ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Με υβριδικό σταθμό και αιολικά πάρκα εξοπλίζεται η Κρήτη

0

Απτόητη από τη μερίδα τοπικών αντιδράσεων (πρωτίστως στη Σητεία και δευτερευόντως στο Ρέθυμνο) και το προ μηνών... «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης δηλώνει η “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” σε σχέση με το μεγάλο πρόζτεκτ του υβριδικού σταθμού στην Κρήτη.

Κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας ξεκαθάρισαν πως η προωθούμενη μεγάλη επένδυση ΒΑΠΕ στην Κρήτη, που περιλαμβάνει υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στο Ρέθυμνο και αιολικά πάρκα στη Σητεία, προχωρά κανονικά, παρά την αρνητική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Η απόφαση της Επιτροπής βάσει νομοθεσίας είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και πρακτικά δεν μπορεί να αποτρέψει την επένδυση εφόσον επιμείνει ο επενδυτής και αποσπάσει κεντρικά τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Κάτι για το οποίο στην ΤΕΡΝΑ δηλώνουν αισιόδοξοι! Η αλήθεια είναι πως έχει μια βάση χειροπιαστή η αισιοδοξία αυτή στις τάξεις της ΤΕΡΝΑ, διότι και το «όχι» της Επιτροπής Περιβάλλοντος - κατ' ομολογία των ίδιων των μελών της - στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων ήταν βασισμένο σε πολιτική σκοπιά (λόγω των έντονων αντιδράσεων στη Σητεία) και όχι επί του τεχνικού-περιβαλλοντικού περιεχομένου της μελέτης...

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από μια εκρηκτική συζήτηση, όπου ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Καλογερής χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να διακόψει προς στιγμήν τη συνεδρίαση για να επιβάλει την τάξη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης.

Αυτό που έκρινε την απόφαση της Επιτροπής δεν ήταν αμιγώς το περιεχόμενο της περιβαλλοντικής μελέτης που είχε καταθέσει η επενδύτρια εταιρεία, αλλά οι σφοδρές αντιδράσεις από τη Σητεία. Η πλευρά της πλειοψηφίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος λειτούργησε πολιτικά σκεπτόμενη και όχι τεχνικά. Έκρινε, συγκεκριμένα, ότι δεν ήταν δυνατόν από πολιτικής-κοινωνικής σκοπιάς να αγνοηθεί η ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και η πανστρατιά διαμαρτυριών από το ανατολικό άκρο του νησιού, που ήδη έχει υποστεί μεγάλη επιβάρυνση από αιολικά και αντιτάσσεται σφόδρα σε κάθε νέα ανεμογεννήτρια.

Πάνω ακριβώς σε αυτό, στο πολιτικό και όχι επιστημονικό υπόβαθρο της γνωμοδοτικής απόφασης φαίνεται ότι “πατούν” στην “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” που δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν το επενδυτικό σχέδιο, θεωρώντας από την πλευρά τους πως μπορούν να υπερκεράσουν την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας, η οποία, όπως λένε, βασίστηκε σε αντιδράσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων...

Τι ειπώθηκε όμως ακριβώς και τι μηνύματα εστάλησαν κατά την πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”;

Στη συνέλευση τονίστηκε ότι η εταιρεία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω απουσίας του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρείας έκαναν δεκτή την πρόταση της διοίκησης για τη διανομή προσωρινού μερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή ή 4,36 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα, η διοικητική ηγεσία της εταιρείας υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι θα προχωρήσει ακάθεκτη τα 3 νέα μεγάλα έργα που δεσπόζουν στο σχεδιασμό της. Δηλαδή το υβριδικό έργο που προωθείται στο Αμάρι Ρεθύμνου και το οποίο περιλαμβάνει υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 50 MW και αιολική ενέργεια από ανεμογεννήτριες ισχύος 90 MW στη Σητεία, καθώς επίσης και τα 2 έργα ισχύος 680 MW στην Αμφιλοχία.

Πρόκειται για τρία έργα που βασίζονται στη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, για την οποία ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής”, Γεώργιος Περιστέρης, δεν υπάρχει ακόμη το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο. Ο ίδιος υπογράμμισε την απουσία νομοθεσίας που να προβλέπει τη λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές. «Από τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας», είπε ο κ. Περιστέρης, «προκύπτει πως το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα οφέλη που παρέχει στο σύστημα».

Περιβαλλοντικοί όροι: Σίγουροι για την έγκριση!

Για το πολυσυζητημένο υβριδικό στην Κρήτη ο διευθύνων σύμβουλος της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή”, Μανόλης Μαραγκουδάκης, υπογράμμισε ότι το επενδυτικό σχέδιο είναι ώριμο. Ο ίδιος θεωρεί πως, παρά την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για τους περιβαλλοντικούς όρους, τελικά θα αδειοδοτηθεί. Όπως είπε, «στην ουσία η απόφαση βασίστηκε στις αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας κόσμου και η ψηφοφορία έγινε επί τη βάσει αυτών των αντιδράσεων. Πιστεύουμε πως τελικά θα πάρουμε την άδεια περιβαλλοντικών όρων. Υπάρχει ενδιαφέρον και ξένων οίκων. Θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό στην Ευρώπη και πιθανώς του κόσμου». Για τα δύο έργα στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW, τόνισε πως «έχουν τελειώσει όλες οι μελέτες και έχουμε πάρει και όλες τις άδειες.

Το ενδιαφέρον, σε σχέση με τη Κρήτη, κέντρισε στην ίδια γενική συνέλευση μία ακόμα επισήμανση του ισχυρού άνδρα της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” και γενικότερα του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη.

Ο κ. Περιστέρης είπε πως ο όμιλος είχε προτείνει να μεταφερθεί η μικρή μονάδα της “Ήρων” στην Κρήτη, κάτι που θα έλυνε - όπως υποστήριξε - το πρόβλημα του νησιού με την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Επισήμανε, όμως, πως σε κάθε περίπτωση το καλώδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση είναι απαραίτητο όχι μόνο για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας αλλά και για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της τοπικής οικονομίας. Γι’ αυτό και θα έπρεπε να προχωρήσει είτε ιδιωτικά, είτε από τον ΑΔΜΗΕ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ