ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καυτό καλοκαίρι για τους υποψηφίους της αυτοδιοίκησης

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Αναταράξεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να ορίσει πολλαπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο. Ενώ την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» για την αυτοδιοίκηση, ορίζονταν ρητά πως οι εκλογές για την ανάδειξη Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών επρόκειτο να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, κατά την διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, κατατέθηκε τροπολογία ώστε και αυτές οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο. Πιθανότατα δε, να διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι Εθνικές Εκλογές, γεγονός, που θα οδηγήσει σε μια πρωτοφανή εκλογική διαδικασία – μπάχαλο.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι για τους αυτοδιοικητικούς θώκους ενεργοποιούν νωρίτερα τις μηχανές προετοιμασίας ενόψει εκλογών, καθώς ο χρόνος μπροστά τους είναι περιορισμένος σε σχέση με αυτόν που ανέμεναν. Έτσι, και σε τοπικό επίπεδο είναι γεγονός πως σιγά – σιγά θα έχουμε εξελίξεις σε περιφερειακό και δημοτικό βαθμό, αφού ήδη εδώ και καιρό γίνονται συζητήσεις, συνεννοήσεις και διεργασίες για την συγκρότηση ψηφοδελτίων.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Για την Περιφέρεια Κρήτης δεδομένη πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη. Μάλιστα είναι γνωστό πως και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί πως στηρίζει αυτή την υποψηφιότητα ενώ και στην Νέα Δημοκρατία εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ενώσουν εκεί τις δικές τους δυνάμεις. Ωστόσο κάθε διαφορετική εξέλιξη είναι πιθανή. Άλλωστε ο νέος εκλογικός νόμος αφήνει κάθε περιθώριο να κερδίσει μια έδρα στο Περιφερειακό ή στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμη και στην «κουτσή Μαρία»! Ουσιαστικά σε όλες τις περιπτώσεις, εκείνος που θα είναι εκτεθειμένος θα είναι ο νέος Περιφερειάρχης ή ο νέος Δήμαρχος που και επίσημα η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους κατέστησε με τον νέο νόμο «Ιεράρχες της Διαπλοκής»!

Με βάση αυτόν τον αδιανόητο ή μάλλον ανόητο νόμο, είναι πολύ πιθανόν να μην δούμε επίσημες συμμαχίες, που θα τις γνωρίζει ο λαός και θα κρίνει. Είναι πιθανότερο να δούμε κάθε κομματικό μαγαζάκι να κατεβάσει τους υποψηφίους του και στην δεύτερη Κυριακή να επικρατεί η απόλυτη διαπλοκή με τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και με κομματικούς και οικονομικούς παράγοντες να «τζογάρουν» ελέω συμφερόντων για την ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών.

Σε κάθε περίπτωση – για να επιστρέψουμε στην Περιφέρεια Κρήτης – στην παρούσα χρονική στιγμή η μόνη γνωστή και σίγουρη υποψηφιότητα είναι του Σταύρου Αρναουτάκη. Ερωτηματικά τίθενται για όλους τους άλλους πλην του ΚΚΕ που συνήθως κατέρχεται με ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και το αυτό επίκειται και για τον Μάιο του επόμενου έτους. Από το Ρέθυμνο δίπλα του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα της Μαρίας Λιονή και του Μανώλη Χνάρη ενώ πιθανότατα θα ξαναδούμε στα ψηφοδέλτια τους κ.κ. Κακογιαννάκη και Παρασύρη.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Στον Δήμο Ρεθύμνου φαίνεται πως μετά από ένα ευρύτατο κύκλο διερεύνησης προθέσεων και διαθέσεων, ο Γιώργης Μαρινάκη θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Προς τούτο και κινείται σχετικά προς κατάρτιση συνδυασμού με στόχο πολλά καινούργια πρόσωπα να στελεχώνουν τις λίστες των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

Στο μεταξύ είναι «κοινό μυστικό» πως ο κ. Μαρινάκης στις αρχές του χρόνου είχε επαφές με γνωστό βουλευτή της Ν.Δ. εξ ανατολών της Κρήτης, ο οποίος του πρότεινε να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης για το νησί μας. Το θέμα αυτό τελείωσε πριν ακόμα αρχίσει καθώς δεν βρήκε περιθώρια εξέλιξης ενώ η πρόταση του ίδιου βουλευτή να έχει ο Γιώργης Μαρινάκης και «χρίσμα» της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Ρεθύμνης, προσέκρουσε στην σφοδρή αντίδραση των τοπικών παραγόντων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματος κεντρικά.

Η Ν.Δ. από την πλευρά της δεν συζητά και δεν αφήνει περιθώρια για καμία άλλη υποψηφιότητα πέρα αυτής του Θοδωρή Νίνου. «Είναι πολιτικό και ηθικό ζήτημα για μας να είναι υποψήφιος δήμαρχος Ρεθύμνης ο Θοδωρής Νίνος» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης  ενώ και στην ΝΟΔΕ δεν γίνεται συζήτηση για κανένα άλλο πρόσωπο.

Στο μεταξύ αναταράξεις δημιουργεί η στάση του Νίκου Μαλιαρού που ενώ όλοι περίμεναν να έχει ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Κρήτης, ο ίδιος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Δήμο Ρεθύμνου. Τα σενάρια «δίνουν και παίρνουν» ως προς τι θα γίνει τελικά με το προβεβλημένο αυτό στέλεχος της Ν.Δ. και είναι δεδομένο ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη.

Στο μεταξύ «μυστήριο» παραμένει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ρέθυμνο με πολλούς να συζητούν ακόμα και την στήριξη στον Γιώργη Μαρινάκη, ενώ το ΚΚΕ, λογικά θα έχει δικό του συνδυασμό.

Τέλος σενάρια φέρουν τον πολιτικό μηχανικό Γιώργη Ταταράκη αλλά και τον οικονομολόγο Σταύρο Βουρβαχάκη να έχουν μπει στην διαδικασία κατάρτισης συνδυασμών με έκαστο επικεφαλής.

ΣΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Στο Δήμο Μυλοποτάμου ο Δημήτρης Κόκκινος έχει βάλει πλώρη να είναι για 6η φορά υποψήφιος δήμαρχος. Άλλωστε το ποσοστό 92% των περασμένων εκλογών του δίνει κάθε περιθώριο. Διαφαίνεται δε, πως κατέρχεται με αρραγή τον συνδυασμό του πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Συγκεκριμένα ένας πρώην Αντιδήμαρχος του φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα του Μιχάλη Βάμβουκα, που έχει εκδηλωθεί εδώ και ένα χρόνο και προχωρά κανονικά. Συζητείται και μία ακόμα αποχώρηση προβεβλημένου στελέχους που απλά θεωρεί πως ήρθε η ώρα να «κρεμάσει τα παπούτσια του» στη πόρτα του δημαρχείου, εκφράζοντας ωστόσο την αμέριστη στήριξη και δυναμική συμπαραστάτη του στον σημερινό δήμαρχο.

Στον Δήμο Μυλοποτάμου γίνονται διεργασίες και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ με το όνομα του γιατρού Αντώνη Λιοδάκη να συζητείται ευρύτατα. Είναι δεδομένο, πάντως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στον Μυλοπόταμο ενώ αναμένεται να στηρίξει τον Μανώλη Καλλέργη στα Ανώγεια, που και σε αυτή τη θητεία είναι εκλεγμένος με την κυβερνητική παράταξη.

Στον Δήμο Ανωγείων διαφαίνεται πως ο πρώην Δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης δεν έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά, ωστόσο, μάλλον δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ενώ συζητείται μια νέα υποψηφιότητα από μεγάλη Ανωγειανή οικογένεια.

Στον Δήμο Αγίου Βασιλείου ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης όχι μόνο έχει σκοπό να συνεχίσει αλλά απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας προς πάσα κατεύθυνση, θεωρώντας, πως η περιοχή έχει ανάγκη την σύνθεση των τοπικών δυνάμεων. Έτσι κάθε ενδεχόμενο θεωρείται πιθανό με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ να έχουν κλειστά τα χαρτιά τους προς το παρόν.

Στον Δήμο Αμαρίου, όλα δείχνουν πως η εκλογές θα έχουν χαρακτηριστικό τις σφοδρές αντιπαραθέσεις και αναταράξεις. Ο σημερινός δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός θα είναι υποψήφιος και προετοιμάζεται δυναμικά για τον προσεχή Μάιο. Την ίδια στιγμή έχει ανακοινώσει τις προθέσεις τους ο οργανοπαίκτης κρητικής μουσικής κ. Κώστας Κουτελιδάκης από το Γερακάρη, ο οποίος έχει την στήριξη γνωστού οικονομικού παράγοντα της περιοχής. Διαφαίνεται δε, πως στο πρόσωπο του βρήκαν χώρο συνύπαρξης και δύο πρώην δήμαρχοι αφού ο κ. Κουτελιδάκης φέρεται να έχει έρθει σε επαφή με τον κ. Μιχάλη Πετρακάκη και τον κ. Στέφανο Σημαντήρα.

Όλα λοιπόν ρευστά και στον Δήμο Αμαρίου. Θα λέγαμε όμως πως «ρευστά» θα είναι όλα τα δεδομένα έως και την ημέρα κατάθεσης των συνδυασμών. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Με τον καινούργιο εκλογικό νόμο και την αποδέσμευση των ψηφοδελτίων των Κοινοτήτων από τα κεντρικά ψηφοδέλτια των δήμων, η κατάρτιση συνδυασμών είναι πια μια πολύ εύκολη υπόθεση. Σε αυτό συντείνει το γεγονός, πως δεν ισχύει το προηγούμενο σύστημα με εκλογή δημοτικών συμβούλων ανά δημοτική ενότητα. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε πολλούς συνδυασμούς σε όλους τους δήμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ