ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων

0

Με 3ήμερο Μουσικό Φεστιβάλ ξεκίνησε το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου για το καλοκαίρι του 2018. Το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου  στην Φορτέτζα από την επιτροπή πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΚΕΔΗΡ. Το φεστιβάλ μουσικής διήρκησε από την Πέμπτη 20 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Συμμετείχαν σε αυτό γνωστά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής,  δεξιοτέχνης της κιθάρας Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ο Λευτέρης Ελευθερίου, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, η Ερωφίλη και ο Βασίλης Γισδάκης. Έμφαση όμως δόθηκε στους μαθητές των σχολείων και των ωδείων του Ρεθύμνου που συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του 3ημέρου. Επόμενη κόμβοι του προγράμματος είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί 1 με 7 Ιουλίου στο Δημοτικό Κήπο και το Unite Fest  που θα γίνει 10 με 12 Αυγούστου στην Πλατεία Μικρασιατών με ελεύθερη είσοδο και το 2ο Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής», υπό την επιμέλεια της Χρυσούλας Σκεπετζή . Το Unite Fest είναι ένα φεστιβάλ που θα εστιάσει στην φολκλόρ μουσική της δυτικής Ευρώπης, με συγκροτήματα από όλη την Ευρώπη. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν  πολλές άλλες μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις το πρόγραμμα των οποίων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου www.rethymno.gr.

Ο λόγος που το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Φορτέτζα είναι για να παρουσιαστούν παράλληλα οι νέοι χώροι που θα αξιοποιηθούν από φέτος για της ανάγκες των συναυλιών και των εκδηλώσεων. Στον λόφο μπροστά από το τζαμί του Ιμπραήμ Χαν έχει διαμορφωθεί χώρος για συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις με κινητή εξέδρα και πάνω από χίλιες καρέκλες για να φιλοξενήσουν το κοινό. Πίσω από την σκηνή, το κτήριο του Ρέκτορα, καθαρίστηκε, προετοιμάστηκε, συντηρήθηκε και λειτουργεί πλέον ως καμαρίνια για την σκηνή του λόφου. Στο θέατρο Ερωφίλη, ο χώρος των θεατρικών παραστάσεων, έχει γίνει αλλαγή της πόρτας, συντήρηση στα καμαρίνια, βάψιμο και καταμέτρηση των καθισμάτων για αντικατάσταση όσων λείπουν. Ο θόλος του Ιμπραήμ Χαν μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις, φεστιβάλ και εικαστικά ακόμα και συναυλίες. Το όραμα του δήμου για το κάστρο είναι να αξιοποιηθεί κάθε γωνία του, με τους ανοιχτούς χώρους να είναι διαθέσιμοι για συναυλίες και θεατρικά και οι κλειστοί για πολιτιστικές δράσεις και συνέδρια. Έχει υπάρξει και πρόταση από την επιτροπή Τουρισμού να γίνει σε χώρο της Φορτέτζας απεικόνιση της ζωής επί Ενετών στο κάστρο με ηλεκτρονικά οπτικοαουστικά μέσα. Καθώς ο Δήμος επιθυμεί επαφή των ντόπιων, και ειδικά των σχολείων, με το κάστρο, προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια για Ρεθυμνιώτες και φοιτητές. Για την προστασία του μνημείου της Φορτέτζας έχουν ληφθεί μέτρα σταθμεύσεις με απαγόρευση διέλευσης και στάθμευσης τις ώρες 19:00-00:00.

Επίσης έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική ατζέντα στην ιστοσελίδα του δήμου για το Σπίτι του Πολιτισμού, όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το πρόγραμμα του χώρου, άλλα και για την διαθεσιμότητα του αν επιθυμούν να κάνουν κάποια εκδήλωση.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι κα. Πέπη Μπιρλιράκη, η κα. Ελευθερία Μιχάλα και η κα. Ελένη Χαμογιωργάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ