ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αποζημιώσεις για την ξηρασία ζητούν οι αγρότες της Κρήτης

0

Αποζημιώσεις για την ξηρασία - που όσο και αν έχει βρέξει τις τελευταίες μέρες η ζημιά δεν αλλάζει - θα ζητήσουν από την κυβέρνηση, μέσα από συντονισμό δράσης που αναλαμβάνει η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, οι αγροτικοί φορείς του νησιού, που έχουν προσκληθεί σε μια πρώτη ευρεία σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία για το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη συνέχεια των δράσεων που σηματοδότησε το πρόσφατο συνέδριο στην ίδια περιοχή, ενώ, μεταξύ των άλλων, θα ζητηθεί και η σοβαρή επιστημονική δουλειά των ειδικών της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε τεκμηριωμένα να υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα κεντρικά, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Την πληροφορία για τη σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία, ξεκαθαρίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα λάβουν μέρος μόνο αγροτικοί φορείς σε παγκρήτιο επίπεδο, έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Θα πάμε ενιαία σε αυτές τις διεκδικήσεις μας με όλους τους φορείς. Θα ζητήσουμε την επιστημονική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων, και θα πάμε οργανωμένα σαν νησί. Διότι το πρόβλημα αφορά όλο το νησί. Κι αυτό το λέω δεδομένου ότι οι βροχές αυτές που έπεσαν μπορεί να έσωσαν μικρές περιοχές, αλλά το νερό δεν ήταν τόσο ώστε να σωθεί η κατάσταση. Η γη διψάει και χρειαζόμαστε μέτρα στήριξης από την Πολιτεία», είπε εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Θέλω λοιπόν καταρχήν να καταγράψουμε το κομμάτι των ζημιών. Και η κατάσταση θα πρέπει να καταγραφεί με σωστό τρόπο. Θα καταγράψουμε τα προβλήματα, τα χιλιοστά της βροχής, τις ζημιές οι οποίες είναι σε εξέλιξη... και θα πρέπει να φανούν τα αποτελέσματα στον καρπό είτε της ελιάς, είτε του αμπελιού, είτε στα κηπευτικά. Και συγχρόνως, η ανάδειξη του θέματος έχει να κάνει με το θέμα της έλλειψης έργων υποδομών. Το σύνθημα το δικό μας είναι, ξεκινώντας από τους τοπικούς φορείς, να πούμε προς πάσα κατεύθυνση να σταματήσουν τα έργα βιτρίνας και τα χρήματα να πάμε πλέον σε έργα αρδευτικά, ώστε να αποκτήσει η Κρήτη αυτά τα αναγκαία έργα αντιμετώπισης της κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά προς τη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Αλλάζει το κλίμα»: Αναγκαία η εξασφάλιση του νερού

«Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό όχι μόνο για τους αγρότες. Δεν είναι μόνο να κρατήσεις τους αγρότες στην ύπαιθρο. Είναι θέμα που έχει να κάνει με το ίδιο το περιβάλλον. Έχει να κάνει με την εθνική οικονομία. Έχει να κάνει με την τοπική οικονομία. Έχει να κάνει με τη διατροφή κυρίως, καθώς σε μερικά χρόνια δε θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών. Έχει να κάνει με το θέμα ότι με την εξασφάλιση των υδατικών πόρων θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε την κλιματική αλλαγή, προκειμένου να καταφέρουμε να αναπτύξουμε και άλλες καλλιέργειες», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ποτέ να εγκαταλείψουμε ως βασικές μας καλλιέργειες την ελιά και το αμπέλι.

Μπορούμε όμως να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση για να επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή. «Διότι οι ίδιοι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κλιματική αλλαγή. Βλέπουμε το κλίμα ότι αρχίζει να γίνεται λίγο πιο τροπικό. Οι καλλιέργειες λοιπόν της ελιάς και του αμπελιού στην Κρήτη μπορούν να διατηρηθούν, και τα κηπευτικά φυσικά, όταν έχεις εξασφαλίσει όμως το νερό, μπορείς να πας και σε άλλες καλλιέργειες. Είτε σε πρώιμες είτε σε όψιμες ποικιλίες», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ