ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ζητούν συμπληρωματική Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου για το Φράγμα Πλατύ

0

Παρέμβαση προς τον Περιφερειάρχη από την παράταξη "Κρήτη Μπορούμε"

Στο κείμενο της προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, η παράταξη "Κρήτη Μπορούμε" αναφέρει:

  • Ερώτηση.   ¨ Πρόταση για Συμπληρωματική Μελέτη Αρδευτικού  Δικτύου

Στην Μελέτη του Έργου της Εκτροπής του Φράγματος του Πλατύ. ¨

Κύριε  Περιφερειάρχη

Στην αρχική μελέτη του έργου  -  Εκτροπής του Φράγματος του Πλατύ – δεν  είχαν συμπεριληφθεί περιοχές του Δήμου Αμαρίου, όπως η μελέτη για τον  Ταμιευτήρα   Ελενών  - Γερακαρίου  το οποίο έργο κρίθηκε  απαραίτητο για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής και ρυθμίσθηκε  σε συνεργασία με τον Δήμο  Αμαρίου με την ανάληψη από μέρους σας της χρηματοδότησης της σχετικής μελέτης’

Επειδή και άλλες περιοχές δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη του Φράγματος του Πλατύ, σας παρακαλώ όπως εξετάσετε την δυνατότητα  χρηματοδότησης συμπληρωματικής    Μελέτης  Αρδευτικού Δικτύου και Δεξαμενών  στις παρακάτω περιοχές.

α) για την περιοχή  Ανατολικά του Επαρχιακού  Δρόμου  από  Αποδούλου  μέχρι Μάνδρες. Συγκεκριμένα το εν λόγω έργο περιλαμβάνει  τις Περιοχές Αποδούλου  Βαθιακό,  Ρίζικα,  Σάτα,   Πλάτανο και  Λοχριά  όπου υπάρχουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις  για  αξιοποίηση με καλλιέργειες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν νέοι αγρότες που θα στηριχθούν και θα βοηθήσουν την αγροτική και όχι μόνο ανάπτυξη των  περιοχών αυτών. Είμαι σίγουρος για το ανάλογο ενδιαφέρον και σε συνεργασία  από τον Δήμο Αμαρίου για  την επίλυση στο θέμα αυτό.

β) Η μελέτη Αρδευτικού Δικτύου και Δεξαμενών στο νοτιοανατολικό τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου για άρδευση της ευρύτερης περιοχής που παρουσιάζει ενδιαφέρον για ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζω την  περίπτωση του Φράγματος των Ποταμών ότι το έργο αυτό έγινε  χωρίς καμία σχετική μελέτη για την διάθεση και  χρήση των  πολλών εκατομμυρίων κυβικών υδάτων ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες  άρδευσης  τόσο στο Αμάρι  καθώς  και  στο  Δήμο Ρεθύμνου.

γ) Παρακαλώ επίσης όπως μας ενημερώσετε για την εξέλιξη της πορείας του έργου του «Φράγματος του Πλατύ»  από τα αρμόδια Υπουργεία μετά και την πρόσφατη  συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σπίρτζη  και φορείς της Κρήτης για το θέμα αυτό.

2- Ερώτηση

Ενημέρωση για τυχόν εξέλιξη της  πορείας  του θέματος του ΒΟΑΚ.

3-Ερώτηση – πρόταση

Παράκληση για τον ορισμό  Περιφερειακού Συμβουλίου με Θέμα- την Αντιμετώπιση της Λειψυδρίας  στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά την πρωτοβουλία των  Περιφερειακών Ενοτήτων με την διοργάνωση  σχετικών  με το θέμα συνάντησης με τους συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες καθώς και άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών..

4 - Ερώτηση

Πρόταση για ορισμό Περιφερειακού Συμβουλίου  για ενημέρωση του Σώματος  για την πορεία – εξέλιξη του Χωροταξικού Κρήτης του οποίου η ολοκλήρωση και εφαρμογή θα συμβάλλει  ουσιαστικά για την Ανάπτυξη της  Κρήτης  με σαφή προσδιορισμό των χρήσεων γης.

5 – Ερώτηση

Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου η Κρήτη να συμπεριληφθεί στα νησιά που ωφελούνται από το μεταφορικό ισοδύναμο. Θεωρώ δίκαιο και αντικειμενικά απαραίτητο το αίτημα αυτό να γίνει αποδεκτό από τους αρμόδιους υπουργούς για την περαιτέρω στήριξη των Κρητικών  προϊόντων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

6 – Ερώτηση

Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να συμβάλλετε στην άμεση καταγραφή των Ζημιών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας από τις πρόσφατες πυρκαγιές στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων , Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου  και την αποζημίωση των παθόντων συμπολιτών μας.

 Ο  Αντιπρόεδρος  του Περιφερειακού  Συμβουλίου

 Κώστας  Δανδουλάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ