ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Παζάρι» για τις επιστροφές

0

Διάσταση απόψεων μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών καταγράφεται όσον αφορά τις επιστροφές αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας Γερμανίας, Ισπανίας, Ελλάδας, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (30 Ιουνίου 2018). Οπως αναφέρεται στη συμφωνία, «οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες εφαρμογής θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».

Στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο από τη Γερμανία προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής, οι οποίες από την ελληνική πλευρά χαρακτηρίζονται «τεχνικές», και όπως φαίνεται είναι και αυτές που θα καθορίσουν την ουσία.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τονίζει ότι «πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία που είναι σαφής». Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε λόγο για θετικό ισοζύγιο για τη χώρα μας δεδομένου ότι η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 3.000 άτομα στο πλαίσιο της διαδικασίας των οικογενειακών επανενώσεων. Οσον αφορά τις επιστροφές προς την Ελλάδα, ο υπουργός αναφέρει ότι «από τη Γερμανία θα έρχονται αυτοί (που βρίσκονται στη Γερμανία), αλλά περνάνε από την Ελλάδα από την 1η Αυγούστου 2018 και μετά».

Ωστόσο, από την πλευρά της Γερμανίας δεν φαίνεται να τίθεται το ίδιο χρονικό σημείο ως εκκίνηση εφαρμογής της συμφωνίας. Διαμηνύεται ότι 3.300 άτομα από τη Γερμανία, τα οποία έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα στο σύστημα Eurodac, θα πρέπει να επιστραφούν. Οσον αφορά τις οικογενειακές επανενώσεις (τα παιδιά ή οι γονείς που έχουν κριθεί δικαιούχοι διεθνούς προστασίας σε ένα κράτος-μέλος έχουν δικαίωμα να φέρουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους στο ίδιο κράτος), που αφορούν 3.163 άτομα τα οποία παραμένουν στην Ελλάδα, η ίδια συμφωνία αναφέρει ότι «η Γερμανία θα δεχθεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών».

Από το 2013 έως το 2018 έχουν κατατεθεί εκ μέρους της Ελλάδας 11.756 αιτήματα για οικογενειακές επανενώσεις –τα περισσότερα μετά το 2016–, εκ των οποίων η Γερμανία έχει αποδεχθεί τα 8.892. Ομως, έχουν μεταφερθεί 5.729 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Διεύθυνσης για την Εφαρμογή του Δουβλίνου ΙΙΙ, το 2016 από την ελληνική πλευρά στάλθηκαν προς τη Γερμανία 3.606 αιτήματα για οικογενειακή επανένωση, η Γερμανία αποδέχθηκε τα 2.491 αιτήματα, ωστόσο ταξίδεψαν μόνο 686 άτομα προς τη χώρα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Γερμανία ζήτησε από την Ελλάδα να δεχθεί την επιστροφή 2.002 ατόμων το 2017, από τα οποία αιτήματα η χώρα μας αποδέχθηκε τα 80, αλλά στην πράξη δεν επέστρεψε κανένας. Το 2018 η Γερμανία αιτήθηκε την επιστροφή 1.448 ατόμων στην Ελλάδα, από τα οποία αιτήματα η χώρα έκανε αποδεκτά τα 36, όμως τελικά επέστρεψαν 5. Συνολικά η Γερμανία από το 2013 και μετά έχει ζητήσει από την Ελλάδα την επιστροφή 3.476 αιτούντων άσυλο και η Ελλάδα έχει δεχθεί 123 αιτήματα, ωστόσο τελικά επέστρεψαν 7 άτομα.

Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται. Το τελευταίο 24ωρο 104 άτομα έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου, εκ των οποίων οι 89 στη Λέσβο. Χθες τα ξημερώματα για άλλη μία φορά σημειώθηκαν επεισόδια στο ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου, όταν συγκρούστηκαν ομάδες μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 19 άτομα και να καούν σκηνές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ