ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι αγρότες του νησιού καταθέτουν προτάσεις για την σωτηρία του κλάδου

0

Την ερχόμενη Κυριακή, τα μέλη των αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, συναντιούνται στον Προφήτη Ηλία, με στόχο να θέσουν επί τάπητος όλα τα συμπεράσματα που διεξήχθησαν στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, αλλά και να καταγράψουν τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα.

Με βασικό άξονα τη στήριξη των αγροτών, οι εκπρόσωποι των αμπελουργών, των ελαιουργών και των καλλιεργητών, αναμένεται να συζητήσουν τόσο για την ανομβρία που «καίει» ολόκληρο το νησί, όσο και για όλα τα άλυτα θέματα που υφίστανται ως σήμερα.

Συμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης, Πρίαμο Ιερωνυμάκη, στη συνάντηση που θα γίνει το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής θα γίνει μια ακόμη επαφή για την καταγραφή και τελικά την κατάθεση συγκεκρμένων προτάσεων προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Το ανάγλυφο της Κρήτης δίνει τη δυναντότητα για τη δημιουργία μιας σειράς έργων υποδομής. Το κομμάτι του πρωτογενή τομέα είναι ιδαίτερο και σημαντικό. Για αυτό και πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του και συνάμα η ποιοτική τροφή για τους καταναλωτές, που θα είναι ένα ζητούμενο στο μέλλον», σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Συμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, η συζήτηση και οι προτάσεις κατα συνέπεια θα έχουν να κάνουν με την ανομβρία, την κλιματική αλλαγή, τη δημιουργια μικρών φραγμάτων, τους δρόμους και το οδικό δίκτυο και γενικά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

«Σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια, πρέπει να πιέσουμε για να προχωρήσουν οι μελέτες και να γίνουν πράξη θέματα που έχουν να κάνουν με τους ταμιευτήρες και τα φράγματα.

Μέχρι σήμερα αντί για έργα υπδομών, είχαμε έργα βιτρίνας. Πρέπει επίσης να τεθουν σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα, όπως ειναι η εκμετάλλευση του Βιολογικού του Ηρακλείου, το νερό του οποίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις καλλιέργειες, για την άρδευση», καταλήγει ο κ Ιερωνυμάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές για την εξεύρεση λύσεων έναντι της λειψυδρίας που πραγματικά απασχολεί όλη την Κρήτη.

Οι αγρότες του νησιού, έχουν πραγματοποιήσει επαφές, με στόχο στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν μια συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους του νησιού, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία για την εκπόνηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης της λειψυδρίας και της διαχείρισης του νερού που ως σημερα δεν είναι ορθολογική.

Στόχος μέσα από αυτό το πλάνο είναι να αποφασιστούν και να ξεκινήσουν να υλοποιούνται οι προτάσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούν στο μέλλον οι αγρότες, αλλά και ολόκληρος ο πρωτογενής τομέας, ώστε να διαφυλαχθεί το πολύτιμο αγαθό του νερού.

ekriti.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ