ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έρχονται αποζημιώσεις για τη φετινή ξηρασία;

0

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποζημιώσεων αλλά μέσω των ΠΣΕΑ άφησε από το Ηράκλειο, όπου και μίλησε στο διήμερο συνέδριο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές.

«Περιμένετε να δούμε πρώτα αν θα έχουμε ζημιές και μετά να μιλήσουμε για αποζημιώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερωτήματα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και της “ΚΡΗΤΗ TV”.

«Από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζεται η ξηρασία», όπως είπε και γι’ αυτό μίλησε για τα ΠΣΕΑ και για το ενδεχόμενο αποζημιώσεων τόσο για την Κρήτη, όσο και για άλλες περιοχές της χώρας.

«Υπάρχει θέμα ξηρασίας σε πολλές περιοχές της χώρας. Το παρακολουθούμε. Να δούμε μετά, εάν και εφόσον τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, για να εντάξουμε τις περιπτώσεις αυτές στα ΠΣΕΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές.

«Θα το δούμε στην πορεία. Μάλιστα, υπήρξε και μια πρόταση μιας ομάδας παραγωγών στη δικιά σας την περιοχή και τους απαντήσαμε ότι το παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό. Καταλαβαίνουμε την αγωνία. Και είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές. Εάν συνεχιστεί, εδώ είμαστε να τα δούμε όλα. Και σε συνεννόηση και με τους φορείς και την Περιφέρεια θα δούμε πώς θα κινηθούμε»...

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που λέγεται κλιματική αλλαγή. Και προβλέπεται να έχει τεράστιες επιπτώσεις, ειδικά σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Εκεί λοιπόν χρειάζεται κεντρικότερος σχεδιασμός, έτσι ώστε να υπάρχει καταρχήν πολύ καλή διαχείριση του νερού, αλλά και θέματα όπως η κάλυψη των καλλιεργειών και η καλλιέργεια ποικιλιών οι οποίες και κλιματίζονται πιο εύκολα ή είναι πρώιμες και έχουν λιγότερα προβλήματα από την ξηρασία είναι θέματα που μας απασχολούν. Και θα πρέπει όλοι μαζί να τρέξουμε να δούμε ποιες είναι όλες αυτές οι δράσεις για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση»...

Η αλλαγή του κανονισμού

Την ίδια ώρα, είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία πολλών μηνών για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην αλλαγή του κανονισμού, που υποτίθεται ότι θα γινόταν μέσα στους πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς. Ρωτήσαμε λοιπόν σχετικά τον Θεοφάνη Κουρεμπέ κι εκείνος μας απάντησε: «Δεν είναι εύκολη συζήτηση. Και αυτό ισχύει διότι το αλληλένδετο είναι ασφαλιστικές εισφορές και οικονομική βιωσιμότητα. Οι αλλαγές οι οποίες θα γίνουν θα είναι τόσες ώστε να μπορεί να αντέξει ο αγρότης. Η συζήτηση συνεχίζεται και θα εξετάσουμε ταυτόχρονα και τις καινούργιες συνθήκες, τι κάνει ο καιρός τα τελευταία χρόνια. Άρα λοιπόν αυτά θα πρέπει να τα υπολογίσουμε ή να βρούμε καινούργιους πόρους. Γιατί δεν έχει σχέση αυτή η υπόθεση μόνο με το κομμάτι του ΕΛΓΑ. Είναι και όλη η συζήτηση που γίνεται για την καινούργια ΚΑΠ. Για τα μέσα διαχείρισης κινδύνου μπαίνουν πολλά πράγματα στη συζήτηση. Άρα λοιπόν αυτά σαν χώρα γενικά θα πρέπει να τα υπολογίσουμε, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και να εξαντλήσουμε ό,τι κονδύλια υπάρχουν για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή»...

Νερό: «Ήρθε η ώρα συνεργασιών»

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης θέλησε μέσω της εφημερίδας μας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή και συμβολή των επιστημόνων, μέσω των οποίων τώρα υπάρχει πολύ καλό επιστημονικό υλικό.

«Ήρθε η ώρα αυτό το υλικό να το πάρουν και οι Δήμοι και να το αξιοποιήσουν κατάλληλα, σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους επιστημονικούς φορείς. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το νερό, θα πρέπει να σταματήσουν οι Δήμοι τα έργα βιτρίνας και να δώσουν όλο το βάρος τους εκεί. Και μιλάω ιδιαίτερα για τον Δήμο Ηρακλείου και τη σημερινή δημοτική Αρχή, που όταν παρέλαβε τα καθήκοντά της δε συνειδητοποίησε προφανώς ότι δεν πρόκειται πια μόνο για την ημιαστική περιοχή του Ηρακλείου. Ο Δήμος Ηρακλείου πλέον έχει ενσωματώσει πολλές και μεγάλες αγροτικές περιοχές του νομού», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και έφερε επίσης το παράδειγμα του Βιολογικού Καθαρισμού, κατηγορώντας τη σημερινή δημοτική Αρχή ότι δεν έχει ούτε μία μελέτη επέκτασης του Βιολογικού, με συνέπεια να αξιοποιείται μόνο το 10% του νερού και το υπόλοιπο 90% να χάνεται στη θάλασσα.

Μάλιστα, ο συνδικαλιστής υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται παράνομα, αφού η χρηματοδότηση του Βιολογικού από κοινοτικά προγράμματα είχε ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία: της εκμετάλλευσης του νερού μέσα από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων για την άρδευση των δενδρωδών καλλιεργειών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ