ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εδώ και δύο δεκαετίες ... πρώτη η Κρήτη στις αυτοκτονίες

0

Είναι μια πρωτιά από αυτές που καμία περιοχή δεν διεκδικεί. Μια πρωτιά όμως, που η Κρήτη κατέχει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες - πολύ πριν δηλαδή την οικονομική κρίση.

Οι αυτοκτονίες στο νησί καταγράφονται με μεγάλη συχνότητα, ενώ τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Κρήτη καταγράφονται διπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει, σήμερα, η Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ", το 2012 ο νομός Ηρακλείου ήταν πρώτος με διαφορά στις αυτοκτονίες σε παγκρήτιο επίπεδο, κάτι που εν μέρει αποδόθηκε στην κορύφωση της κρίσης, αν και αρκετά νωρίς τότε για να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία προς αξιολόγηση.

Στο γιατί η Κρήτη έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονίας, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη απάντηση. Υπάρχει ωστόσο σαφής αναφορά στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κρητικού που λόγω υπερηφάνειας αλλά και εγωισμού αδυνατεί να διαχειριστεί καταστάσεις που τον κάνουν να νιώθει ανεπαρκής ή αποτυχημένος εξαιτίας π.χ οικονομικών προβλημάτων, ανεργίας κλπ.

Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί στο νησί δεκάδες αυτοκτονίες, με τις περισσότερες να σημειώνονται σε Ηράκλειο και Χανιά. Από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου μέχρι και χθες μόνο στο Ηράκλειο έχουν σημειωθεί 8 αυτοκτονίες συμπολιτών μας, ενώ δεκάδες είναι οι απόπειρες αυτοκτονιών.

Δραματική είναι η αύξηση των αυτοκτονικών περιστατικών και στα Χανιά. Μία διαπίστωση που μάλλον έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα των επιστημόνων σε επίπεδο Κρήτης με βάση παλαιότερη μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά αυτοκτονιών είχαν μειωθεί στην δυτική Κρήτη.

Γνωστοί ψυχίατροι με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» ανέφεραν ότι οι αυτοκτονίες είναι ένα φαινόμενο με ετήσια διακύμανση. «Από Μάιο μέχρι αρχές Ιουνίου έχουμε το μεγάλο peak. Το Σεπτέμβριο έχουμε ένα ακόμα, μικρότερης κλίμακας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες γι’ αυτό. Μία θεωρία αποδίδει αυτήν την έξαρση στις αυτοκτονίες στην αλλαγή του καιρού και στην φωτοπερίοδο.

Άλλοι πάλι επιστήμονες υποστηρίζουν τη θεωρία των αλλεργιογόνων που μπορούν να προκαλούν κάποιες φλεγμονές, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάζουν. Το δεδομένο είναι ότι από τις αρχές Μαΐου μέχρι και αρχές με μέσα Ιουνίου καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά αυτοκτονιών».

Σήμερα η κηδεία του επιχειρηματία

Εξακολουθεί να σοκάρει η πιο πρόσφατη αυτοχειρία - αυτή του 49χρονου ιδιοκτήτη επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Ηράκλειο. Ο γνωστός επιχειρηματίας βρέθηκε απαγχονισμένος με ένα καλώδιο μπαλαντέζας, μέσα στην επιχείρησή του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του άτυχου 49χρονου θα ψαλεί στις 5 το απόγευμα από τον Ι.Ν. του Αγίου Τίτου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ