ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αφιέρωμα στην Τουριστική Εκπαίδευση στο Ρέθυμνο

0

Γιατί τουριστική εκπαίδευση;

Λέγεται ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης αναδύονται μεγάλες ευκαιρίες. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει με την Τουριστική Οικονομία στην χώρα μας.

Για να υπάρξει εδραίωση και εξέλιξη όμως της Τουριστικής Ανάπτυξης βασικό ρόλο παίζει η Παιδεία  Τουρισμού και Φιλοξενίας, η γαλούχηση Στελεχών όχι μόνο με στείρες γνώσεις αλλά με γνήσια αγάπη και όρεξη για το επάγγελμα που πρεσβεύουν. Η καλλιέργεια της τουριστικής συνείδησης και της εν συναίσθησης του φιλόξενου μας. Αυτό περιλαμβάνει την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών και της ιεραρχίας.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η προώθηση στην δια βίου εκπαίδευση παλαιότερων στελεχών για να εμπλουτίζουν συνεχώς τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και να λειτουργούν ως « δάσκαλοι» καθημερινά στην ομάδα τους με τελικό στόχο την ύψιστη ικανοποίηση του πελάτη, ακόμα και πέρα από τις προσδοκίες του…

Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα ότι η Τουριστική εκπαίδευση είναι το συστατικό επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού και για τους νέους μας μια  άριστη επιλογή για μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.

Δυο λόγια για τη Σχολή:

Η Grant γεννήθηκε έτσι ακριβώς  το 2009 ζώντας πραγματικά το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας στον τόπο μας, μέσα από τον έντονο προβληματισμό πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους σπουδαστές μας να συνδεθούν πραγματικά με την αγορά εργασίας ξεκίνησε η ιδέα και πήρε σάρκα και οστά για τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ο στόχος ήταν και παραμένει η ποιοτική εκπαίδευση βασισμένη στις ανάγκες της αγοράς και η ύψιστη απορρόφηση των Σπουδαστών εργασιακά.

Από τότε έως σήμερα η Grant έχει επιδείξει αλματώδη ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι τα στατιστικά στοιχεία του 2016 με 100% πρακτική άσκηση όλων των Σπουδαστών και 98% επαγγελματική αποκατάσταση των Αποφοίτων μας. Ζήσαμε την χαρά και την απόδοση των κόπων μας τα τελευταία χρόνια που παρόλο τις δύσκολες συγκυρίες οι Σπουδαστές έκαναν την πρακτική τους άσκηση σε κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ότι οι ίδιες επιχειρήσεις πρόσφεραν εργασία στους ίδιους σπουδαστές την επόμενη σαιζόν!

Το μυστικό της επιτυχίας:

Όπως γνωρίζεται η υπηρεσία δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να την διαθέσουμε αργότερα…

Άρα χρειαζόμαστε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις, τεχνικές, άριστη γνώση της γλώσσας και της ψυχολογίας του πελάτη, ταυτόχρονα εκπαιδευμένους στην υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και στην εργασία υπό πίεση.

Στην Grant είμαστε μια ομάδα περίπου 50 ανθρώπων που αγαπάμε υπερβολικά την εκπαίδευση, έχουμε κοινούς στόχους και όραμα. Λειτουργούμε ανθρωποκεντρικά με στόχο την ανάπτυξη των σπουδαστών που εμπιστεύονται τις Σπουδές μας.

Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών;

Έχουμε  μάθει να αφουγκραζόμαστε πολύ προσεκτικά τις ανάγκες της αγοράς. Δημιουργούμε προγράμματα και τα υλοποιούμε μόνο εφόσον είμαστε σίγουροι για την απορρόφηση των σπουδαστών μας εργασιακά. Έτσι στο επίπεδο του ΙΙΕΚ σε 2ετή φοίτηση με Αναγνωρισμένο Κρατικό Δίπλωμα και όλες τις παροχές όπως και τα Δημόσια ΙΙΕΚ παρέχονται προγράμματα Σπουδών:

  • Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Hotel Management)

Απευθύνεται σε σπουδαστές που θέλουν να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό τομέα και συγκεκριμένα τους εφοδιάζει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την οργάνωση και διοίκηση ξενοδοχειακών μονάδων.

  • Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας μπορούν να απασχοληθούν στον τομέα της εστίασης ως μάγειρες και μπορούν να φτάσουν στο επίπεδο του chef – αρχιμάγειρα που αναλαμβάνει την οργάνωση και λειτουργία μιας ολόκληρης επαγγελματικής κουζίνας.

  • Τεχνικός Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής (Pastry chef)

Η ειδικότητα απευθύνεται σε υποψήφιους που θέλουν να απασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και της αρτοποιίας.

  • Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού – Τravel Agent

Απευθύνεται σε σπουδαστές που θέλουν να απασχοληθούν στον τομέα των Τουριστικών Γραφείων και Πρακτορείων συγκεκριμένα τους εφοδιάζει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την οργάνωση και διοίκηση τουριστικών Επιχειρήσεων.

  • Στέλεχος Εμπορίας Διαφήμισης και Μάρκετινγκ με εξειδίκευση στον Τουρισμό

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας μπορούν να απασχοληθούν σε όλες τις επιχειρήσεις ως Εξειδικευμένα Στελέχη Πωλήσεων και Μάρκετινγκ, με εξειδίκευση το Διαδικτυακό Μάρκετινγκ Τουρισμού.

  • Στέλεχος Θαλασσοθεραπείας και Λουτροθεραπείας – Spa
  • Η ειδικότητα απευθύνεται σε υποψήφιους που θέλουν να απασχοληθούν επαγγελματικά με την τέχνη της Αισθητικής και της Θεραπείας του Σώματος με Εξειδίκευση τον Θεραπευτικό Τουρισμό.

 

Επιπλέον λειτουργούν δεκάδες επαγγελματικά ταχύρρυθμα σεμινάρια μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης με στόχο των εφοδιασμό εξειδικευμένων γνώσεων σε νέα αλλά και έμπειρα Στελέχη της Τουριστικής Βιομηχανίας.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις σήμερα στην τουριστική εκπαίδευση;

Οι Απαιτήσεις και οι ανάγκες είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Έχουμε κάνει σταθερά και σημαντικά βήματα όμως ως λαός έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.

Αυτό που λέω συχνά στους Σπουδαστές μου είναι ότι αυτοί πρέπει να γίνουν πεντάστεροι δεν φτάνει να είναι μόνο τα κτήρια!

Η πρότυπη εκπαίδευση και η συνεχής καλλιέργεια της προσωπικότητας και των δεξιοτήτων είναι αυτή που θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Επικέντρωση σε μακροχρόνια οφέλη και όχι στο άμεσο κέρδος.  Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο σημαντικός, εκεί πρέπει να γίνει η εστίαση και η επένδυση.

Η Grant έχει επενδύσει σε υπερσύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις διαμορφωμένες κατάλληλα για ξενοδοχειακές σπουδές.

Επίσης συνεργάζεται σταθερά με μια ομάδα 46 Επαγγελματιών Εισηγητών οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο και έχουν σημαντικές σπουδές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έχουμε εμπλουτίσει τα προγράμματα μας με εκδηλώσεις, εθελοντισμό, ανοιχτά σεμινάρια, διαλέξεις, διαγωνισμούς, εκπαιδευτικές εκδρομές με στόχο την ενδυνάμωση των Σπουδαστών μας.

Επιβραβεύουμε την αριστεία και την προσπάθεια των Σπουδαστών μας παρέχοντας σε ετήσια βάση Υποτροφίες Πλήρους Φοίτησης στους Αριστούχους Σπουδαστές του κάθε Τομέα.

Επίσης δημιουργούμε κίνητρο δημιουργίας της Πρώτης Πτυχιακής Εργασίας ανά ειδικότητα παρέχοντας υποτροφία σε ΜΒΑ Προγράμματα Τουρισμού και Γαστρονομίας.

Έχουμε καταφέρει να έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τον κάθε Σπουδαστή εξατομικευμένα και να παρέχουμε υποστήριξη σε κάθε φάση των Σπουδών, της Πρακτικής και της Εργασίας του μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης.

Μια συμβουλή στους νέους που είναι σε δίλημμα για την απόφαση των σπουδών τους:

Οι νέοι μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας, καλό είναι να κάνουν μια προσεκτική έρευνα αγοράς, να μιλήσουν με Στελέχη και ανθρώπους που είναι χρόνια στον επαγγελματικό χώρο που σκέφτονται.

Να επισκεφτούν χώρους, να παρέχουν εθελοντισμό ή εργασία για να τον γνωρίσουν εσωτερικά.

Να βάλουν στην ζυγαριά το θέλω με την εργασιακή πραγματικότητα.

Να εργαστούν σκληρά και με αγάπη και σίγουρα θα βγει ένα άριστο αποτέλεσμα.

Να μην πτοούνται από τους εξωγενείς παράγοντες και την οικονομική κρίση.

Να κοιτάνε ψηλά και μπροστά, να είναι αισιόδοξοι, να βάζουν μικρούς στόχους και καθώς θα τους εκπληρώνουν θα αποκτούν αυτοπεποίθηση και θα προχωράνε σε μεγαλύτερους.

Να επενδύουν στην πρακτική γνώση, να μειώσουν τον χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τον αυξήσουν στην εξατομικευμένη καλλιέργεια του εαυτού τους και στην προσωπική τους ανάπτυξη.

Να σκεφτούν ότι η Τουριστική βιομηχανία μπορεί να απορροφήσει στελέχη, επιστήμονες και τεχνικούς από τις περισσότερες κατηγορίες επαγγελμάτων. Αλλά αυτό που πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη είναι οι εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι με εξειδίκευση στην ξενοδοχειακή τέχνη και κουλτούρα.

Σίγουρα η απόφαση των Σπουδών αλλά και του Φορέα Εκπαίδευσης είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση. Είναι απόφαση ζωής!!!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ