ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

5η Συνάντηση Εργασίας Πολιτιστικών Φορέων Δήμου Μυλοποτάμου

0

Για ακόμα μία χρονιά οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του Δήμου Μυλοποτάμου συνέχισαν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ τους, προκειμένου να συντονίσουν το πολυεπίπεδο έργο τους στην περιοχή.  Η 5η συνάντηση εργασίας οργανώθηκε και φέτος με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» την Κυριακή 3 Ιουνίου στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο «Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μαρκάκης» στο Γαράζο.

Μετά από διαλογική συζήτηση, οι εκπρόσωποι των συλλόγων ψήφισαν τα εξής:

  1. Να διοργανωθεί το 2019 επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μυλοποταμίτες του πνεύματος, των τεχνών και των γραμμάτων». Το θέμα εισηγήθηκε η εκπαιδευτικός και Γραμματέας του Οργανισμού Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Ο Αυλοπόταμος» κ. Μαρία Λαγουδάκη. Οι σύλλογοι και οι φορείς, ανέλαβαν την υποχρέωση να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τα τέλη του προσεχούς Αυγούστου. Παράλληλα το Δ.Σ. του Οργανισμού θα ψηφίσει την οργανωτική και την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου.
  2. Να δημιουργηθούν σε κάθε χωριό, όπου οι σύλλογοι το επιθυμούν και έχουν την δυνατότητα, «Ομάδες συλλογής προφορικών αφηγήσεων από κατοίκους των χωριών του Δήμου Μυλοποτάμου», ώστε να δημιουργηθεί μια τράπεζα πληροφοριών για την άγνωστη ιστορία, τα κοινωνικά και λαογραφικά δεδομένα της περιοχής, τα οποία θα είναι πολλαπλώς αξιοποιήσιμα από επιστήμονες και ερευνητές. Το θέμα εισηγήθηκε η εκπαιδευτικός και Διευθύντρια του Γυμνασίου Γαράζου κ. Μαρία Μπαντουβά, η οποία έχει ήδη προχωρήσει με επιτυχία σε αντίστοιχο εγχείρημα στις Μαργαρίτες.
  3. Να προχωρήσουν από φέτος σε ελεγχόμενη αφισοκόλληση κατά την περίοδο των πολιτιστικών εκδηλώσεων ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία αποφυγής της αφισορρύπανσης που καταγράφεται κάθε καλοκαίρι στην περιοχή, να συμβάλουν στην προσπάθεια του δήμου για την προστασία των αδέσποτων ζώων και να συνεχίσουν την κοινωνική τους προσφορά με ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου καθώς και των λοιπών δημοτικών δομών κοινωνικής προσφοράς. Τα θέματα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σαρρής.
  4. Να προχωρήσουν από κοινού και με συντονιστή τον Οργανισμό «Αυλοπόταμος» στην δημιουργία ενός βίντεο για την πολιτιστική και τουριστική προβολή του Μυλοποτάμου, στο οποίο ντόπιοι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν τον «Ερωτόκριτο» στα 100 χωριά, σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και στα μνημεία της περιοχής. Επίσης να συνεργαστούν για την διοργάνωση των φετινών «Ταλλαίων» και να συμβάλουν στην επιτυχία των εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Το θέμα εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μυλοποτάμου και Πρόεδρος του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» κ. Μανούσο Κλάδος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των συλλόγων αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την διάδοση μηνυμάτων κατά της κατάχρησης αλκοόλ ενώ συζήτησαν σειρά από ζητήματα που απασχολούν την λειτουργία τους και την ενίσχυση της δράσης τους. Μεταξύ άλλων τέθηκαν επί τάπητος η ανάγκη ίδρυσης δημοτικών μουσικών σχημάτων που να λειτουργούν όπως το Δημοτικό Θέατρο Μυλοποτάμου καθώς και η οργάνωση εκδηλώσεων με κοινωνικό περιεχόμενο.

Τέλος, σε όλους τους συμμετέχοντες μοιράστηκαν σακούλες πολλαπλών χρήσεων του ΕΣΔΑΚ και ανέλαβαν να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της χρήσης των πλαστικών ειδών μίας χρήσης.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Αγιάς, Αγίου Μάμα - Αργουλιού, Αίμωνα, Αλόιδων, Απλαδιανών, Αχλαδέ, Γαράζου, Δαφνέδων, Δημιουργικής Ομάδας Μαργαριτών, Δοξαρού, Θεοδώρας, Καλανδαρέ, Καλύβου, Κράνας, Κρυονερίου, Μουρτζανών, Μπαλίου, Ομάλας, Περάματος, Σκεπαστής, Χελιανών, Χώνους, του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου, της Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Μυλοποταμιτών, του Πολιτιστικού Οργανισμού «Σπίτι των Κουρήτων», του Λαογραφικού Ομίλου «Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης», της Ομάδας Συλλογής Προφορικών Αφηγήσεων Μαργαριτών, καθώς επίσης στελέχη του Οργανισμού «Αυλοπόταμος» και του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου.

Τις εργασίες τίμησε με την παρουσία του και τις παρεμβάσεις του ο συγγραφέας και ερευνητής, πρόεδρος της εφορίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Μιχάλης Τρούλης, πάντα αρωγός και σύμβουλος των πολιτιστικών φορέων του Μυλοποτάμου.

Η 6η συνάντησης εργασίας πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Δήμου Μυλοποτάμου, ψηφίστηκε να γίνει το 2019 στο Πέραμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ