ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Κινδυνεύουν να χαθούν 7 εκατομμύρια ευρώ για το λάδι

0

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθουν συνολικά 7 εκατομμύρια ευρώ για τους ελαιοκομικούς φορείς, από τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν γίνει οι επισημες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διελευκανθεί το «τοπίο».

Το προηγούμενο διάστημα και μέσα από το ekriti.gr έχει εκφραστεί η έντονη ανησυχία στην Κρήτη για τα κονδύλια που θα εκταμιευθούν στα πλαίσια της διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής των Οργανώσεων Ελαιοκομικών Φορέων (ΟΕΦ) από το νησί.

Πρόκειται για μια διαδικασία, για την οποία έχει προκύψει πρόβλημα συμφωνα με τους αρμόδιους για την Κρήτη, καθώς οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από υποψήφιους από το νησί, θεωρήθηκαν υπερβολικές ως προς τον αριθμό.

Ως σημερα ασκήθηκαν πιέσεις από την πλευρά του νησιού και μέσα από τα αναλυτικά ρεπορτάζ του ekriti.gr και του Ράδιο Κρήτη, σε μια προσπαθεια να αλλάξει η διαφαινόμενη απόφαση και να μην κοπεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 7 εκ. ευρώ!

Τα χρήματα αυτά σημειώνεται ότι αρχικά επρόκειτο να κοπούν, τη στιγμή που η Κρήτη παράγει το 30% της συνολικής παραγωγής λαδιού στην Ελλάδα. Παράγει 70 με 120 χιλιάδες τόνους, όταν πανελλαδικά η ποσότητα που παράγεται είναι 280 με 300 χιλιάδες.

Μια απόφαση, η οποία κατα πολλούς οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, δεν υπαρχει μια ισχυρή φωνή ούτε στον συνεταιριστικό τομέα, ούτε σε επίπεδο πολιτικής, προκειμένου να διεκδικησεί το νησί, αυτά που του αναλογούν.

«Συνολικά 7 εκ. ευρώ λιγότερα στο νησί, σημαίνει ότι κάποιοι Συνεταιρισμοί και κάποιοι ιδιώτες θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Δε θα γίνουν επενδύσεις στον ελαιοκομικό τομέα. Κάποιοι άνθρωποι δε θα βρουν δουλειά και συνολικά θα επιβαρυνθεί το σύστημα», αναφέρει ο κ. Νίκος Μπουνάκης, διευθύνων Σύμβουλος της Proactive Α.Ε.- Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι μιλάμε για κονδύλια από την Ε.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος για τη «βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου», το οποίο κάθε τριετία δίνει κάποια χρήματα στους ελαιοκομικούς φορείς, που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να επιδοτηθουν για να βελτιώσουν την ποιότητα των εγκαταστάσεων τους κ.α.

Πρόκειται για χρήματα που προκύπτουν από το 2% της παρακράτησης των επιδοτήσεων, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 40 εκ. ευρω, σε μορφή επενδυτικών προγραμμάτων.

Η αγωνία κορυφώνεται, ειδικά από τη στιγμή που μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένονται οι επισημες ανακοινώσεις για να δούμε αν από τα 18 εκ. ευρώ την προηγούμενη τριετία, η Κρήτη θα πέσει στα 11 εκ. ευρώ ή αν θα παραμείνει αμετάβλητο αυτό το ποσό, τη στιγμή μάλιστα που το νησί έχει αύξηση στον αριθμό των ελαιοκομικών φορέων!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ