ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πόσο «ανέβηκαν» οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Κρήτη

0

Ο κύβος ερρίφθη για τις νέες αντικειμενικές τιμές, οι οποίες φτάνουν στα ύψη σε 3.792 περιοχές της Ελλάδας, ήτοι στο 30% των περιοχών της ελληνικής επικράτειας, ενώ στην Κρήτη, όπως θα δείτε και στον πίνακα που σας παραθέτουμε, σημειώνονται σημαντικές αυξομειώσεις.

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν και τις πρώτες εκτιμήσεις, προκύπτει ότι κατά κύριο λόγο θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Πρόκειται κυρίως για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από την περιοχή των 1.300 ή 1.400 ευρώ, που οι φορολογικές τιμές τους αυξάνονται. Επίσης, επιβαρύνσεις προκύπτουν και για περιοχές της λεγόμενης “λαϊκής κατοικίας”, καθώς σε αυτές έγιναν αυξήσεις των τιμών ζώνης, αλλά μετριάστηκαν από τις παρεμβάσεις στα κλιμάκια του κύριου φόρου.

Οι νέες τιμές, θα έχουν αντίκτυπο σε φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, με πολλούς ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές. Ως εκ τούτου, “φουσκωμένα” θα είναι τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα δουν περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Αυγούστου. Τυχεροί, από την άλλη πλευρά, είναι περίπου 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι με αμετάβλητο εκκαθαριστικό και ακόμα πιο τυχεροί περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα με μειωμένο φόρο.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες στην Κρήτη:

Νομός

Τιμή ζώνης

Νομός Ηρακλείου

Από 550 έως 2.050 ευρώ

Νομός Χανίων

Από 550 έως 1.850 ευρώ

Νομός Ρεθύμνου

Από 550 ευρώ έως 1.800 ευρώ

Νομός Λασιθίου

Από 550 ευρώ έως 1.850 ευρώ

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπογράφηκε και στάλθηκε για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων. Εν συνεχεία, σήμερα Τετάρτη θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό.

Με τα παραπάνω ολοκληρώνεται η δράση εναρμόνισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων, δράση που είχε συμφωνηθεί από το 2ο μνημόνιο το 2012.

Η συνολική εικόνα για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών είναι η εξής:

* Σε 2.122 μειώθηκαν.

* Σε 4.302 έμειναν σταθερές.

* Σε 3.792 αυξήθηκαν.

Επίσης, με την τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ. Επιπλέον αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες τιμές και τις παραπάνω αλλαγές, έγινε προσομοίωση της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2018.

Σύμφωνα με αυτήν:

* Μειωμένα θα είναι τα εκκαθαριστικά για 1.470.962 ή το 23% των φυσικών προσώπων.

* Αμετάβλητα για 3.995.181 ή το 62%.

* Ελάχιστη αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.

* Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.

* Μόνο για το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενους θα προκύψει αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Τέλος, επισημαίνεται ότι με την ίδια τροπολογία ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Επιστολή στον Τσακαλώτο

Στο μεταξύ, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά:

Την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Την κατάργηση του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου είχε συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία έμπαινε οριστικό τέλος σε έναν φόρο ο οποίος δεν τέθηκε σε ισχύ ποτέ στο παρελθόν εξαιτίας των προβλημάτων στην εφαρμογή του. Ωστόσο, εξαιρέθηκε από το τελικό κείμενο χωρίς να είναι γνωστό προς το παρόν εάν θα κατατεθεί με τροπολογία στη Βουλή.

Να μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης στο 50% των ισχυόντων.

Όπως μάλιστα τονίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το “μάρμαρο”, η επιφανειακή αυτή προσέγγιση απέτυχε να προσεγγίσει την ουσία του προβλήματος, δηλαδή ότι ο ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει υπερβολικά τα μεσαία στρώματα και κυρίως τους κατόχους αστικών ακινήτων, διαμερισμάτων και άλλων ακινήτων εντός των μεγάλων αστικών κέντρων. Στον αντίποδα, όσοι διαθέτουν εκτάσεις γης φορολογούνται ελάχιστα (1 ευρώ/στρέμμα), είτε πρόκειται για αγροτικές γαίες, είτε για παραθαλάσσια “φιλέτα” στα νησιά των Κυκλάδων.

Το ίδιο ισχύει και για τα εξοχικά στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, τα οποία, λόγω πολύ χαμηλών αντικειμενικών τιμών στις περιοχές της περιφέρειας, καταλήγουν να επιβαρύνονται ελάχιστα.

Άλλη μια βασική αδικία του ΕΝΦΙΑ, η οποία επίσης δεν αντιμετωπίστηκε, είναι ότι ως βασική αξία υπολογισμού λαμβάνεται η τιμή ζώνης και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Επίσης, σε αντίθεση με τις αντικειμενικές αξίες, δε λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου ή η εμπορικότητά του (αν πρόκειται για κατάστημα).

Σχολιάζοντας τις αναπροσαρμογές αυτές, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων-δικηγόρος Κώστας Αράπογλου είπε: «Για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα ισχύσουν οι καινούργιες αντικειμενικές αξίες, ενώ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2019. Το κράτος, αντί να φροντίσει να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ μέσω της αυξομείωσης αυτής των αντικειμενικών αξιών επιδιώκει να εισπράξει ακόμα μεγαλύτερο ποσό από τα 2,65 δισ. που έχει προγραμματίσει, κίνηση εντελώς λανθασμένη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ