ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έσπασε το ρεκόρ η Κρήτη: Πρωτοπορεί το ιατρείο πνευμονικής ίνωσης του ΠΑΓΝΗ

0

Με σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά και ένα παγκόσμιο ρεκόρ... διεξήχθη το Διεθνές Συνέδριο Πνευμονικής Ίνωσης και Σαρκοείδωσης WASOG 2018 στην Κρήτη το διάστημα 7-9 Ιουνίου.

Το ρεκόρ αφορούσε τις συμμετοχές επιστημόνων από όλο τον κόσμο, αφού ξεπέρασαν τις 400, σπάζοντας την πρωτιά που κατείχε το αντίστοιχο παγκόσμιο συνέδριο που είχε διεξαχθεί στο Παρίσι το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά τις επιστημονικές ανακοινώσεις, το επίκεντρο και πάλι βρισκόταν στην Κρήτη...

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του συνεδρίου, επιστήμονες διεθνούς κύρους προχώρησαν σε ανακοινώσεις σημαντικές για τη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης - νόσος που έχει μέση επιβίωση όπως ο καρκίνος του πνεύμονα (3 χρόνια). Από το πόντιουμ του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι σήμερα υπάρχουν στη φαρέτρα των επιστημόνων δύο αντιινωτικά φάρμακα, καθώς και κλινικές μελέτες. Τέτοιες μελέτες βρίσκονται στο ειδικό ιατρείο Πνευμονικής Ίνωσης και Σαρκοείδωσης του ΠΑΓΝΗ, που λειτουργεί από την πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ως κέντρο αναφοράς στην Κρήτη από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας Κατερίνα Αντωνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ειδικό ιατρείο του ΠΑΓΝΗ βρίσκονται σε θεραπεία 150 ασθενείς και έχει ως τώρα φανεί ότι υπάρχει αύξηση της επιβίωσης κατά 3 χρόνια σε 30-40 περιστατικό ανά έτος. Ουσιαστικά, δηλαδή, διπλασιάζεται ο μέχρι τώρα γνωστός μέσος χρόνος επιβίωσης για τους ασθενείς με πνευμονική ίνωση. Η ασθένεια έχει δύσκολη διάγνωση, που όμως αυξάνεται με τις νεότερες διαγνωστικές μεθόδους και, όπως γίνεται αντιληπτό, αυξάνεται και το προσδόκιμο επιβίωσης. Τα συμπτώματα είναι πολλές φορές ύπουλα και μη ειδικά, όπως ξηρός βήχας και δύσπνοια στην κόπωση, και εμφανίζονται κυρίως σε άνδρες καπνιστές μέσης ηλικίας και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, στα 65-70 έτη, ενώ η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Χαρακτηρίζεται από παρουσία ουλώδους ιστού στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να γίνονται άκαμπτοι και να περιορίζεται η ικανότητά τους να παρέχουν οξυγόνο.

Σήμερα, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση περίπου 2.000 άτομα. Η αν. καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διοργανώτρια του συνεδρίου, Κατερίνα Αντωνίου, τόνισε ότι η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι η πιο συχνή διάμεση πνευμονοπάθεια με επιβίωση πανόμοια με τον καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για μια θανατηφόρο ασθένεια με επιβίωση τα 3-5 έτη.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Πνευμονολογίας με τη θεματική ενότητα “Σαρκοείδωσης, Πνευμονικής Ίνωσης και Διαμέσων Πνευμονοπαθειών” - WASOG 2018 - διοργανώθηκε από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου στο Creta Convention Center στο νομό Ηρακλείου (Χερσόνησος) από τη Διεθνή Εταιρεία Σαρκοείδωσης και άλλων Κοκκιωματωδών Νοσημάτων, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Για το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποτέλεσε μια ευχάριστη συγκυρία, καθώς φέτος εορτάζονται τα 40 χρόνια της ίδρυσής του.

Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Πνευμονολογίας, prof. Athol Wells του Imperial College London (UK) και διευθυντής της Μονάδας Διαμέσων Νοσημάτων του Royal Brompton Hospital, London, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνη της Μονάδας Διαμέσων Νοσημάτων της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Αντωνίου. Το συνέδριο συνετέλεσε στην ενίσχυση της συνεργασίας (η οποία έχει αρχίσει από 2000) με το Imperial College και τη Μονάδα Διάμεσων Νοσημάτων του Royal Brompton Hospital (London) και τη συνεργασία για το γενετικό έλεγχο των ασθενών με το Πανεπιστήμιο Bichat στο Παρίσι.

Τα highlights του συνεδρίου

Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου του Παρισιού και υποψήφιος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Marc Humbert, πραγματοποίησε κεντρική ομιλία με τίτλο “Πρέπει να θεραπεύουμε την πνευμονική υπέρταση στις χρόνιες πνευμονοπάθειες;”.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου απονεμήθηκε το βραβείο “Carrier Achievement Award” στον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου του Έσσεν, prof. Ulrich Costabel, ενώ η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Chair of the Greek Cultural Centre in France &Vice-president of the Constantine Mitsotakis Foundation, πραγματοποίησε ομιλία για την αξία της συνεργασίας, και ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας τής δώρισε τον επετειακό τόμο για τα 40 χρόνια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε σύντομη παρουσίαση του επόμενου συνέδριου της WASOG, που θα γίνει στο Τόκιο της Ιαπωνίας το 2019, ενώ το συνέδριο έκλεισε με ομιλία της professor Rachel Chambers, director of the Centre for Inflammation and Tissue Repair (CITR) - Division of Medicine Vice - Dean Innovation and Enterprise - Faculty of Medical Sciences, με τίτλο “Mechanistic overlap between IPF and cancer: focus on the TGFb signaling axis”.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ