ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προχωρά η δημιουργία εμφιαλωτηρίου στο Σπήλι

0

Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την εμφιάλωση του σπηλιανού νερού, καθώς μετά τη λαϊκή συνέλευση της περασμένης Τρίτης οι κάτοικοι της περιοχής ενέκριναν την πρόταση του δήμου, για τη δημιουργία εμφιαλωτηρίου στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς, από την οποία θα αντλείται και θα εμφιαλώνεται το φημισμένο νερό του Σπηλίου. Η ύπαρξη τουλάχιστον ενός ενδιαφερόμενου επενδυτή, επιταχύνει τις διαδικασίες για μια επένδυση που αναμένεται να φτάσει σχεδόν στα 2 εκ. ευρώ και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Το πράσινο φως πήρε από τη λαϊκή συνέλευση στο Σπήλι, την περασμένη Τρίτη ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την έγκριση ή όχι από τους δημότες, για τη νέα επένδυση που προγραμματίζεται στο Σπήλι και αφορά την εμφιάλωση νερού.

Στη λαϊκή συνέλευση πάρθηκαν μια σειρά από αποφάσεις οι οποίες θα συμπεριληφθούν στη δήλωση πρόσκλησης ενδιαφέροντος που θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες, προκειμένου να βρεθεί επενδυτής ή επενδυτές.

Πάντως, ήδη υπάρχει τουλάχιστον ένας ενδιαφερόμενος επενδυτής που έχει ήδη κάνει μια προσυζήτηση με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, πράγμα που διευκολύνει πολύ τη διαδικασία, η οποία είναι πλέον βέβαιο ότι δεν γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο.

Στην επιτροπή που θα χειριστεί το θέμα συμμετέχουν εκτός από το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και οι: ο Μανώλης Αυγενάκης, Ηλίας Λουλούδης, Μανώλης Τσιριντάνης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Ταταράκης.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, μετά τη σύνταξη της διακήρυξης του διαγωνισμού, η οποία θα ελεγχθεί από την 5/μελή επιτροπή, θα ακολουθήσει νέα γενική λαϊκή συνέλευση με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών για τις αποφάσεις και τους όρους της επένδυσης.

Οι αποφάσεις της λαϊκής συνέλευσης

Στη λαϊκή συνέλευση της περασμένης Τρίτης, αποφασίστηκε η επένδυση να γίνει με ενοικίαση της χρήσης του νερού για δύο ή τρεις δεκαετίες (ανάλογα με την πρόταση των δικηγόρων), ενώ το εργοστάσιο εμφιάλωσης να αντλεί μέχρι 15 κ.μ. νερού την ώρα, το οποίο θα είναι και το ανώτατο όριο άντλησης. Υπογραμμίζεται, ότι σήμερα από την ίδια πηγή πραγματοποιείται  άντληση100 κ.μ. την ώρα που υδρεύει χωριά που βρίσκονται γύρω από το Σπήλι.

Επίσης, θα υπάρχει οικονομική προσφορά, η οποία όπως επισημάνθηκε θα είναι συνδεδεμένη με τη φερεγγυότητα και με το δίκτυο πώλησης που θα διαθέτει ο επενδυτής.

Συγχρόνως αποφασίστηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην παραγωγική διαδικασία θα είναι από το Σπήλι ή από την ευρύτερη περιοχή, πράγμα ιδιαιτέρως θετικό καθώς 15 - 20 άτομα από το δήμο θα εξασφαλίσουν μόνιμη εργασία.

Ωστόσο, όσον αφορά στις προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο τον επενδυτή και θα είναι δική του επιλογή του, ο οποίος πλην όμως, θα έχει την υποχρέωση να συμπεριλάβει στην επιστημονική ομάδα του και κάποιον με καταγωγή από την περιοχή, στην περίπτωση βέβαια που διαθέτει τα ανάλογα προσόντα.

Εργαζόμενοι και κέρδος

Όσον αφορά στα έσοδα του δήμου, υπολογίζεται ότι θα λαμβάνει περί τις 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως, από τα οποία οι 150 χιλιάδες ευρώ θα έχουν τη μορφή μισθώματος ενώ οι υπόλοιπες 50 χιλιάδες ευρώ θα αποτελέσουν συμφωνημένες παροχές του επενδυτή, προς στην περιοχή όπως χορηγίες, υποτροφίες, περιβαλλοντικές δράσεις κτλ.

Ο δήμος Αγίου Βασιλείου πάντως δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στην εταιρία με μετοχές καθώς μια πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα τον μετατόπιζε στους χαμένους της επένδυσης.

Με σήμα την Κεφαλόβρυση

Η εμπορική ονομασία του νέου εμφιαλωμένου νερού που έχει σχεδόν αποφασιστεί, θα είναι «Πηγές Σπηλίου» ή «Νερά Σπηλίου», ενώ το εμπορικό του σήμα θα απεικονίζει τις λεοντοκεφαλές της κεφαλόβρυσης του χωριού και το μπουκάλι θα φέρει την ένδειξη φυσικό μεταλλικό νερό.

Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, ο  χώρος που θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις  του εμφιαλωτηρίου, είναι στις προθέσεις του ενδιαφερόμενου επενδυτή να αγοραστεί.

Φυσικό μεταλλικό νερό με τη «βούλα»

Στο νερό ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες αναλύσεις, από μια άλλη προσπάθεια που έγινε προ ετών αλλά δεν προχώρησε λόγω της οικονομικής κρίσης, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως φυσικό μεταλλικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χωρίς καμία επεξεργασία έχει 2,5 φορές αυστηρότερα στάνταρ, από τα συνήθη εμφιαλωμένα νερά.

Το νερό είναι υπόγειο και για την άντληση του θα γίνει ειδική γεώτρηση υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο όπως επισημάνθηκε καθώς το νερό της Αγίας Φωτιάς υδρεύει μια μεγάλη περιοχή περιμετρικά του Σπηλίου, θα προηγείται η άντληση για ύδρευση και θα ακολουθεί η άντληση για εμφιάλωση. Σε περίπτωση πάντως που προκύψει έλλειμμα νερού όπως για παράδειγμα σε περιόδους λειψυδρίας, θα προβλέπεται η στάση εργασιών στο εμφιαλωτήριο. Όσον αφορά στο ύψος της επένδυσης, αυτή υπολογίζεται να φτάσει περίπου 1,5 με 2 εκ. ευρώ.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, η προετοιμασία θα γίνει όσον το δυνατόν γρηγορότερα και αναμένεται ότι ίσως μέχρι και το Σεπτέμβρη, η διακήρυξη να έχει βγει «στον αέρα».  Στόχος πάντως είναι, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, το εμφιαλωτήριο του Σπηλίου να λειτουργεί το επόμενο καλοκαίρι και να προωθεί το σπηλιανό νερό στην αγορά.

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ