ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν οι Τούρκοι επανεπένδυαν στην πατρίδα τους οι Έληνες έφτιαχναν Offshores

0

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για την αμυντική βιομηχανία και τις κινήσεις που έχουν κάνει οι Τούρκοι επιχειρηματίες στις βιομηχανίες οπλικών συστημάτων διαπίστωσα ότι :

α) Έχουν αποκλειστικές παραγωγές οπλικών συστημάτων (π.χ. επιθετικό ελικόπτερο ΑΤΑΚ T-129 βασισμένο στο Ιταλικό Mangusta, UAV:Μη επανδρωμένα αεροσκάφη “Aplagu”, “Kargu”, “Dogan” κλπ),

β) Συμπαραγωγές αρμάτων, στρατιωτικών οχημάτων, υποβρυχίων κλπ  με Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες βιομηχανίες.

γ) Έχουν αναπτύξει την έρευνα σε νέες καινοτόμες στρατιωτικές εφαρμογές όπως το μη επανδρωμένο υποβρύχιο «Wattozz» (Σαλάχι), την κατευθυνόμενη βόμβα KGK με βεληνεκές από 112-500 χιλιόμετρα, τα Laser Weapon Systems, τον αντιαεροπορικό πύραυλο HISAR-A κλπ.

Στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση, οι Τούρκοι επιχειρηματίες τα κέρδη τους τα επανεπενδύσαν στην εσωτερική βιομηχανία με αποτέλεσμα να κερδίζουν χρήματα, να αναβαθμίζουν την τεχνογνωσία τους και να θωρακίζουν την πατρίδα τους, ενώ οι δικοί μας στην πλειοψηφία και με την ανοχή/συνενοχή των πολιτικών και του κρατικού μηχανισμού, παρ’ όλο που χρηματοδοτήθηκαν από τις Ελληνικές Τράπεζες και Ευρωπαϊκά προγράμματα, φυγάδευσαν όχι μόνο τα κέρδη αλλά και μέρος των κεφαλαίων σε φορολογικούς παράδεισους (Ελβετία, νησιά Κάιμαν, Παρθένοι νήσοι, Λιχνενστάιν και αλλού).

Επιπλέον οι Τούρκοι επιχειρηματίες επιτίθενται επιχειρηματικά στην Ελλάδα αγοράζοντας μαρίνες (π.χ. ο Τουρκικός όμιλος Koc την μαρίνα Μυτηλινης για 40 χρόνια), ξενοδοχειακές μονάδες (π.χ. στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου Dogus περνούν μέρος από τα project του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Hilton), συστήνουν τράπεζα (η τράπεζα Ziraat Bank στην Θράκη και την Αττική), και εξαγοράζουν εταιρείες (πχ η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου Α.Ε. εξαγοράστηκε από στον τουρκικό όμιλο Pak Holdings).

Που είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες; Ποιοι έχουν επανεπενδύσει στην Ελλάδα της κρίσης; Λίγοι. Ενώ οι Τούρκικες επιχειρήσεις γιγαντώνονταν, οι  ελληνικές έχαναν την ισχύ τους (π.χ. η Εθνική Τράπεζα απέσυρε τα κεφάλαιά της από την Finansbank το 2015) και πολλές έκλεισαν. Μετά τους παραπάνω συλλογισμούς με γνώμονα τις πράξεις, απέναντι στον τόπο που τους ανέδειξε και χρηματοδότησε,  ποιούς θα χαρακτηρίζατε πιο φιλόπατρεις τους Έλληνες ή τους Τούρκους;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ