ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γνωστοποίηση και στον εισαγγελέα για το σκάνδαλο της ΚΕΔΗΡ

0

Επτά μήνες έχουν περάσει από την περίοδο των περασμένων Χριστουγέννων, όταν ανάστατη η τοπική κοινωνία παρακολουθούσε τις αποκαλύψεις

για το οικονομικό σκάνδαλο που ξέσπασε στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ρεθύμνου, το οποίο αποκάλυψε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός 9,80 fm.

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να λάβουν γνώση για το τι είχε συμβεί και με αίτημά τους προκάλεσαν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τη λήψη απόφασης για άμεση διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Η απόφαση ελήφθη και οι δύο ορκωτοί λογιστές κ. κ. Μαρίνα Χρυσανθοπούλου και Γεώργιος Νίκας, ξεκίνησαν τον έλεγχο της επιχείρησης, ο οποίος συνεχίζεται έως και σήμερα. 

Παρά τον έλεγχο που προχωρούσε στην ΚΕΔΗΡ, ο κ. Κωνσταντίνος Καλονόμος θεωρώντας ότι η υπόθεση πρέπει να εξεταστεί σε βάθος κατέθεσε καταγγελία - γνωστοποίηση πρώτα στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, από τον περασμένο Μάιο και μόλις την προηγούμενη Τετάρτη και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, ζητώντας την παρέμβασή τους στο θέμα της ΚΕΔΗΡ.         

 

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΕΔΗΡ

Την περασμένη Τετάρτη 11 Ιουλίου, με αρ. πρωτ. 1861, ο κ. Κωνσταντίνος Καλονόμος κατέθεσε γνωστοποίηση  προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου για το θέμα που είχε προκύψει με την ΚΕΔΗΡ, κάνοντας λόγο για οικονομικό σκάνδαλο και υπεξαίρεση χρημάτων ενώ συγχρόνως ζητά από τον κ. Εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα.

Η γνωστοποίηση έχει ως εξής:

«ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Κύριε Εισαγγελέα,

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις τοπικές εφημερίδες, αλλά και τα άλλα μέσα ενημέρωσης του Ρεθύμνου, ότι έχει γίνει στη κοινωφελή επιχείρηση Κ.Ε.ΔΗ.Ρ του δήμου Ρεθύμνου, οικονομικό σκάνδαλο. Αυτό έχει απασχολήσει σε 2-3 συνεδριάσεις το δημοτικό συμβούλιο, αλλά φυσικό είναι να απασχολεί και την κοινωνία του Ρεθύμνου, με την υπεξαίρεση 337.000 Ε, όπως λέγεται ότι έγινε από το ταμείο της.

Επίσης έχει καταγγελθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ότι γίνονταν απ’ ευθείας αναθέσεις έργων, πάνω από το όριο του νόμου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κατασπατάληση δημοτικού, άρα και δημόσιου χρήματος.

Για τη κάλυψη δε των παραπάνω παράνομων πράξεων και ενεργειών, στις ίδιες διαχειριστικές χρήσεις, δηλαδή τον ίδιο χρόνο, συντάχθηκαν 2 διαφορετικοί ισολογισμοί. Ο ένας κατατέθηκε στη Δ.Ο.Υ Ρεθύμνου και ο άλλος στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Άραγε Κ. Εισαγγελέα με τη σύνταξη και την υποβολή 2 διαφορετικών για την ίδια χρήση ισολογισμών, που ήθελαν να εξαπατήσουν  την Δ.Ο.Υ, ή το δημοτικό συμβούλιο;

Αυτό έγινε από μια δημοτική επιχείρηση στην οποία για κάθε διαχειριστική χρήση εκχωρούσε ο δήμος, όπως έχει αναφερθεί για τη κάλυψη των δραστηριοτήτων της; πάνω από 1.000.000 Ε ετησίως. Δεν έκλειναν δε τους ισολογισμούς κάθε χρόνο, διότι θα αποτυπωνόταν σε αυτούς, όλα όσα παραπάνω αναφέρθηκαν, παραβιάζοντας και πάλι το νόμο. Μετά όμως την αποκάλυψη των σκανδάλων, έκλεισαν με καθυστέρηση 5-6 ισολογισμούς.

Κύριε Εισαγγελέα,

Σας στέλνω από τις τοπικές εφημερίδες τα σχετικά αποκόμματα τα οποία επιβεβαιώνουν όλα όσα σας γνωστοποίησα, προκειμένου να πράξετε τα δέοντα, σε βάρος όλων όσων, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί ευθύνονται, για τα σκάνδαλα αυτά, που λέγεται ότι διαπράχθηκαν.»

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

Ωστόσο, ο ίδιος ο καταγγέλλων, από τις 23 Μαΐου, έχει καταθέσει καταγγελία- γνωστοποίηση για το ίδιο θέμα με αριθμό πρωτ. 209 και προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Στην καταγγελία –γνωστοποίηση συγκεκριμένα αναφέρεται:

«ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ- ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΗΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 11 ΡΕΘΥΜΝΟ

Κυρία Συντονίστρια,

Μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ότι έγιναν, σχετικά με τη κακοδιαχείρηση, τριπλό σκάνδαλο, στη Κ.Ε.ΔΗ.Ρ δήμου Ρεθύμνης, το οποίο σας αναφέρω παρακάτω:

1.Με την υπεξαίρεση από το ταμείο της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ ποσού 337.000 ευρώ, που έχουν αναφέρει ότι έγινε, όλα τα μέσα ενημέρωσης και ράδιο-σταθμοί του Ρεθύμνου.

2.Με τη κστασπατάληση δημοτικού, άρα και δημόσιου χρήματος, με τις ευθείας αναθέσεις έργων της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ, χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τοι νόμο διαδικασίες, όπως έχουν καταγγείλει, όλες οι δημοτικές παρατάξεις.

3.Με τη σύνταξη 2 ισολογισμών για το ίδιο έτος, αν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό από μια δημοτική επιχείρηση, χωρίς να έχει κανείς ευθύνη, είτε ο πρόεδρος της επιχείρησης, είτε ο δήμαρχος, ή όποιος άλλος δείξει ο έλεγχος ότι την έχει. Οι διπλοί υπολογισμοί έγιναν σκόπιμα και με δόλο, προκειμένου να καλύψουν την υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά αι τις άλλες παρανομίες που αναφέρθηκαν.

Κατατέθηκε δηλαδή για την ίδια χρήση, άλλος ισολογισμός στην Δ.Ο.Υ και άλλος για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο!

Αλήθεια ποιον ήθελαν συνειδητά να εξαπατήσουν, το δημοτικό συμβούλιο, ή την Δ.Ο.Υ; Επειδή μέχρι σήμερα δε σας έγινε καταγγελία, από αυτούς που θεσμικά έχουν την ευθύνη ελέγχου, της νομιμότητας των πράξεων της πλειοψηφίας. Επειδή σύμφωνα με το Ν.3074/2002 άρθρο2, την αποκλειστική ευθύνη ελέγχου για δημοτικές επιχειρήσεις, την έχετε εσείς και όχι οι ορκωτοί λογιστές, που κάλεσαν.

Για τους λόγους αυτούς ΖΗΤΩ να γίνει άμεσα από μέρους σας ο προβλεπόμενος από τον άνω νόμο έλεγχος, προκειμένου να ενημερωθεί σωστά η κοινωνία του Ρεθύμνου.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ