ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μόλις αγγίξαμε θερμοκρασίες υψηλότερες και από τον Ήλιο

0

Μια ιδιωτική εταιρία στην Αγγλία ισχυρίζεται πως έλεγξε επιτυχώς τον πρωτότυπο πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης που κατασκεύασε και προγραμματίζει τώρα να πουλά ενέργεια ως το 2030.

Η Tokamak Energy, με έδρα το Οξφορντσάιρ της Αγγλίας, άγγιξε λέει θερμοκρασίες στο εσωτερικό του τρίτου κατά σειρά αντιδραστήρα της, του ST40, της τάξης των 15 εκατ. βαθμών Κελσίου, κάτι που το κάνει ζεστότερο και από τον πυρήνα του Ήλιου (στους 10-15 εκατ. βαθμούς Κελσίου εκτιμάται).

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να πετύχουμε ενέργεια από τη σύντηξη και το κάναμε με τις δυνάμεις μιας ιδιωτικής εταιρίας, υποκινούμενοι να πετύχουμε κάτι που θα έχει τεράστια πλεονεκτήματα παγκοσμίως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φίρμας, Jonathan Carling, «το γεγονός ότι αγγίξαμε τους 15 εκατ. βαθμούς Κελσίου είναι άλλος ένα δείκτης της προόδου που σημειώνει η Tokamak Energy και επιπρόσθετη επικύρωση της προσέγγισής μας. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε την ενέργεια από τη σύντηξη εμπορική πραγματικότητα μέχρι το 2030».

Η Tokamak έχει συγκεντρώσει κονδύλια 40 εκατ. δολαρίων ως σήμερα για να αναπτύξει τον «μίνι αντιδραστήρα» της, που έχει το μέγεθος βαν, εκεί που οι άλλοι είναι θηριώδεις. Ο στόχος πλέον είναι να φτάσει ο ST40 στους 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου, ώστε να παράγει τεράστια ενεργειακά αποθέματα που να κάνουν βιώσιμη την εμπορική εκμετάλλευση της πυρηνικής σύντηξης…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ