ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Παυλόπουλος: Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες

0

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε αναφορά στο δημοψήφισμα του 2015 αλλά και στη στάση που κράτησε στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έκανε το χρέος του, όπως του επέβαλε η συγκυρία αλλά και η ιστορία του τόπου.

«Έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και οι προκάτοχοί μου αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. Έκανα το χρέος μου. Αυτό επέβαλε και η συγκυρία, αλλά και η Ιστορία του τόπου και η προοπτική της. Θέλω να πω με την ευκαιρία, προς όλους εκείνους που μπορεί να έχουν κάποιες αμφιβολίες, ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του ΠτΔ κατά το Σύνταγμα δεν είναι στατικός. Αυτό δεν το λέω τώρα, το δίδασκα και στο Πανεπιστήμιο. Προσαρμόζεται, κατ’ ανάγκην, στη συγκυρία. Είναι διαφορετικός στις ομαλές περιστάσεις και πολύ διαφορετικός όταν η συγκυρία είναι κρίσιμη. Ζήσαμε κρίσιμες συγκυρίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Οσον αφορά δε το δημοψήφισμα του 2015, υπογράμμισε: «Η απόφαση για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή μας πορεία ήταν απόφαση -το πιστεύω ιδίως αυτή την στιγμή-, της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι στο δημοψήφισμα που έγινε τότε το τμήμα του ελληνικού λαού που είπε «όχι», ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Αυτό αποδείχθηκε στην πορεία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε να εξάρει τη στάση της ΝΔ που είχε ψηφίσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. «Θέλω εδώ να αναγνωρίσω σε όλους εκείνους που εκείνη την εποχή συνέβαλαν, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό που τους αναλογεί», υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε πρώτον, σε ένα τμήμα από το ανακοινωθέν του χθεσινού Eurogroup, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με ισχυρότερη οικονομία, η οποία στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν και δεύτερον, στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, «αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τις αντοχές του και την προσήλωσή του στην Ευρώπη» και πρόσθεσε ότι τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως, αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας, ενώ υπενθύμισε ότι αρκετές, πολύ σημαντικές μάλιστα από αυτέ τις θυσίες οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν και όχι από εμάς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ