ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στα πρόθυρα δεινής λειψυδρίας το Ρέθυμνο

0

ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Το καμπανάκι της λειψυδρίας χτυπά πια δυνατά και για το Ρέθυμνο. Σύμφωνα με τον Δ/ντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ Α.Ε. κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη, περισσότερο φέτος από ποτέ, πρέπει να προσέχουμε αν θέλουμε να έχουμε το πολύτιμο νερό.

Οι ανάγκες είναι αυξημένες και ο τουρισμός πάει καλύτερα, γεγονός, που σημαίνει, ότι χρειαζόμαστε παραπάνω ποσότητες νερο. Ωστόσο, στον ορίζοντα φαίνεται καθαρά μια δύσκολη χρονιά, όπως είπε ο κ. Μαμαγκάκης και πρόσθεσε: «Οι πηγές της Αργυρούπολης την τελευταία δεκαετία δίνουν το μισό νερό από ότι έδιναν, η δε Λίμνη Κουρνά, έχει κατά 1,62 εκ. χαμηλότερη στάθμη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Είμαστε δηλαδή περίπου στα σημείο που βρισκόμασταν πέρσι τον Οκτώβριο, που τελείωνε η τουριστική σεζόν».

«Γι αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε ο ίδιος τώρα που είμαστε στο ξεκίνημα του καλοκαιριού να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη χρήση του νερού, προκειμένου να προλάβουμε και να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρή έλλειψη».

Όσον αφορά στη Λίμνη του Κουρνά ο κ. Μαμαγκάκης τόνισε ότι η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από τα Λευκά Όρη, αλλά αν οι αντλήσεις που κάνουμε ξεπερνούν την τροφοδοσία της, γι’ αυτό και χαμηλώνει συνεχώς η στάθμη της.

Ο ίδιος δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανό πρόβλημα το Σεπτέμβριο «Ενδεχομένως και σύμφωνα με το μοντέλο που έχουμε κάνει, να υπάρξει πρόβλημα από τα μέσα του Σεπτέμβρη, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι. Δεν πρέπει να κάνουμε υπεραντλήσεις και γενικά να είμαστε όλοι συνετοί με τη χρήση του νερό».

Μιλώντας για το Ηράκλειο αφού χαρακτήρισε την κατάσταση του τραγική, πρόσθεσε: «Στο Ηράκλειο υπάρχει ένα διυλιστήριο μεγάλης δυναμικότητας, το οποίο δουλεύει μόλις τρεις μέρες το μήνα, προκειμένου να μαζέψει αποθέματα και να δουλέψει Ιούλιο - Αύγουστο.  Παρά ταύτα, η ΔΕΥΑΗ κλείνει τις βάνες διαδοχικά σε διάφορα τμήματα της πόλης, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μην έχουν νερό για δύο μέρες». Και πρόσθεσε: «Αν δεν θέλουμε να πάθουμε τα ίδια κι εμείς εδώ, πολύ μεγάλη προσοχή».

Μάλιστα όπως στη συνέχεια σχολίασε: «Το θέμα μας δεν είναι να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο και να τον φτάσουμε στο σημείο να αποθηκεύει νερό, κάτι που επίσης οδηγεί σε υπεραντλήσεις, πρέπει απλά να είμαστε φειδωλοί με τη χρήση του. Για παράδειγμα, οι νοικοκυρές που ανοίγουν τη βρύση στο μπαλκόνι και χρησιμοποιούν την πίεση για να σκουπίσουν και να σφουγγαρίσουν, πρέπει να σταματήσουν να το κάνουν».

Φωτογραφίες από τις εργασίες των ερευνητικών γεωτρήσεων για την γεωλογική έρευνα στον χώρο που θα κατασκευαστεί η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, στο οικόπεδο των 50 στρεμμάτων που έχει εξαγοράσει ο ΟΑΚ Α.Ε. στην περιοχή ανάμεσα στις Πρασσές και στο Γιαννούδι. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 2-6-2018 και με αυτές ολοκληρώνεται η μελέτη θεμελίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η προμελέτη αυτή ολοκληρώνεται τέλος του Ιουνίου οπότε θα έχουμε και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου ως μελέτη-κατασκευή. Ο προϋπολογισμός είναι στα 15 εκ. ευρώ (12 εκ ευρώ η ΕΕΝ και 3 εκ. ευρώ τα δίκτυα σύνδεσης). 

 

Σχέδιο διαχείρισης κρίσης

Απαντώντας σε ερώτημα, που αφορούσε στο αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λειψυδρίας, ο κ. Μαμαγκάκης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τη ΔΕΥΑΡ για Σχεδίο Διαχείρισης Κρίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί να περάσουμε σε εναλλακτικές λύσεις.  Ως παραδείγματα ανέφερε την ενεργοποίηση απενεργοποιημένων γεωτρήσεων, οι οποίες θα μπουν σε ετοιμότητα, αλλά και την άμεση αντιμετώπιση των διαρροών και των ζημιών στο δίκτυο, καθώς με την καθυστέρηση επισκευής ζημιών και διαρροών χάνεται πάρα πολύ νερό κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Κεντρικός αγωγός για όλο το νησί

Ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών & Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ τόνισε ότι «πρέπει να προσαρμόσουμε τα έργα μας για να μην έχουμε πρόβλημα γι’ αυτό και είναι σημαντική η ορθολογική και ενιαία διαχείριση του νερού στην Κρήτη». Και πρόσθεσε: «Ο ΟΑΚ λέει ότι πρέπει να γίνει ένας κεντρικός αγωγός που να διασχίζει την Κρήτη από τη μία πλευρά ως την άλλη, (όπως ο ΒΟΑΚ), έτσι ώστε το νερό να διανέμεται παντού. Δεν μπορεί η μισή Κρήτη να διψάει και η άλλη μισή να έχει αποθέματα και το νερό να καταλήγει στη θάλασσα. Είμαστε ένα νησί, φανταστείτε ότι η Ιεράπετρα κάνει αφαλατώσεις για να μπορεί να ποτίζει… Το φράγμα του Πλατύ πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, η Μεσσαρά είναι σε τραγική κατάσταση και το φράγμα της Φανερωμένης είναι άδειο».

Όσον αφορά στο Ρέθυμνο, υπογράμμισε: «Η δική μας πρώτη προτεραιότητα είναι το διυλιστήριο. Το φράγμα το δικό μας είναι καλοσχεδιασμένο και αποδεδειγμένα έχει νερό και η προτεραιότητά μας είναι η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού του φράγματος Ποταμών». Και πρόσθεσε: «Πριν από 12 χρόνια (2006) που ακόμα δεν υπήρχε πρόβλημα ύδρευσης, εμείς εξαγοράσαμε τη γη που θα στηθεί το διυλιστήριο, ανάμεσα στην περιοχή Γιαννούδι - Πρασσές, προκειμένου το νερό να φτάνει με φυσική ροή από το φράγμα. Εξασφαλίσαμε τις άδειες και ολοκληρώσαμε τις μελέτες. Δεν μπορούσε να πάει πιο γρήγορα αυτό, καθώς άλλος ήταν ο χαρακτήρας του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από αρδευτικό ταμείο. Εμείς όμως ξέραμε ότι το Ρέθυμνο έχει ανάγκες ύδρευσης και εκτός από το διυλιστήριο, προσθέσαμε και έργα σύνδεσης με τον αγωγό του δήμου, ύψους 3 εκ. Έτσι θα καλύψουμε τη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου, δηλαδή την ύδρευση και άρδευση του δήμου Ρεθύμνου και του δήμου Μυλοποτάμου».

Ο κ. Μαμαγκάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελέτη που θα παρουσιαστεί στο δήμο Αμαρίου. «Παράλληλα το νερό θα πάει και στο δήμου Αμαρίου όπως οφείλουμε. Μέχρι 15 του μήνα υπολογίζουμε ότι θα παρουσιάσουμε τη μελέτη αρδευτικών δικτύων Βολιώνες, Παντάνασσα, Πατσός και Απόστολοι στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου κι αν εγκριθεί θα προχωρήσουμε στην περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό των δικτύων: «Ο μέχρι τώρα σχεδιασμός ήταν το νερό να έρχεται από την Αργυρούπολη, τώρα όμως το νερό θα έρχεται από αλλού. Πρέπει λοιπόν να γίνει ένας ανασχεδιασμός του εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης και του δήμου Ρεθύμνου και του πρώην δήμου Αρκαδίου. Όλα αυτά τα μελετούμε και τα σχεδιάζουμε. Σύντομα θα τελειώσουμε τις μελέτες και θα μπορούμε να χτυπήσουμε τις πόρτες των ταμείων».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε, ότι στο θέμα των μελετών του διαλυτήριου είμαστε πολύ πιο μπροστά από πολλές πόλεις της Ελλάδας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ