ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Buddha bowls: H νέα τάση της υγιεινής διατροφής

0

Αν υπάρχει μια παγκόσμια διατροφική τάση τη φετινή χρονιά, τότε αυτή σίγουρα είναι τα «Buddha bowls» ή ελληνιστί τα μπολ του Βούδα. Λαμπερά χρώματα, ποικιλία από τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά, συγκεντρωμένα όλα σε ένα… μπολ. Και το καλύτερο; Αποτελεί πλήρες γεύμα!

Πώς προέκυψε η ιδέα των «Buddha bowls»;

Η ιδέα αυτής της τάσης βασίζεται στον τρόπο διατροφής του Βούδα, ο οποίος ξυπνούσε πριν το σούρουπο και κάθε πρωί έπαιρνε μαζί του ένα μπολ, διασχίζοντας τους δρόμους της περιοχής που έμενε. Οι ντόπιοι κάτοικοι τοποθετούσαν στο μπολ του φαγητό σαν δωρεά και εκείνος έτρωγε ό,τι του είχαν προσφέρει. Αυτό ήταν το αυθεντικό «Buddha bowl»: ένα μεγάλο μπολ με οποιοδήποτε φαγητό διέθεταν οι συγχωριανοί του και μπορούσαν να το μοιραστούν.

Πώς να φτιάξεις και εσύ ένα Buddha bowl

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για να γεμίσεις το μπολ σου, αλλά μπορείς να συνδυάσεις υλικά της αρεσκείας σου, ικανοποιώντας τις γευστικές σου προτιμήσεις! «Παίξε», λοιπόν, με διάφορους συνδυασμούς τροφών και δημιούργησε ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα. Η βασική αρχή είναι να πετύχεις μια ισορροπία από 3 ομάδες θρεπτικών συστατικών-πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και ωφέλιμα λιπαρά-κερδίζοντας έτσι το μέγιστο διατροφικό όφελος στο γεύμα σου. Τα βήματα λοιπόν έχουν ως εξής:

επίλεξε τη βάση του γεύματος από δημητριακά, κινόα, ρύζι, κους-κους, ζυμαρικά, καλαμπόκι, πατάτες, ως πηγή υδατανθράκων

ενίσχυσε με πολύχρωμα λαχανικά, ψημένα, βραστά ή ωμά. Τόλμησε να τα συνδυάσεις ακόμη και με εποχιακά φρούτα, βάζοντας μια ξεχωριστή πινελιά στο μπολ σου…

πρόσθεσε μία πηγή φυτικής πρωτεΐνης, όπως φασόλια, ρεβίθια, φακές, tofu ή ζωικής πρωτεΐνης, όπως άπαχο ή αυγό ή τυρί και

τέλος, πασπάλισε με λίγους ξηρούς καρπούς ή ελαιόλαδο, ξύδι/ λεμόνι για να ενισχύσεις τη γεύση του.

Έχοντας τοποθετήσει όλα τα υλικά στο μπολ, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα πολύχρωμο και πολύ ελκυστικό πιάτο, που πρώτα θα θέλεις να το φωτογραφήσεις και μετά φυσικά να το απολαύσεις…

Τα «Buddha bowls» ως σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Τα «Buddha bowls» αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα ιδανικό συνδυασμό υδατανθράκων, άπαχης πρωτεΐνης και λαχανικών, που καθιστούν το γεύμα ισορροπημένο και ιδιαίτερα πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία).

Επιπλέον, η προσθήκη λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενισχύοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού. Το ίδιο πετυχαίνουμε και με την προσθήκη του πρωτεϊνούχου υλικού. Ακόμη, το γεγονός ότι τοποθετείς όλη τη μερίδα που «δικαιούσαι» σε ένα μπολ, σε βοηθά να οριοθετήσεις το γεύμα σου και να αποφύγεις τις παρεκτροπές.

Επομένως, τα «Buddha bowls» θα μπορούσαν να αποτελέσουν σύμμαχό μας στην απώλεια βάρους, εφόσον φυσικά τηρείται η αρχή του μέτρου και με την προϋπόθεση ότι πετυχαίνουμε ένα ενεργειακό έλλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο από τη διατροφή όσο και από τη σωματική δραστηριότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ