ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος ενδιαφέρεται…

0

Μ’ αυτά ασχολούνται οι εφημερίδες, από προχθές… Λες και αυτό είναι το ζητούμενο. Λες και πιστεύει κανείς πως οι εκλογές θα αλλάξουν τα πράγματα και ο έρμος ο πολίτης θα είναι σε θέση να ελπίσει ξανά… Διαβάζουμε λοιπόν: Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της απόφασης του πρωθυπουργού να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως έγινε γνωστό οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση μετατέθηκαν για το Μάιο του 2019, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Τέτοια νέα! Τι λέτε βρε παιδιά; Υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Η απόφαση, η οποία ήρθε με εντολή Τσίπρα, όπως έγινε γνωστό αργότερα  προκάλεσε αναταραχή. Κατά πως διαβάζουμε τις… βαθυστόχαστες αναλύσεις των ειδικών ο κ. Τσίπρας θέλησε να αιφνιδιάσει ακόμα και στενούς του συνεργάτες. Και από ποιον θα έρχονταν δηλαδή, αν όχι από τον πρωθυπουργό;

Ενδεικτικό είναι πως τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου, πήραν κυριολεκτικά «φωτιά» και πολλά κυβερνητικά στελέχη έψαχναν να μάθουν τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιλογή. Πραγματικά, ο απόλυτος αποπροσανατολισμός! Μια διαδικασία τυπική που δεν αφορά κανέναν και ωστόσο παρουσιάζεται ως… επιτυχία.

Ο κ. Τσίπρας, πάντα κατά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας, ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη -με τον οποίο είχαν κάνει μια πρώτη κουβέντα από την προηγούμενη βδομάδα - και στον οποίο ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε νωρίς την Τρίτη για να τον ενημερώσει για την απόφασή του, προτού αναχωρήσει Βρυξέλλες. Τι λέτε βρε παιδιά; Έτσι γίνονται, πρακτικά, τα πράγματα;

Σημειωτέον, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών υπερθεμάτιζε για αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και αναγκάστηκε μετά την εντολή του πρωθυπουργού να κάνει όπισθεν ολοταχώς, αφού το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα.

Από την κυβέρνηση, αιτιολόγησαν επισήμως τη συγκεκριμένη απόφαση επικαλούμενοι λόγους Συνταγματικούς. Και ειδικότερα το γεγονός ότι προηγήθηκαν οι προειδοποιήσεις της ΚΕΔΕ ότι θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την ακύρωση του νόμου που θα αποσυνδέει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές.

Ποιος ήταν όμως ο πραγματικός λόγος που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια; Οι αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, η ισχνή πια πλειοψηφία των 152 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η εκλογολογία που είχε φουντώσει το τελευταίο διάστημα κρίθηκε αναγκαίο ότι ήταν μια εικόνα που έπρεπε να τελειώσει.

Εξ’ αυτού του λόγου, η πρωτοβουλία του να μεταθέσει τις αυτοδιοικητικές για το Μάιο, οριοθέτησε εκ νέου τα πράγματα και κατά πολλούς σήμανε ότι με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι στρώνει το δρόμο τότε και για τις εθνικές εκλογές. Κερδίζοντας αναμφίβολα κάποιους μήνες σχετικής «ηρεμίας», απομακρύνοντας τα σενάρια για τις πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο του 2018. Και αποδυναμώνοντας τους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης που ζητάει κάλπες εδώ και τώρα.

Αβέβαιο παραμένει, τέλος, αν ο πρωθυπουργός μπλοφάρει και εντέλει θα αιφνιδιάσει ή αν πράγματι θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες το Μάιο. Τρομερή η… ανάλυση, ε; Να κρατήσουμε και μια επιφύλαξη, επειδή δεν ξέρεις τι μπορεί να σου φέρει η επικαιρότητα.

Καθοριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές θα είναι τόσο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, όσο και οι ειδήσεις από την οικονομία- ήτοι η μη περικοπή στις συντάξεις- που το Μαξίμου βλέπει ότι σε συνδυασμό με κάποιες επιπλέον παροχές θα λειτουργήσουν βοηθητικά στο προεκλογικό αφήγημά τους. Αναλύσεις καλοκαιρινές πουν προσφέρουν απολύτως τίποτα… Δεν το κλείνουν το μαγαζί να πάνε καμιά διακοπές; Καλό θα έκαναν σε όλους. Και στους ίδιους και στους αναγνώστες τους…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ