ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έρευνα και συλλογή απολιθωμάτων clypeaster στην Κρήτη

0

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου παρουσίαση με θέμα: “1989-2018,  29 χρόνια έρευνας και συλλογής απολιθωμάτων clypeaster στην Κρήτη”. Ο κ. Ζησίου Πασχάλης και κ. Σιμιτζής Βασίλειος παρουσίασαν τα απολιθωμένα ευρήματα τους, του είδους clypeaster. Πρόκειται για ένα είδος αχινού που συναντάται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Η πλειοψηφία των ευρημάτων χρονολογείται κατά  το μειόκαινο, την γεωλογική εποχή που αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια μέχρι 5,332 εκατομμύρια χρόνια πριν. Βρέθηκαν στην Κρήτη, με μεγάλο αριθμό εξ αυτών στο Κάτω Βαλσαμόνερο και το Κάτω Μαλάκι  Ρεθύμνης.

Οι ομιλητές περιέγραψαν τα ευρήματα, πως και που συλλέχθηκαν, και την διαδικασία που είναι απαραίτητη ώστε να παρουσιασθούν. Έδωσαν και κάποιες πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των clypeaster και άλλων Εχινοειδών.

Ο κ. Ζησίου δε δίστασε να εκφράσει τα παράπονα του προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος προθυμοποιείται να δωρίσει την τεράστια συλλογή του, για την δημιουργία ενός μεγαλύτερου και πιο εξειδικευμένου παλαιοντολογικού μουσείου. Όμως οι τοπικοί φορείς, παρόλο που συμφωνούν στα λόγια, στην πραγματικότητα μένουν άπραγοι.

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, λειτουργεί στο Τέμενους του Μασταμπά ή «Βελή Πασά». Στο χώρο στεγάζονται απολιθώματα μαλακίων καθώς και ενδημικών ειδών που ζούσαν στην Κρήτη. Παράδειγμα αυτών ο νάνος ελέφαντας (Elephas creticus), ο νάνος ιπποπόταμος (Hippopotamus creutzburgi) και το ροπαλοφόρο ελάφι (Candiacervus ropalophorus).

Ο χώρος λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες  9:00 – 15:00 με είσοδο 3 ευρώ για ενήλικες, 2 ευρώ για μαθητές-φοιτητές και δωρεάν είσοδο για παιδιά κάτω των 10 ετών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ