ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καινοτόμα προϊόντα από εταιρείες της Κρήτης

0

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ

Μεγάλη γκάμα προϊόντων παρουσιάζονται και φέτος στην φετινή 7η Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Κρητικά παραδοσιακά προϊόντα όπως κρασί, τσικουδιά, παξιμάδια, τυροκομικά, μέλι, λάδι, ελιές, ζυμαρικά και παράγωγα χαρουπιού είχαν την τιμητική τους. Μεγάλη ποικιλία επίσης είχαν τα καλλυντικά που φτιάχνονται με παραδοσιακές μεθόδους και υλικά. Την παράσταση έκλεψαν όμως τα καινοτόμα προϊόντα, που ενώ παράγονται κατά πλειοψηφία από ντόπια υλικά, οι νέες, για τα δεδομένα της Κρήτης, μέθοδοι παραγωγής φέρνουν ένα φρέσκο αέρα στην αγορά Κρητικών προϊόντων.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός, πως υπάρχουν σήμερα εταιρείες που έχουν ανοίξει την παραγωγή τους, την έχουν εξελίξει και με βάση τα αγαθά της Κρήτης,  καινοτομούν με νέα προϊόντα και διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην αγορά.

Επιλέξαμε τα πιο εντυπωσιακά και σας τα παρουσιάζουμε.

Escargot de Crete: καινοτόμο εκτροφείο σαλιγκαριών, που παράγει και συσκευάζει φιλέτα σαλιγκαριού σε παρθένο ελαιόλαδο, είτε σκέτο, είτε με σκόρδο και μαϊντανό, είτε με ξύδι και δεντρολίβανο, γεύσεις εμπνευσμένες από την Γαλλική και την Κρητική κουζίνα αντίστοιχα. Προσφέρονται επίσης και συντριμμένα σε αφέψημα φασκόμηλου, που τα συντηρεί χωρίς αλλοιώσει, σε αντίθεση με το συνηθισμένο αλατόνερο. Από την ίδια εταιρία επίσης κυκλοφορεί η σειρά καλλυντικών Πανάκεια3, φτιαγμένα από το έκκριμα του σαλιγκαριού. Το ξηρό και θερμό κλίμα στο οποίο εκτρέφονται τα εν λόγο σαλιγκάρια έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό σε ποσότητα και ποιότητα έκκριμα σαλιγκαριών, με υψηλά επίπεδα αλλαντοΐνης. Η αλλαντοΐνη ακριβώς είναι η ενεργή ουσία των εν λόγο καλλυντικών και έχει ενεργητική δράση σε πλήθος δερματικών προβλημάτων (ακμή, αλλεργίες, ουλές, κ.α.).

Culta Terra: παραγωγοί ποικίλων μανιταριών, σε εγκαταστάσεις λίγα λεπτά έξω από το Ρέθυμνο, και με συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα. Προφέρουν φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια, ζυμαρικά, έτοιμα αποξηραμένα γεύματα, λάδι και αλάτι τρούφας φτιαγμένο από ελληνικές τρούφες. Επίσης καλλιεργούν το μανιτάρι λεντινούλα, γνωστό και ως σιτάκε, ένα είδος ασιατικού μανιταριού με έντονη γεύση που αρχίζει σιγα σιγά να καλλιεργείται και στον υπόλοιπο κόσμο.

Askofruit: μια food startup που ιδρύθηκε το 2015 στους Βώρους Ηρακλείου. Δραστηριοποιείται με την καλλιέργεια βιολογικού ροδιού και την μεταποιήση του σε χυμό, μαρμελάδα σιρόπι και λικέρ και έλαιο ροδιού. Όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά και πιστοποιημένα από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποιήσεις Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

Μινωική Γη: ο συνεταιρισμός αυτός, ιδρυθείς το 2014 και με παραγωγούς από όλους τους νομούς της Κρήτης, επανακυκλοφόρησε το ποτό Opuntia με νέα εμφάνιση.  Το ποτό αυτό φτιάχνεται με απόσταξη φραγκόσυκου και διατηρεί τα αρώματα και τις γεύσεις του φρούτου. Το όνομα του προέρχεται από την επιστημονική ονομασία του φραγκόσυκου, το οποίο με την σειρά του ονομάστηκε έτσι από τον Θεόφραστο λόγο της αρχαίας πόλης Οπούς, όπου καλλιεργούνταν. Ο συνεταιρισμός φτιάχνει επίσης μαρμέλαδες, chutney, κ.α. από φραγκόσυκα και αλόη.

Cretan Kings: η Μανουράκης Α.Ε. κυκλοφορεί από πέρσι τον Ιούλιο την μπύρα Cretan Kings, μια ξανθιά lager μπύρα που παράγεται στην Ρεθυμνιώτικη Ζυθοποιεία στο Αμπελάκι. Αποτελεί μάλιστα την πρώτη lager μπύρα που φτιάχνεται στην Ελλάδα από μικροζυθοποιεία.

Σπιτικό Μεράκι: μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται εδώ και δυο χρόνια στο Πέραμα και παράγει αλκοολούχα ποτά με βάση την τσικουδιά. Παράδειγμα η τσικουδιά με κίτρο, το ρακόμελο, λικέρ με ρακί και χυμό ροδιού, χαρουπόμελο, και ένας ιδιαίτερος συνδυασμός με ελληνικό καφέ και lime.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ