ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Λιγοστή η σταφίδα, εκτός και αν...

0

Άθλια η χρονιά για οινοστάφυλα και σταφιδάμπελα - Υπάρχουν ελπίδες για τη σταφίδα

Μετά την ενημέρωση που δόθηκε από το Ράδιο 98,4 και την Αγγέλα Δουλγεράκη, μέσα από δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη για τη μέση τιμή παραγωγού στο κρητικό σταφύλι, που ανέρχεται στην παρούσα φάση στα 0,80 ευρώ το κιλό, δημιουργείται ένας προβληματισμός σε σχέση με τη σταφίδα. Δηλαδή, λόγω της τεράστιας ζημιάς του προϊόντος, αν με βάση τις τιμές στο επιτραπέζιο θα αποφασίσουν πολλοί παραγωγοί να σταφιδοποιήσουν καλύτερα τα σουλτανί σταφύλια που προόριζαν για την εξωτερική αγορά.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η φετινή χρονιά είναι άθλια για τους σταφιδοπαραγωγούς και τους οινοπαραγωγούς, εξαιτίας της ανομβρίας και της καταστροφής ή της υποβάθμισης της παραγόμενης ποσότητας!

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ζήτησε μια πρώτη για φέτος περιγραφή εικόνας τόσο από τον ιδιώτη μεταποιητή σταφίδας Γιάννη Περδικογιάννη, όσο και από τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη. Και οι δύο μάς περιέγραψαν την κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα.

Ο Γιάννης Περδικογιάννης, για παράδειγμα, δήλωσε στη “Νέα Κρήτη”: «Έκανε ζημιές. Ούτως ή άλλως, οι σταφίδες λίγες ήταν. Λίγες θα είναι και δεν περιμένουμε πολλά πράγματα για φέτος. Αλλά εμείς, όπως κάναμε και πέρυσι, θα κοιτάξουμε να πάρουμε και φέτος από την Κόρινθο σταφίδα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Βασικά οι περιοχές που θα κάνουν και φέτος σταφίδα είναι ο Προφήτης Ηλίας και οι Αρχάνες. Οπουδήποτε αλλού, η σταφίδα που θα βγει δε θα είναι άξια λόγου. Το μόνο που θα πρέπει από τώρα να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι φέτος θα πάρουμε μόνο ποιοτική σταφίδα»...

Για την περυσινή χρονιά, ο κ. Περδικογιάννης υπενθύμισε ότι το 2017 κυρίως ο Προφήτης Ηλίας έβγαλε σταφίδα. Μάλιστα, από την ίδια περιοχή περιμένει και φέτος να δοθεί η μεγαλύτερη ποσότητα. Στο μεταξύ, υπάρχει και μια πληροφόρηση στον ίδιο για πολλές περιπτώσεις παραγωγών που προσανατολίζονται στη σταφιδοποίηση σταφυλιών που τα προόριζαν για επιτραπέζια, κάτι βέβαια που θα φανεί και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών.

«Υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος πέρυσι απογοητεύτηκε με τις τιμές στα οινοστάφυλα και στα επιτραπέζια σταφύλια. Και φέτος μας λέει ότι θα κάνει μόνο σταφιδοποίηση. Για να δούμε», είπε συγκεκριμένα στην εφημερίδα μας ο κ. Περδικογιάννης. Ξεκαθάρισε πάντως ότι γενικότερα, με την παντοδυναμία των Τούρκων, του Ιράν και της Κίνας στην παγκόσμια αγορά της σταφίδας, εμείς δεν έχουμε και πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

«Πέρυσι πληρώσαμε τη σταφίδα μας στο 1,50 ευρώ το κιλό. Και μπορούσαμε να φέρουμε έτοιμη από την Τουρκία με 1,40 ευρώ το κιλό. Δηλαδή την κρητική σταφίδα ως πρώτη ύλη την πληρώσαμε καλύτερα, διότι ήταν σε πολύ καλύτερη ποιότητα», είπε στην εφημερίδα μας ο εξαγωγέας.

Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι λόγοι για τους οποίους πλέον αγοράζει μόνο ποιοτικό προϊόν έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από τώρα και στο εξής απευθύνεται μόνο στην εσωτερική αγορά, που είναι εξαιρετικά απαιτητική. Μάλιστα, ενώ η εσωτερική αγορά μπορεί να απορροφήσει γύρω στους 5.000 τόνους, ούτε αυτή την ποσότητα παράγει η Κρήτη. Παράγει γύρω στους 2.200 τόνους, συγκεκριμένα, και φέτος στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε την ίδια ποσότητα.

«Όλα θα φανούν στην πορεία»

«Θα φανεί από την εξέλιξη των τιμών στο επιτραπέζιο η ποσότητα της σταφίδας. Διότι, όπως περνάνε οι μέρες, εάν οι τιμές του επιτραπέζιου σταφυλιού ανέβουν, η σταφίδα θα είναι λίγη, ίσως και σχεδόν καθόλου. Δηλαδή εικόνα θα έχουμε τέλος του μήνα. Αν τέλος του μήνα “φύγουν” τα αμπέλια και τα πάρει η αγορά, τότε δε θα πάνε σε σταφιδοποίηση», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα σταφύλια της ποικιλίας σουλτανί, που προορίζονταν για επιτραπέζια χρήση (όχι τα τόμσον), είναι πάρα πολύ καλά για σταφιδοποίηση.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δε γίνεται χρήση δυνατών φυτοφαρμάκων. Δεν υπάρχουν στην αγορά τώρα φάρμακα με δραστικές τέτοιες που να δημιουργούν πρόβλημα. Έχουν απαγορευτεί οι δραστικές εκείνες που δημιουργούν πρόβλημα. Έτσι τα σουλτανιά τα χοντρόρωγα κάνουν πολύ καλή, ποιοτική σταφίδα. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μέσα στις επόμενες δέκα με δώδεκα μέρες»...

Στο μεταξύ, ο κ. Ιερωνυμάκης είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική στα οινάμπελα και τα σταφιδάμπελα.

«Προς το τέλος Αυγούστου θα έχουμε πλήρη εικόνα και θα αναδείξουμε το θέμα για οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, και θα καταθέσουμε και τις διεκδικήσεις μας από το επίσημο κράτος για την καταβολή αποζημιώσεων», τόνισε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ