ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ξεπερνά το 50% η καταστροφή από την φονική πεταλούδα

0

Τη στιγμή που η καταστροφή στην παραγωγή ντομάτας σε όλη την Κρήτη ξεπερνά το 50% λόγω της Tuta Absoluta, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και είναι θετικοί στην στήριξη των αγροτών του νησιού για την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας.

Οι αγρότες της Κρήτης συναντήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση των καταστροφών στην παραγωγή ντομάτας

ακούγοντας δια στόματος του διευθυντή του γραφείου του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κ. Νίκου Βάγια, ότι οι εξελίξεις θα ειναι θετικές και άμεσες.

Οι αρχικές ενστάσεις του Υπουργείου κάμφθηκαν, καθώς οι αγρότες έθεσαν επί τάπητος όλα τα επιχειρήματα, μέσα απο τα οποία αποδεικνύεται η ανάγκη για τη χρηματοδότηση της Κρήτης, με στόχο την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας με τη μέθοδο «Κομφούζιο».

Ετσι, αν δεν υπαρξει κάποιο απρόοπτο και «τρέξουν» οι διαδικασίες, η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από το ερχόμενο Φθινόπωρο, με την ελπίδα ότι θα δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που πλήττει τις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Οι αγρότες θα πρέπει στο διάστημα αυτό να κάνουν μια πλήρη καταγραφη των στρεμμάτων που χρήζουν στήριξης μέσω της μεθόδου «Κομφούζιο» και μια μελέτη σκοπιμότητας και κόστους, σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., ώστε να αποφασιστεί έπειτα και η ανάλογη χρηματοδότηση.

Μέχρι τότε οι παραγωγοί της Κρήτης θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν όπως μπορούν το πρόβλημα, μέσα από τη χρήση των εγκεκριμένων σκευασμάτων, παρά το γεγονός ότι με τη χρήση των φαρμάκων αυτών, τα αποτελέσματα είναι «φτωχά», την ώρα που με τους συνεχείς ψεκασμούς, το κόστος καλλιέργειας εκτοξεύεται οδηγώντας τους αγρότες σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν: ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γεώργιος Τσιφετάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουντούρας Χανιών κ. Χαλκίας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου κ. Τζιμπραγάκης. Στη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μιχελογιαννάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ