ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πίεση στο Υπουργείο: Δώστε λύση για τον ΒΟΑΚ, κ. Σπίρτζη

0

Τέλος στις φημολογίες και σαφή χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα θα κληθεί να δώσει μέσα στο επόμενο διάστημα από την Κρήτη ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Μπορεί ακόμα να μην έχει οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του Υπουργού, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αυτή θα συμπέσει με τα εγκαίνια του νέου σταθμού των υπεραστικών ΚΤΕΛ τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Ιουνίου. Με δεδομένο πως στο πλαίσιο των έταιρων εγκαινίων της νέας πτέρυγας στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», που επίσης εγκαινίασε ο υπουργός, είχε δεσμευθεί πως η Κρήτη θα λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις μέχρι τον Ιούνιο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Υπουργός δεν θα έχει άλλη ευκαιρία για κάθοδο στο νησί.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι και την τελευταία φορά που ο υπουργός είχε δεσμευθεί για ανακοινώσεις από την Κρήτη, ήταν Νοέμβριος του 2017, με προγραμματισμό επίσκεψης για τον Ιανουάριο του 2018, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

ο Χρήστος Σπίρτζης

Σε «καυτή» έδρα έρχεται για ανακοινώσεις μέσα στον Ιούνιο ο Χρήστος Σπίρτζης

Αυτή τη φορά παρ’ όλα αυτά, επειδή τόσο το Υπουργείο, όσο και ο αρμόδιος υπουργός έχουν δεχθεί δριμεία κριτική, αλλά και με δεδομένο πως τον Απρίλιο στα εγκαίνια του «Νίκος Καζαντζάκης» ο Υπουργός δεν έκανε καμία ουσιαστική ανακοίνωση για τα μεγάλα έργα και τον ΒΟΑΚ, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υπεκφυγές, εκτός κι αν από το Υπουργείο έχουν στόχο να δοκιμάσουν τα όρια αντοχών της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο υπουργός αναμένεται στην Κρήτη για όλες τις ανακοινώσεις.

Με βάση όλες τις διαρροές που το ίδιο το Υπουργείο έχει αφήσει να διαρρεύσουν σε εθνικό και τοπικό Τύπο, ο νέος βόρειος οδικός άξονας, δεν θα είναι ένας ούτε ενιαίος, αλλά θα κατασκευαστεί τμηματικά και μάλιστα με τρεις διαφορετικές εργολαβίες.

Στην ουσία της έκτασης του, ο νέος οδικός άξονας δεν θα εκτείνεται από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, όπως διεκδικούν Περιφέρεια, τοπικές κοινωνίες και αντιπολίτευση, αλλά όταν ολοκληρωθούν όλες οι εργολαβίες θα έχει μήκος από τα Χανιά ως τον Άγιο Νικόλαο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο ότι θα ικανοποιήσει, όμως η τοπική κοινωνία έχει κουραστεί τόσο από καθυστερήσεις και ευχολόγια, που ακόμα και μια μικρότερη κινητικότητα από την προσδοκώμενη θα θεωρηθεί πρόοδος.

Αδιαπραγμάτευτη η κατασκευή του ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο ως τη Σητεία για τον Σταύρο Αρναουτάκη και την Περιφέρεια Κρήτης

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, παρ’ όλα αυτά, είναι απόλυτος στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που συζητήθηκε αρκετά, «για εμάς ο ΒΟΑΚ εκτείνεται από την Κίσσαμο ως τη Σητεία».

Ο περιφερειάρχης έκανε σαφές πως αυτό είναι το διεκδικητικό πλαίσιο της Περιφέρειας, διευκρινίζοντας πως γι’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχει δεσμευθεί όχι ο κ. Σπίρτζης, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός που αναγνωρίζει επίσης την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου.

Ενώ όμως για το θέμα της έκτασης του νέου βόρειου οδικού άξονα, ο κ. Αρναουτάκης είναι απόλυτος και ξεκάθαρος ως προς τις θέσεις του, δηλώνει περισσότερο «ανεκτικός» σε σχέση με τις συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή του ΒΟΑΚ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη του στην «Π», «αν για λόγους χρηματοδότησης το έργο πρέπει να σπάσει σε επιμέρους τμήματα, είναι θέμα που πρέπει να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία. Για εμάς μετράει το αποτέλεσμα».

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, πως μια επίσκεψη Σπίρτζη στο Ηράκλειο θα είναι για τον υπουργό αρκετά δύσκολη και πιεστική, αφού έχουν υπάρξει πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για άμεση κατασκευή του έργου, για έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο χωρίς διόδια, αλλά και για μια άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Με βάση όμως τα δεδομένα, ο υπουργός από το Ηράκλειο δεν θα μπορέσει να δεσμευθεί για ένα έργο από την Κίσσαμο ως τη Σητεία, δεν θα είναι δεδομένο ότι δεν θα μιλήσει για «σκιώδη» διόδια ή κάποια άλλη μορφή ρήτρας βιωσιμότητας του έργου, αλλά κυρίως δεν θα μπορέσει να δεσμευθεί για άμεση έναρξη της κατασκευής.

Το επιτελείο του Υπουργού, αλλά και ο ίδιος θα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα και κυρίως να σκεφθούν αρκετά έξυπνα, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις αιρετών, φορέων και Πολιτείας, οι οποίες δημιουργήθηκαν με βάση τις εξαγγελίες του ίδιου του υπουργού, αλλά και τις δεσμεύσεις από την Κρήτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ