ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ανενόχλητες οι «γουρούνες» στους δρόμους με υπουργική απόφαση

0

Το «μπαλάκι» στους τουριστικούς Δήμους της Κρήτης, με έναν νόμο ανεφάρμοστο επί της ουσίας, πετάει το Υπουργείο Μεταφορών, αφήνοντας και πάλι την κυκλοφορία των τετράτροχων ανεξέλεγκτη.

Με μια τροπολογία που ψηφίστηκε και εντάχθηκε εκπρόθεσμα στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη», το Υπουργείο, δίνει και πάλι το δικαίωμα στις γουρούνες να κυκλοφορούν κανονικά σε επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, κανονικά και με το... νόμο, χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό.

Παρά το γεγονός ότι οι «γουρούνες» θεωρούνται επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια και οι Δήμαρχοι πίεζαν για την απομάκρυνση των τετράτροχων από τις τουριστικές περιοχές τους, εντούτοις το Υπουργείο, για ανεξήγητο λόγο, ψήφισε την τροπολογία, που ανατρέπει τον νόμο που είχε ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Μάη!

Ετσι το πρόβλημα, παραμένει και φέτος άλυτο. Οι «γουρούνες» συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητες και μόνο σε κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες υπαρχει συνεννόηση και καλή θέληση μεταξύ επιχειρηματιών και Δήμων, η εικόνα στους δρόμους είναι βελτιωμένη.

Με τη νέα τροπολογία, το Υπουργείο σημειώνει πως η κυκλοφορία των τετράτροχων σε μια περιοχή, μπορεί να διαμορφώνεται ανάλογα με τη συμφωνία την οποία θα κάνει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή με τους επιχειρηματίες. Κάτι που ευθύς εξαρχής, όπως μπορεί να αντιληφθεί είναι δύσκολο και ανεφάρμοστο. Το Υπουργείο θα πρέπει σύμφωνα με τους Δημάρχους να συστήσει αρμόδιες Επιτροπές και να καθορίσει τα κριτήρια εκείνα, πάνω στα οποία οι Δήμοι θα πρέπει να «πατήσουν» για να κινηθούν ανάλογα και να τεκμηριώσουν έπειτα τους λόγους για τους οποίους θα ορίσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό τετράτροχων στις διοικητικές τους περιφέρειες, για να κυκλοφορούν στο οδικό τους δίκτυο.

«Ο Νόμος δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο, με αιτιολογημένη απόφαση του, η οποία θα αποδεικνύει τη βατότητα και την ικανότητα του οδικού του δικτύου, θα καθορίζει το συνολικό αριθμό των τετράτροχων που μπορούν να κυκλοφορούν στη διοικητική του ενότητα και στην ουσία θα δίνει τις αντίστοιχες αδειες στις επιχειρήσεις που λειτουργούν. Αν τώρα ο αριθμός αυτός είναι παραπάνω από τις προσφερόμενες τετράτροχες μηχανές, τότε μπαίνουν κάποια κριτήρια τα οποία θα πρέπει να ορίσει ο Υπουργός, ή θα πρέπει να δημοπρατεί με οικονομικά κριτήρια τις άδειες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί μια δυσχέρεια και μια δυσκολία που κάνει το νόμο, τουλάχιστον άμεσα, ανεφάρμοστο», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαστοράκης, Δήμαρχος Χερσονήσου, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη.

Ελπίδα όλων είναι να μην αλλάξει ο νόμος που προβλέπει πως ο στόλος των τετράτροχων μιας επιχείρησης, δεν πρέπει να είναι άνω των 5 ετών. Είναι μια λεπτομέρεια, η οποία, σε συνδυασμό με την απαγόρευση για την ταξινόμηση πλέον, τετράτροχων κάτω των 125 κυβικών, θα οδηγήσει από το χρόνου, στον παροπλισμό του μεγαλύτερου μέρους των οχημάτων, τέτοιου τύπου.

Γιατί, με το νεο αυτό νομοσχέδιο, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ρεαλιστικά, πως αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί φέτος, ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου, περιμένοντας από τους Δήμους να προλάβουν και να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους για να εφαρμοστεί ο νόμος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ