ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Γονιός χτύπησε παιδί με ειδικές ανάγκες μέσα σε σχολείο !

0

"Οι επιθετικές εισβολές μιας μικρής μειοψηφίας γονέων σε σχολεία είτε καταλήγουν σε χειροδικία εις βάρος παιδιών και εκπαιδευτικών είτε όχι, αποτελούν ένα απαράδεκτο γεγονός με τραγικές συνέπειες"

Ένα απίστευτο περιστατικό περιγράφει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων. Σύμφωνα με την καταγγελία ένας γονιός επιτέθηκε εναντίον παιδιού με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα καταγγέλλεται ότι άλλος γονιός επιτέθηκε σε βάρος διευθύντριας σχολείου.

"Οι επιθετικές εισβολές μιας μικρής μειοψηφίας γονέων σε σχολεία είτε καταλήγουν σε χειροδικία εις βάρος παιδιών και εκπαιδευτικών είτε όχι, αποτελούν ένα απαράδεκτο γεγονός με τραγικές συνέπειες για το κλίμα που διαμορφώνεται σε ένα σχολείο και έχει ως πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τα ίδια τα παιδιά." αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται "διαμορφώνουν ένα παιδαγωγικό κλίμα ανασφάλειας και φόβου στα παιδιά τα οποία, μαζί με τις/τους δασκάλες/ους τους μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν θύματα κάποιου μαινόμενου «τσαμπουκά» γονέα που αναλαμβάνει χειροδικώντας, βρίζοντας και απειλώντας να εισβάλλει στο σχολείο και να «αποκαταστήσει» αυτό που ο ίδιος θεωρεί «δικαιοσύνη» και «τάξη»".

Σημειώνεται πως τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα σε σχολεία των Χανίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Στα Χανιά εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα επιθέσεις γονέων ενάντια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε χώρους σχολείων. Στη μια από τις περιπτώσεις μάλιστα θύμα ξυλοδαρμού από γονέα άλλου παιδιού αποτέλεσε παιδάκι με ειδικές ανάγκες.

Οι επιθετικές εισβολές μιας μικρής μειοψηφίας γονέων σε σχολεία είτε καταλήγουν σε χειροδικία εις βάρος παιδιών και εκπαιδευτικών είτε όχι, αποτελούν ένα απαράδεκτο γεγονός με τραγικές συνέπειες για το κλίμα που διαμορφώνεται σε ένα σχολείο και έχει ως πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τα ίδια τα παιδιά.

Διαμορφώνουν ένα παιδαγωγικό κλίμα ανασφάλειας και φόβου στα παιδιά τα οποία, μαζί με τις/τους δασκάλες/ους τους μπορούν ανά πάσα στιγμή να γίνουν θύματα κάποιου μαινόμενου «τσαμπουκά» γονέα που αναλαμβάνει χειροδικώντας, βρίζοντας και απειλώντας να εισβάλλει στο σχολείο και να «αποκαταστήσει» αυτό που ο ίδιος θεωρεί «δικαιοσύνη» και «τάξη».

Όταν τα θύματα αυτής της συμπεριφοράς είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες ή παιδιά ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών, τότε πρόκειται για αθλιότητα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων του κόσμου των παιδιών και των ιδιαίτερων αναγκών της παιδικής ηλικίας είναι μια πολύπλοκη, διαρκής και συλλογική διαδικασία που απαιτεί επιστημονική κατάρτιση και παιδαγωγική αντιμετώπιση για τα οποία καθ’ ύλη αρμόδιοι είναι τα σχολεία και οι λειτουργοί τους. Οι γονείς αποτελούν πολύτιμους βοηθούς σε αυτή την προσπάθεια όμως δεν μπορούν να υποκαθιστούν τον εκπαιδευτικό πόσο δε μάλλον να τον απειλούν και να χειροδικούν εναντίον του.

Η γενικευμένη ανασφάλεια που έχουν διαμορφώσει σε πλατιά λαϊκά στρώματα οι μνημονιακές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, το ποδοπάτημα των ανθρώπινων αναγκών στο όνομα του κέρδους των ολίγων και των πολιτικών της αποπληρωμής του χρέους δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις επιθετικές αυτές συμπεριφορές.

Όσοι επιτίθενται ενάντια στους εκπαιδευτικούς χρησιμοποιώντας είτε λεκτική είτε φυσική βία επιτίθενται ενάντια σε αυτούς που έχουν κρατήσει και κρατούν όρθια τη δημόσια εκπαίδευση. Επιτίθενται ενάντια σε αυτούς που υπερασπίζουν καθημερινά, με κατάθεση ψυχής, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Θεωρούμε υπεύθυνους γι’ αυτές τις επιθέσεις αυτούς που χρόνια τώρα απαξιώνουν με τις πολιτικές τους τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Ο υπουργός παιδείας προκαλεί όταν λέει ότι «στηρίζει» τους εκπαιδευτικούς απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Αυτός και οι προκάτοχοι του διατηρούν το μύθο του «ανεπαρκούς» εκπαιδευτικού για να προωθήσουν τις πολιτικές της αξιολόγησης και της αποκέντρωσης. Είναι αυτοί που υποβαθμίζουν διαρκώς το δημόσιο σχολειό και στρώνουν το έδαφος για να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα.

Φτάνει πια!

Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας!

Ο ΣΕΠΕ Χανίων εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στον αγώνα όλων των συναδέλφων που υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση και πασχίζουν για τη μόρφωση όλων των παιδιών. Ενώνει τη φωνή του μαζί τους, ώστε να υπερασπίσουμε την εργασιακή μας αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά το κλίμα απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών του.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλων των σχολικών μονάδων σε κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, αλλά και όλους τους γονείς να τα απομονώσουν, γιατί δηλητηριάζουν το παιδαγωγικό κλίμα.

Ο ΣΕΠΕ Χανίων δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και ό,τι χρειαστεί, παρέχοντας συνδικαλιστική και νομική κάλυψη ώστε οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας να σπάσουν-και θα σπάσουν- το κλίμα φόβου και ανασφάλειας που καλλιεργούν αυτά τα φαινόμενα και δε θα αφήσει μόνους και ανυπεράσπιστους καμιά σχολική μονάδα, καμιά συναδέλφισσα και κανένα συνάδελφο απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις, που παίρνουν χαρακτηριστικά κοινωνικού κανιβαλισμού και στοχεύουν συνολικά το δημόσιο σχολείο.»

zarpanews.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ