ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: "Ξεδίψασε" η γη από το νερό αλλά με ζημιές σε καλλιέργειες

0

Μπορεί ο Ιούνιος να μας επεφύλαξε μέρες βροχοπτώσεων οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους,ωστόσο κατά τόπους προκάλεσε και ζημιές κυρίως στις αμπελοκαλλιέργειες.

Το νερό που έπεσε σε αρκετές περιοχές του νησιού μας ανακούφισε κάπως τη γη που μήνες τώρα υποφέρει από την ανομβρία, σε καμία περίπτωση όπως δεν αναπληρώνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον τις απαιτούμενες ποσότητες νερού που βρέθηκαν να λείπουν σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση η γη "ξεδιψά" αλλού σε μεγάλο βαθμό και σε άλλες περιοχές λιγότερο.

Όσον αφορά τις ζημιές στις αμπελοκαλλιέργειες ο πρόεδρος των Αμπερολουργών Κρήτης κ.Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στο ekriti.gr επεσήμανε ότι είχαν περιορισμένη έκταση κυρίως την πρώτη μέρα των βροχοπτώσεων σε Δαφνές,Αυγενική,Ασίτες,Κεράσια και αλλού.Η χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών προκάλεσε καταστροφές κατά τόπους όμως εκτίμησε και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ.Μύρωνας Χιλετζάκης,ο οποίος έχει την ίδια εικόνα με τον πρόεδρο των Αμπελουργών.

Και οι δύο τόνισαν στις δηλώσεις τους ότι οι βροχές ήταν θετικές ενώ όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες που απιτιμώνται σε 200 με 300 τόνους η ζημιά είναι πολύ μικρή.

Παράλληλα σύμφωνα με τον κ.Χιλετζάκη όπου υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα αυτά ήταν πρόσκαιρα και η γη δεν συγκράτησε το νερό που έπεσε.Ελπίζουμε,συμπλήρωσε οι βροχές να συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι γιατί και οι ελιές παίρνουν "βαθιά ανάσα" αλλά να μην προκληθούν ζημιές στις καλλιέργειες.

Βροχές είχαμε σε σχεδόν όλη την Κρήτη από τα Χανιά μέχρι την Ιεράπετρα και από τη Βιάννο μέχρι τις κεντρικές περιοχές του νομού Ρεθύμνου και τα βόρεια παράλια του νομού Ηρακλείου ενώ σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές Σάββατο και Κυριακή η βροχή ανακουφίζει ακόμη περισσότερο της κουρασμένες από τη λειψυδρία καλλιέργειες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ