες του νησιού.

Η ανεπαρκής στήριξη του κράτους

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο οποίος βρέθηκε στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV”, με τη συζήτηση να ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο “κρατική στήριξη και υποστήριξη τόσο των Πανεπιστημίων μας όσο και γενικότερα του χώρου της Παιδείας στη χώρα”, τόνισε πως «σίγουρα τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει βήματα μπροστά», πράγμα που, όπως σημείωσε, οφείλεται στο ότι ζούμε σε ένα κράτος το οποίο είναι «υπουργοκεντρικό και όχι υπουργειοκεντρικό. Δηλαδή ο κάθε υπουργός θέλει τα Πανεπιστήμια να εξαρτώνται από εκείνον. Δεν έχει κανείς υπουργός το σθένος να βγει και να πει ότι τα Πανεπιστήμια είναι αυτοτελή Ιδρύματα. Διαθέτουν αυτονομία, αλλά σε τρία χρόνια θα τα ελέγξω να δω τι κάνανε. Έπειτα το υπουργείο θέλει να ρυθμίζει τα δρώμενα και όλο αυτό αποβαίνει σε βάρος της έρευνας, της προσπάθειας, του ακαδημαϊκού φρονήματος και γενικότερα της εκπαίδευσης», είπε ο κ. Ζώρας.

Πρόχειρες οι συγχωνεύσεις

Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ στην υπόλοιπη χώρα, όπως για παράδειγμα τη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ στα Ιωάννινα, τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και το αν βλέπει ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την Κρήτη, ο κ. Ζώρας απάντησε πως, αν και δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά, ωστόσο βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλα τα ιδρύματα του νησιού, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «η Κρήτη είναι ένας γεωγραφικός χώρος που διαθέτει ένα πολύ ισχυρό ακαδημαϊκό σύστημα. Είναι το Πανεπιστήμιο που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, το εξίσου πολύ καλό Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τα ΤΕΙ, τα οποία διακρίνονται από τα ΤΕΙ της υπόλοιπης Ελλάδας. Φοβάμαι πως εκεί όπου έχουν γίνει συγχωνεύσεις αφορούν συγχωνεύσεις ασθενών χώρων. Η συγχώνευση ισχυρών χώρων θεωρώ πως είναι πιο δύσκολη. Πάντως, το πείραμα που εκτελείται, κατά την άποψή μου, γίνεται πρόχειρα και στο πόδι. Δεν ξέρω αν θα πετύχει. Ωστόσο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Περιμένουμε να ωριμάσουν οι διαδικασίες και είμαστε σε επαφή όλα τα Ιδρύματα της Κρήτης».

«Λαμπρό το μέλλον του Ιδρύματος»

Εν συνεχεία, σχολιάζοντας τα συνολικά 40 χρόνια του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ο κ. Ζώρας είπε πως «το Πανεπιστήμιο Κρήτης ξεκίνησε ως πείραμα, για να δούμε πώς θα πάει ένα Πανεπιστήμιο σε νησί. Όμως ξεπέρασε κατά πολύ τη φάση του πειράματος και συνεχίζει την πορεία του ως επίτευγμα, όχι μόνο σε επίπεδο χώρας, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο με ένα εξαιρετικό, διεθνές προφίλ. Το Σάββατο συμπληρώσαμε 40 χρόνια λειτουργίας του και προχωράμε για άλλα τόσα».

Ο πρύτανης υπογράμμισε παράλληλα το σημαντικό, ποιοτικό έργο που συντελείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθιστώντας το ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως.

Τέλος, με το παρελθόν του Πανεπιστημίου να είναι εξαιρετικά σημαντικό, το παρόν δύσκολο εκ των πραγμάτων αλλά εξίσου λαμπρό, το μέλλον του Ιδρύματος, όπως επισήμανε ο κ. Ζώρας, θα συνεχίσει να είναι λαμπρό καθώς έχει γερά θεμέλια, που δεν κλονίζονται, με τον ίδιο να καταλήγει: «Είμαι σίγουρος ότι οι επόμενες διοικήσεις θα διατηρήσουν αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στην έρευνα όσο και στην ποιότητα της διδασκαλίας. Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα, δε βλέπω ότι το μέλλον του Πανεπιστημίου Κρήτης θα είναι δυσοίωνο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ