ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Η «ανασκόπηση» της διοργάνωσης

0

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική και συνάμα αθλητική διοργάνωση του φετινού καλοκαιριού έφτασε στο τέλος της. Ο λόγος ... για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018, της Ρωσίας, το οποίο έλαβε χώρα από τις 14 Ιουνίου έως και την προηγούμενη Κυριακή 15 Ιουλίου και που κατάφερε να προσφέρει σε όλους εμάς – μικρούς και μεγάλους, ποδοσφαιρόφιλους και μη – ουκ ολίγες στιγμές έντονων συναισθημάτων. Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στο παρελθόν και για αυτό το Ρέθεμνος έχοντας παρακολουθήσει την διοργάνωση προσπαθεί να κάνει μία μικρή «ανασκόπηση» με όλα όσα θα πρέπει να μας μείνουν χαραγμένα στην μνήμη μας από το φετινό Μουντιάλ. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τα σημαντικότερα από αυτά !

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γαλλία, 20 χρόνια μετά !

Ήταν 10 Ιουλίου του 2016, όταν η Γαλλία έχασε το τρόπαιο του Euro από την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας, μέσα στο σπίτι της. Λίγο αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η εθνική ομάδα της Γαλλίας ξεκινούσε την διαδικασία των προκριματικών για το φετινό Παγκόσμιο με ισοπαλία 0-0 κόντρα στην Λευκορωσία. Τότε, ήταν πολλοί που είπαν ότι η εθνική ομάδα της Γαλλίας δεν είναι για μεγάλα πράγματα και πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε βαθιά κρίση. Από τότε, όμως, και στο εξής πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία τόσο στα προκριματικά όσο και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο προπονητής της ομάδας Ντιέ Ντεσάν, δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο και με οδηγούς τους Εμπαππέ, Γκριζμάν, Ζιρού και Πογκμπά η εθνική ομάδα της Γαλλίας κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του κόσμου για 2η φορά στην ιστορία της, μετά το 1998 ... μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Μάλιστα, η εθνική ομάδα της Γαλλίας κατάκτησε το πολυπόθητο τρόπαιο αήττητη δηλαδή μετρώντας 6 νίκες και 1 ισοπαλία σε 7 αναμετρήσεις. Η πορεία που την οδήγησε στην κατάκτηση του παγκόσμιου κυπέλλου δεν ήταν εύκολη, καθώς αντιμετώπισε ομάδες όπως την Αργεντινή του Μέσι και το Βέλγιο. Με άλλα λόγια, οι «Τρικολόρ» παρουσίασαν στο φετινό Μουντιάλ μία σταθερότητα στις αναμετρήσεις τους, η οποία τους επέτρεψε να έχουν δυνάμεις μέχρι το τέλος και με κάποιον τρόπο συνδυάζοντας εξαιρετικά το πλάνο του παιχνιδιού τους και την ποιότητά τους ως ομάδα «έκλεψαν τις εντυπώσεις» στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και δίκαια κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Το «θαύμα» της Κροατίας !

Η πορεία της εθνικής ομάδας της Κροατίας, στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, μπορεί να χαρακτηριστεί και καθόλου άδικα ως «θαύμα» ! Η πορεία της ήταν, με άλλα λόγια, σαν αυτή της εθνικής Ελλάδος του 2004, δίχως αίσιο τέλος. Παρόλα αυτά, βέβαια, η μη κατάκτηση του τροπαίου από του Κροάτες δεν σημαίνει τίποτα ακριβώς για τους ίδιους, γιατί μόνο και μόνο με την πορεία τους ως τον τελικό ενός παγκοσμίου κυπέλου έδωσαν απέραντη χαρά στους συμπατριώτες τους και πάνω από όλα ανέδειξαν ανά τον κόσμο το Βαλκανικό ποδόσφαιρο. Είναι σίγουρο ότι οι 4.7 εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας της Κροατίας δεν θα ξεχάσουν ποτέ την φετινή πορεία της εθνικής τους ομάδα ποδοσφαίρου, καθώς με την φετινή τους πορεία οι Κροάτες αρχίζουν να «δυναμώνουν» σε άλλο ένα ομαδικό άθλημα, μετά το μπάσκετ και το πόλο που παραδοσιακά έχουν «σκληροτράχηλες» εθνικές ομάδες. Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η ομαδικότητα και προπαντός η μαχητικότητα που έδειξαν οι Κροάτες σε κάθε παιχνίδι. Μάλιστα, η εθνική ομάδα της Κροατίας έπαιξε τρεις παρατάσεις στα νοκ – άουτ ματς πριν το τελικό με την Γαλλία, δηλαδή ένα παιχνίδι παραπάνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε παράταση διαρκεί 30΄ και ένα παιχνίδι 90΄ (30Χ3 = 90). Τέλος, ο προπονητής της ομάδας Ζλάτο Ντάλιτς κατάφερε να συνδυάσει αρμονικά την ποιότητα των παικτών του και κάπως έτσι μέσα από το τουρνουά η εθνική ομάδα της Κροατίας έβγαζε ένα οικογενειακό πνεύμα στο οποίο όλοι ήταν νικητές ή ηττημένοι αντίστοιχα. Παίκτες όπως οι Σούμπασιτς, Ράκιτισς, Μάντζουκιτς και Πέρισιστς ξεχώρισαν σε άλλο ένα τουρνουά. Άλλωστε, την Κροατία με τέτοιους παίκτες κάποτε την περιμέναμε να κάνει την υπέρβαση και να που έγινε πραγματικότητα ... ! Μα πάνω από όλα, όλο αυτό σε εμάς του Έλληνες απέδειξε ότι δεν αποκλειστήκαμε τυχαία από τα μπαράζ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα οποία έλαβαν χώρα σε Ζάγκρεμπ και Αθήνα τον Νοέμβριο του 2017.

Έκλεψαν την παράσταση Βέλγιο και Αγγλία !

Χωρίς αμφιβολία, από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο δεν θα ξεχάσουμε και ούτε θα έπρεπε κατά την γνώμη μου την πορεία τόσο του Βελγίου όσο και της Αγγλίας. Και τούτο γιατί, το Βέλγιο, από την μία, «ξεδίπλωσε» για πρώτη φορά το ταλέντο και την ποιότητα που διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές του σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση. Η παρέα των Λουκάκου, Αζάρ, Ντε Μπρόινε και Κουρτουά ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου και στοχεύει σε υψηλότερα επιτεύγματα σε επόμενες διοργανώσεις. Η 3η θέση στον κόσμο αποτελεί την σημαντικότερη διάκριση για του Βέλγους σε ποδοσφαιρική διοργάνωση τέτοιου επιπέδου και τώρα πια καλούνται να «πατήσουν πάνω σε αυτήν» προκειμένου να πάνε ολοένα και πιο ψηλά, διότι έχουν και τον προπονητή, τους παίκτες και την ποιότητα να το πετύχουν. Από την πλευρά τους, οι Άγγλοι μετά από πολλά χρόνια και κυρίως μετά τους αποκλεισμούς – σοκ που γνώρισαν από ομάδες χαμηλότερου επιπέδου σε νοκ – άουτ ματς παρουσιάστηκαν στο φετινό Μουντιάλ πιο χαλαροί, με λιγότερο πίεση και κυρίως με νέα παιδιά και κατάφερε να τερματίσει 4οι..Καθόλου άσχημη πορεία για τα «Λιοντάρια», και τούτο γιατί πολλοί λίγοι περίμεναν κάτι τέτοιο από την νεανική ομάδα της Αγγλίας φέτος λόγω απειρίας των παικτών του ρόστερ σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Όπως, όμως, είπαμε και για το Βέλγιο έτσι και η Αγγλία οφείλει να μη σταθεί στην εξαιρετική φετινή της πορεία αλλά αντιθέτως να «πατήσει πάνω σε αυτήν» με στόχο να επιστρέψει στις μελλοντικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στις θέσεις που τις αξίζουν. Μη ξεχνάτε άλλωστε ότι η Αγγλία ήταν μία μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ! Φαίνεται, ότι πέρασε την κρίση της και ίσως ότι επέστρεψε ... !

Τα περί Μόντριστς και Εμ – Μπαππέ !

Μόντριστς και Εμ-Μπαππέ, Εμ-Μπαππέ και Μόντριστς ήταν οι ποδοσφαιριστές που «έλαμψαν» στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ! Ο Λούκα Μόντριστς, ο οποίος αγωνίζεται στην Ρεάλ Μαδρίτης και στην εθνική ομάδα της Κροατίας αναδείχθηκε και καθόλου άδικα ως ο πολυτιμότερος παίκτης του φετινού τουρνουά. Όχι μόνο με την Εθνική Κροατίας αλλά και με την Ρεάλ Μαδρίτης έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις, αγωνίζεται στην μεσαία γραμμή και καλύτερα από τον οποιοδήποτε οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του. Στο φετινό Παγκόσμιο η παρουσία του ήταν καταλυτική για την πορεία της εθνικής Κροατίας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, αν και ορισμένες φορές όσο περνούσαν τα παιχνίδια φαίνονταν κουρασμένος και χωρίς δυνάμεις, μετά και την επίπονη και κουραστική χρονιά που είχε με την ομάδα της Μαδρίτης. Από την πλευρά του, ο Εμ-Μπαππέ, ο οποίος αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της Γαλλίας είναι μόλις 19 χρονών και όχι μόνο είναι παγκόσμιος πρωταθλητής αλλά πάνω από όλα αποτελεί το «αύριο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στο τουρνουά αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος νεαρός παίκτης της φετινής διοργάνωσης. Άλλωστε, έγινε ο πρώτος νεαρός παίκτης κάτω των 20 που σκοράρει σε τελικό παγκοσμίου κυπέλλου μετά τον Πελέ ! Αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού και όταν βρει χώρο μπροστά του δεν πιάνεται με τίποτα. Μάλιστα στην κούρσα που έκανε στο ματς με την Αργεντινή και κέρδισε το πέναλτι λέγεται ότι έτρεξε με 37 χιλιόμετρα την ώρα ! Πραγματικά απίστευτο και αυτό δείχνει ότι το μέλλον του ανήκει αρκεί να μην πάρουν αέρα τα μυαλά του ... .

Εκπλήξεις, ανατροπές και θέαμα πάρε να ΄ χεις !

Ποιός θα περίμενε αυτό που είδαμε στο φετινό Μουντιάλ ... ?

Ο λόγος για τις τόσες πολλές εκπλήξεις – ανατροπές, οι οποίες δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο αλλά πάρα πολλές. Αρχικά, η Γερμανία «έφυγε» από πολύ νωρίς για τον δρόμο της επιστροφής αν αναλογιστεί κανείς ότι πάντα αποτελεί ένα σημαντικό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είτε είναι παγκόσμιο είτε ευρωπαϊκό. Επίσης, έκπληξη αποτελεί το γεγονός κατά το οποίο δεν είδαμε σε αυτό το παγκόσμιο να κυριαρχούν εθνικές ομάδες (Πορτογαλία/ Αργεντινή) που διαθέτουν στο δυναμικό τους απόλυτους σταρ (Ρονάλντο/Μέσι). Αντιθέτως, είδαμε να κυριαρχούν εθνικές ομάδες οι οποίες βασίστηκαν στην συλλογικότητα, με άλλα λόγια, στο «εμείς» και στην έννοια ΟΜΑΔΑ. Αναμφισβήτητα, έκπληξη αποτέλεσε και ο αποκλεισμός της Ισπανίας από την «οικοδέσποινα» Ρωσία στα πέναλτι, στους «16» του τουρνουά. Τέλος, εξίσου συναρπαστικές ήταν οι πολλές ανατροπές που συνέβησαν σε πολλά παιχνίδια του τουρνουά. Το θέαμα σε αυτό το Μουντιάλ δεν έλλειψε και μέχρι και οι πιο αδύναμες ομάδες πάλεψαν κάθε ματς της διοργάνωσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το φετινό Παγκόσμιο χαρακτηρίζεται το τουρνουά των εκπλήξεων, των ανατροπών, του θεάματος και προπαντός ένα από τα καλύτερα της ιστορίας. Άλλωστε το γεγονός ότι στον τελικό μπήκαν έξι γκολ δείχνει το πόσο το ποδόσφαιρο εξελίσσεται ραγδαία σε όλα τα επίπεδα.

Εξαιρετικά οργανωμένη διοργάνωση !

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας ξεχώρισε και ξεχωρίζει από το γεγονός ότι το τουρνουά ήταν και εξαιρετικά οργανωμένο ! Πιο συγκεκριμένα, τα γήπεδα που κατασκευάστηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας ήταν όχι μόνο «στολίδια» από άποψη εικόνας αλλά κυρίως για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ασφάλεια στα γήπεδα και στις ρώσικες πόλεις κυριαρχούσε, καθώς δεν είχαμε κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα που φοβόντουσαν στην Ρωσία, δείχνει τρανά το πόσο εξαιρετικά οργανωμένο ήταν το φετινό Μουντιάλ. Το μόνο ίσως αρνητικό της όλης οργάνωσης ήταν η «εισβολή» μελών των “Pussy Riot” κατά την διάρκεια του τελικού της Κυριακής. Παρ΄ όλα αυτά όμως, το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι τόσο ακραίο αν αναλογιστεί κανείς ότι τέτοιου είδους φαινόμενα έχουμε συναντήσει πάρα πολλά σε αθλητικές διοργανώσεις λόγω της πάρα πολύ μεγάλης αποδοχής που έχουν τέτοιους είδους διοργανώσεις από το παγκόσμιο κοινό. Κάπως έτσι, μέλη διάφορων οργανώσεων που θέλουν να περάσουν ένα πολιτικό ή έστω δικό τους μήνυμα ουκ ολίγες φορές εισβάλουν στους αγωνιστικούς χώρους δίχως να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των αθλητών. Φέτος, κάτι τέτοιο έγινε μία φορά στον τελικό της Κυριακής και κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να «αμαυρώσει» ολόκληρη την εικόνα τους άκρως εντυπωσιακού και οργανωμένου Παγκοσμίου Κυπέλλου !

Μαθήματα ζωής από τους Ιάπωνες φιλάθλους και παίκτες !

Για το τέλος, άφησα κάτι που πρέπει όλοι μας να το έχουμε στο νου μας ! Ο λόγος ... για τα μαθήματα ζωής και πολιτισμού που μας πρόσφεραν απλόχερα οι Ιάπωνες φίλαθλοι και οι παίκτες της Ασιατικής ομάδας. Σε κάθε ματς, οι φίλαθλοι της ομάδας έκαναν «λαμπίκο» τα καθίσματα που καθόντουσαν για να παρακολουθήσουν τους αγώνες της αγαπημένης τους ομάδας. Όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον, οι Ιάπωνες φίλαθλοι μάζευαν με ευλάβεια όσα σκουπίδια υπήρχαν στην κερκίδα που καθόντουσαν σαν να είναι το σπίτι τους ! Από την πλευρά τους, οι παίκτες της ομάδας, μετά τον αποκλεισμό που γνώρισαν με ανατροπή από την ομάδα του Βελγίου στους «16» της διοργάνωσης, καθάρισαν εντυπωσιακά τα αποδυτήρια τους και έπειτα έφυγαν για την πατρίδα τους σαν κύριοι. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι κάνουμε εμείς οι Έλληνες –ελαχίστων εξαιρέσεων- όταν βρισκόμαστε σε ένα γήπεδο και θα καταλάβετε τι θέλω να πω και το πόσο πρέπει να αλλάξουμε για να θεωρούμαστε πολιτισμένος λαός ... !

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 θα μας μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη μας, καθώς δεν μας άφησε πίσω του μόνο στιγμές έντονων συναισθημάτων και ξεχασιάς αλλά και στιγμές που θα πρέπει να υιοθετήσουμε ως λαός προκειμένου να γίνουμε καλύτεροι ! Επόμενο, σπουδαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού αναμένεται το καλοκαίρι του 2020 για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί σε 12 πόλεις και σε 12 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, από τις 12 Ιουνίου έως και τις 12 Ιουλίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ