ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στους δρόμους οι Κρητικοί ενάντια στα νέα μέτρα

0

Στους δρόμους κατεβαίνουν σήμερα εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι σε Ηράκλειο και Χανιά, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, για να αποτρέψουν την ψήφιση του νέου πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα οργανώνει συλλαλητήριο η ΑΔΕΔΥ. Στις επαρχιακές πόλεις - μεταξύ των οποίων και σε πόλεις της Κρήτης - όλες οι ανακοινώσεις προέρχονται από οργανώσεις που ανήκουν στο στρατόπεδο του ΠΑΜΕ. Στα Χανιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, ενώ στο Ηράκλειο η κινητοποίηση θα γίνει την ίδια ώρα στην πλατεία Λιονταριών.

Σύμφωνα με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ, «καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τις γυναίκες να απαντήσουν αγωνιστικά στην κυβερνητική προπαγάνδα και στις νέες απάτες της κυβέρνησης. Με το σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες” να δυναμώσει η πάλη απέναντι σε εργοδοσία, κυβέρνηση και Ε.Ε., απέναντι σε νέα και παλιά μέτρα. Η κυβέρνηση φέρνει, με τη γνωστή μορφή του κατεπείγοντος, νέο πολυνομοσχέδιο με δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη “αξιολόγηση”.

Αρκετά από αυτά όχι μόνο διαψεύδουν πανηγυρικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί επαναφοράς τάχα των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το “τέλος των μνημονίων”, αλλά στερεώνουν το έδαφος της νομιμοποίησης όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν έρθει έως σήμερα με βάση τον “Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας”.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, που τάζει λαγούς με πετραχήλια όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτερο μισθό.

Η “μεταμνημονιακή Ελλάδα” όχι μόνο δε φέρνει ανάκτηση των απωλειών και ανακούφιση για τον εργαζόμενο λαό, αλλά θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιλαϊκή επίθεση με βάση τα μνημόνια επιτήρησης της Ε.Ε.

Να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.

- Επαναφορά-υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ! Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ.

- Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

- Κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

- Πληρωμή από το μεγάλο κεφάλαιο των φόρων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.

- Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

- Προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα σχολεία μόνιμων πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων».

Στην Υγεία

Όπως γράφαμε και χθες, τα σωματεία των εργαζομένων στους χώρους της δημόσιας υγείας προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο έξω από τα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ., ενώ σε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα και συμμετοχή στα συλλαλητήρια προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, διαμαρτυρόμενοι για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, έπειτα από απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι γυναίκες

Οι Ομάδες και οι Σύλλογοι Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου, Δήμου Μαλεβιζίου, Μοιρών και Αρχανών καλούν τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις φοιτήτριες, τις νέες μητέρες και τις συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ για σήμερα, στις 7 το απόγευμα.

Οι εκπαιδευτικοί

Σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι, καλεί τους εκπαιδευτικούς η “Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών” νομού Ηρακλείου, για «να διατρανώσουμε την αντίθεση μας», όπως αναφέρει, «στην ψήφιση και των νέων αντιλαϊκών μέτρων της 4ης αξιολόγησης».

ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης

Στους δρόμους κατεβαίνουν όμως και οι αγρότες των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τα προαπαιτούμενα που θα ψηφίζονται στη Βουλή εκείνη την ώρα. Χθες Τετάρτη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Κρήτης, σε συντονισμό με Αγροτικούς Συλλόγους από όλη την Κρήτη, για τα ζητήματα της δακοκτονίας, της άρδευσης και των κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, τους πλειστηριασμούς, τις νέες δραστικές περικοπές των επιδοτήσεων και τη μεγάλη φορολογία.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Χανίων έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις 20 και τις 29 Ιουνίου, ζητώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ατομικό αφορολόγητο 12.000 ευρώ, διαγραφή των προσαυξήσεων στις χρωστούμενες οφειλές και να μπει τέλος στις κατασχέσεις από χρέη.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, εξάλλου, με ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαχητικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τα ταξικά σωματεία ενάντια στο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ