ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Χτύπησε η Μύγα της Μεσογείου τα πορτοκάλια. Τα ρίχνει στο έδαφος!

0

(Ceratitis capitata). Αυτή είναι η Μύγα της Μεσογείου. Ένα πολυφάγο έντομο. Προσβάλλει τους καρπούς περισσότερων από 250 ειδών καλλιεργούμενων φυτών. Στην Ελλάδα απαντάται από την Κρήτη έως και τη Μακεδονία και προκαλεί σοβαρές ζημιές σε οπωρώνες εσπεριδοειδών, αχλαδιάς, ροδακινιάς, μηλιάς κτλ. Αυτή είναι η εγκυκλοπαιδική περιγραφή της και αυτή (φωτό) είναι η σημερινή πραγματικότητα. Εδώ και αρκετό καιρό οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στα Χανιά βλέπουν τα πορτοκάλια τους προσβεβλημένα από το έντομο και πεσμένα στο έδαφος.

Η καταστροφή τονίζει ο πρόεδρος της ομάδας εσπεριδοειδών ο Κορμός, Ευτύχης Τρικουνάκης, είναι τεράστια για τον παραγωγό ο οποίος θα δει φέτος πολύ μειωμένο το εισόδημα του αφού η πτώση των πορτοκαλιών αγγίζει το 50%!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Εδώ και καιρό οι παραγωγοί προσπαθούν με ψεκάσματα και παγίδες να σώσουν ότι μπορούν από την Μεσογειακή Μύγα. Όμως τόσο οι γεωπόνοι όσο και οι συνδικαλιστές κάνουν έκκληση στους συναδέλφους τους να είναι πολύ προσεκτικοί με τα χημικά μέσα αντιμετώπισης, καθώς στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε μη φυσιολογικές ποσότητες σε πορτοκάλια που είναι προς βρώση.

Σε ότι αφορά στην τιμή του προϊόντος ο κ. Τρικουνάκης τονίζει ότι η μείωση της παραγωγής δε σημαίνει απαραίτητα και αύξηση στην τιμή του προϊόντος.

Το πρόβλημα λοιπόν αναμένεται το επόμενο διάστημα να φανεί στα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα σταφύλια αλλά και ενδεχομένως στις ελιές αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ο δάκος καθώς όλα αυτά ανήκουν στην οικογένεια των δίπτερων εντόμων που είναι σε έξαρση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ