ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αντίθετοι στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη οι Οικολόγοι Πράσινοι

0

Αντίθετοι στις δύο νέες συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα (και στη συνέχεια εκμετάλλευση) υδρογονανθράκων για τις θαλάσσιες περιοχές στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης δηλώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση «οι δύο νέες συμβάσεις που δρομολογήθηκαν για υπογραφή μετά από την απόφαση του Υπουργού ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη, με την οποία επιλέχθηκε η προσφορά της μίας και μοναδικής ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας για τις δύο περιοχές μετά από διαγωνισμό του 2017 η αντίθεση στις εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι θέμα αρχής για την Πολιτική Οικολογία. Η επιλογή των εξορύξεων αντιστρατεύεται κρίσιμα τις βασικές προτεραιότητες των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Πράσινων Κομμάτων για προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, δράσεις περιορισμού της κλιματικής αλλαγής. Δεν συμβαδίζει επίσης ούτε με την αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου που είναι αναγκαία για τη διέξοδο από την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση.

Σχετικά με το θέμα η συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Χριστίνα Ευθυμιάτου, δήλωσε σχετικά: «Τις μέρες αυτές που κυριαρχεί η δημόσια συζήτηση για τη βιώσιμη προοπτική της Οικονομίας της χώρας, οι νέες συμβάσεις για εξορύξεις υδρογοναθράκων είναι μόνο πισωγύρισμα και ανταγωνιστικές με την οικοδόμηση μιας αληθινά βιώσιμης οικονομίας. Ειδικότερα σε μια χώρα που επενδύει στον τουρισμό, και έχει σοβαρές ελλείψεις στο χωροταξικό πλαίσιο και στους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν ότι οι δύο βουλευτές μέλη τους θα καταψηφίσουν την κύρωση των συμβάσεων στη Βουλή, όπως ήδη έπραξαν και στις προηγούμενες συμβάσεις. Ζητούν επιπλέον να ανοίξει άμεσα ο δημόσιος διάλογος για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, και να περιλάβει πιο γρήγορα βήματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σε μια χώρα πλούσια σε ενεργειακούς πόρους από ανανεώσιμες πηγές».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ