ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Προτείνουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξειδικευμένο για κάθε δήμο της Κρήτης

0

Κάθε δήμος να έχει το δικό του σχέδιο έκτακτης ανάγκης - Ζήτησαν μόνιμη στάθμευση στην Κρήτη του πανάκριβου αλλά πιο αποτελεσματικού ericsson - Τα μέτρα που αποφάσισαν

Σημαντικές προτάσεις αλλά και παρατηρήσεις για τα κακώς κείμενα και όσα πρέπει να διορθωθούν, παρουσιάστηκαν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση στον δήμο Αποκορώνου της ΠΕΔ Κρήτης με θέματα που αφορούν κυρίως στην πολιτική προστασία

Ατομικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κάθε δήμο

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξειδικευμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε δήμου προτάθηκε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης, με στόχο η αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών στο νησί να είναι αποτελεσματική.

Για την ακριβεια προτάθηκε από τον δήμαρχο Πλατανιά κάθε δήμος να έχει το δικό του σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε μορφή ακόμα και πρακτικού εγχειριδίου, με οδηγίες που θα ανταποκρίνονται σε πραγματικές καταστάσεις. Θα καταγράφεται δηλαδή πώς μπορεί στον συγκεκριμένο δήμο να γίνει εκκένωση, ποια είναι τα σημεία διαφυγής και συγκέντρωσης.

Μόνιμη στάθμευση ericsson στην Κρήτη - Πόσο κοστίζουν

Επιπλέον τονίστηκε από την πλευρά του δημάρχου Πλατανιά ότι πρέπει να σταθμεύσει μόνιμα στην Κρήτη το πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου ericsson. Όπως επισημάνθηκε από τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, Γιάννη Μαραγκάκη, η πολιτεία νοίκιασε φέτος 4 πυροσβεστικά ericsson τα οποία κοστίζουν γύρω στα 12 εκατ. ευρώ ενοίκιο για την αντιπυρική περίοδο και 8-9 ελικόπτερα kamov που έχουν κόστος γύρω στα 8 εκατ. ευρώ.

Τα ericson επομένως είναι ακριβά ωστόσο είναι τα πιο αποτελεσματικά. Θα μπορούσε να εδρεύει ένα στην Κρήτη και να καλύπτει και άλλες περιφέρειες του Αιγαίου. Δεν έχει σημασία πού θα είναι η έδρα του ελικοπτέρυ καθώς το συγκεκριμένο ελικόπτερο έχει διανύσει απόσταση από τη μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη μέσα σε μόλις 20 λεπτά και μάλιστα ενώ ήταν και γεμάτο.

Καθοριστικός ο ρόλος του δημάρχου για εκκένωση - Η πληροφορία για εκκένωση μπορεί να διαχυθεί με τον παλιό τρόπο

Ο κάθε δήμαρχος που ξέρει καλά την περιοχή του μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο με την έγκαιρη ενημέρωση της πυροσβεστικής. Όταν βρίσκεται και ο δημαρχος στην περιοχή έχει εικόνα για το πού βρίσκονται οικισμοί και ποιοι ενδέχεται να κινδυνεύουν επομένως μπορεί άμεσα να ενημερώσει την πυροσβεστική υπηρεσία για εκκένωση οικισμών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκάκης

Η πληροφορία για εκκένωση μπορεί να διαχυθεί με τον παραδοσιακό τρόπο, δια ζώσης από τις αρχές προς τους πολίτες, με περιπολικά που θα έχουν μικροφωνική, με καμπάνες κτλ.

Να τοποθετούνται αρμόδιοι άνθρωποι στις πολιτικές προστασίες και όχι υπάλληλοι που περισσεύουν από αλλού

Όπως είπε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια αναλυτικά σχέδια εκτάκτων περιστατικών, είτε εκκένωσης, είτε σεισμών, πλημμυρών, σταθμών συγκεντρώσεων, ωστόσο εξέφρασε αμφιβολία για το πόσοι έχουν μπει στον κόπο να τα μελετήσουν ή να τα κατανοήσουν.

Είναι ανάγκη στα γραφεία της πολιτικής προστασίας να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα είναι γνώστες χειρισμού τέτοιων καταστάσεων και όχι υπάλληλοι που περισσεύουν από άλλες υπηρεσίες και τοποθετούνται στην πολιτική προστασία.

Ενεργοποίηση του δημόσιου κατήγορου για όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους

Κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να καθαρίζει το οικόπεδό του. Όταν αυτό δεν συμβαίνει πρέπει να ενεργοποιείται ο δημόσιος κατήγορος ο οποίος αρχικά θα προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε ο δήμος θα καθαρίζει το οικόπεδο και τα έξοδα θα χρεώνονται στον ιδιώτη.

Καλύτερη η πρόληψη

Αν εφαρμοστεί έστω το 60% των σχεδίων από κάθε δήμο θα έχουμε αποτέλεσμα είπε ο κ. Μαραγκάκης. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι και καθαρισμοί, να υπάρχουν σημεία διαφυγής και συγκέντρωσης, να καθαριστεί ο ΒΟΑΚ και η ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στον καθαρισμό και συντήρηση του δικτύου της.

Το κακό είναι μπροστά

Αν δεν συνταχθούν γρήγορα τα τεχνικά δελτία και αν δεν προστατευθούν τα πρανή θα αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα πλημμυρικά φαινόμενα στον Αποκόρωνα, δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών από τις υπηρεσίες.

Όλοι φταίμε - Ευθύνεται η πολιτεία ευθύνονται και οι πολίτες ατομικά

Ευθύνη φέρουν όλοι. Όχι μόνο το κράτος, η κεντρική εξουσία και η αυτοδιοίκηση αλλά και οι πολίτες μεμονωμένα που δεν ενδιαφέρονται να πετούν τα σκουπίδια στον δρόμο ή έξω ακόμα και κάδους, δημιουργώντας έτσι εστίες εύφλεκτων υλικών.

Αναλυτικά τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων

Γιάννης Μαραγκάκης - Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης

Στην πολιτική προστασία πρέπει να βάλουμε ανθρώπους άξιους που είναι ικανοί να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Δεν μπορούμε να βάζουμε υπαλλήλους που μας περισσεύουν από κάπου αλλά να επιλέγουμε κατάλληλους ανθρώπους. Είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια σχέδια εκκένωσης, σεισμών, πλημμυρών, σταθμών συγκεντρώσεων. Αμφιβάλλω αν πολλοί από την πολιτική προστασία ξέρουν για τα σχέδια αυτά, τα έχουν διαβάσει ή ξέρουν να τα χρησιμοποιήσουν. Αν το σχέδιο εφαρμοστεί έστω κατά 60% από κάθε δήμο είναι καλό.

Ο ΒΟΑΚ είναι σημαντικός και πρέπει να καθαριστεί από τα σκουπίδια. Πρέπει να καθαριστούν τα πρανή και τα πάρκινγκ στα οποία βλέπει κανείς ό,τι σκούπιδι μπορεί να φανταστεί.

Δυστυχώς η φωτιά η πρώτη ξεκίνησε από το πάρκινγκ αυτοκινήτων στην είσοδο των Βρυσσών με κατεύθυνση προς το Ρέθυμνο. Το ανακριτικό θα συνεχίσει ενδελεχώς την έρευνα και θα καταλήξουμε σε αποτέλεσμα.

Στον Κακόπετρο ενεργοποιήσαμε το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι πολύ πυκνά στην Κρήτη και θα πρέπει κάποια στιγμή και η ΔΕΗ να αναλάβει τον καθαρισμό και την αποψίλωση καθώς και της τοποθέτησης μπετόν στη βάση των πυλώνων.

Αν οι δήμοι εφαρμόσουν αυτά που εμείς κάθε χρόνο στέλνουμε, δηλ. καθαρισμούς, δεξαμενές, κρουνούς, ελέγχους θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.

Υπάρχει επίσης η πρόληψη. Πρέπει να υπάρχουν σημεία διαφυγής τα οποία να τα γνωρίζει ο πολίτης. Καθαροί δρόμοι διαφυγής, χάρτες με αυτούς και τόποι συγκέντρωσης, ειδικά όταν υπάρχουν οικισμοί μέσα σε δασάκια. Όλα αυτά υπάρχουν σε σχέδια που έχουμε δώσει εδώ και χρόνια.

Επίσης κάθε δημότης πρέπει να καθαρίζει το οικόπεδό του. Μέσα σε αστικό ιστό όταν οικόπεδο είναι ακαθάριστο ο δήμος έχει δημόσιο κατήγορο ο οποίος επιλαμβάνεται αυτού του θέματος. Ο πολίτης δηλαδή πάει κάνει καταγγελία ότι το διπλανό οικόπεδο είναι ακαθάριστο, επιλαμβάνεται ο δημόσιος κατήγορος του δήμου, προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Εάν δεν καθαριστεί το καθαρίζει ο δήμος και χρεώνει τα έξοδα στον ιδιώτη. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο δημόσιος κατήγορος σε κάθε δήμο.

Το καλό σε εμάς είναι ότι πάμε όλοι στη φωτιά. Βλέπω τους δημάρχους ότι πάνε αμέσως στις φωτιές. Ο δήμαρχος που ξέρει καλά την περιοχή θα πει στον αξιωματικό υπηρεσίας ποιες περιοχές κινδυνεύουν και αντίστοιχα εκείνος θα πράξει.

Η πληροφορία για εκκένωση θα διαχυθεί με τον παλιό τρόπο που ήταν δια ζώσης, με καμπάνες, με περιπολικά που θα έχουν μικροφωνική.

Η πολιτεία ενοίκιασε φέτος 4 πυροσβεστικά ericsson τα οποία έχουν γύρω στα 12 εκατ. ευρώ ενοίκιο για την αντιπυρική περίοδο και τα 8-9 ελικόπτερα kamov έχουν κόστος γύρω στα 8 εκατ. ευρώ. Τα ericson επομένως είναι ακριβά. Θα μπορούσε να εδρεύει ένα στην Κρήτη και να καλύπτει και άλλες περιφέρειες του Αιγαίου. Δεν μας πειράζει αν η έδρα είναι Χανιά ή Ηράκλειο γιατί από τη μια άκρη της Κρήτης μέχρι την άλλη διανύει την απόσταση γεμάτο μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

Γιάννης Μαλανδράκης - Δήμαρχος Πλατανιά

Πρέπει ένα ericson να εδρεύει σε κάθε περίπτωση στην Κρήτη. Το είδα να επιχειρεί και μέσα σε 2,5 ώρες έκανε δουλειά που δεν θα μπορούσαν να κάνουν άλλα πυροσβεστικά ελικόπτερα, βοηθώντας τα επίγεια σώματα.

Μην νομίζετε ότι επειδή δίνει εντολή ο δήμαρχος για εκκένωση ότι αδειάζουν οι οικισμοί. Δεν φεύγουν οι άνθρωποι. Επειδή υπάρχουν σχέδια, γίνονται επιτροπές κά θα πρότεινα να υπάρξουν εξειδικένα σχέδια για κάθε δήμο, να είναι σε μορφή πρακτικού εγχειριδίου σε πραγματική αποτύπωση κατάστασης, με αποτυπωμένα τα σημεία διαφυγής και συγκέντρωσης σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επειδή το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει, θα ήταν καλό ή μέσω κάποιας χρηματοδότησης ή από τους πόρους που διαθέτουν οι δήμοι για άλλες καταστροφές όπως οι πλημμύρες, να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παράλληλα κάποιες άμεσες παρεμβάσεις όπως πχ αποκατάσταση των αντιπυρικών ζωνών, της προσβασιμότητας και της απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών. Και φυσικά σαν ΠΕΔ να πρωτοπορήσουμε και να έχουμε ένα σχέδιο ανά κάθε δήμο.

Χαράλαμπος Κουκιανάκης - Δήμαρχος Αποκορώνου

Δεν φταίει μόνο ένας πάντα. Όλοι μαζί φταίμε. Είναι λάθος το μήνυμα που δίνουμε όταν λέμε "γιατί η περιφέρεια ή ο δήμος δεν καθαρίζει τα σκουπίδια στην εθνική οδό" αντί να στείλουμε το μήνυμα "γιατί κύριοι πετάτε τα σκουπίδια στην εθνική οδό;" Δεν φταίει ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος εάν οι κάδοι είναι άδειοι και τα σκουπίδια είναι πεταμένα έξω από τους κάδους. Αντί λοιπόν να στείλουμε αυτό το μήνυμα και να είναι αποδέκτης ο απλός πολίτης, δεν το κάνουμε γιατί φοβόμαστε. Μήπως δεν μας ψηφίσουν; Ας μην μας ψηφίσουν. Άρα σωστά μηνύματα, στον σωστό χρόνο, στους αποδέκτες από τον πρωθυπουργό της χώρας, τον δήμαρχο μέχρι τον απλό πολίτη.

Ως προς την αποζημίωση έχει γίνει δουλειά στην καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να συντομεύσει τις διαδικασίες για να μην περιμένουν 4-5 χρόνια για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι.

Στους κτηνοτρόφους έχουν καεί τα βοσκοτόπια, οι στάνες και οι ζωοτροφές που είχα μέσα. Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο;

Το κακό είναι μπροστά μας. Τον χειμώνα όταν θα κατέβουν όλα τα φερτά στον ποταμό που είναι ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα εθνική οδό και δημιουργήσουν μικρά φράγματα και κάποια στιγμή από την πίεση του νερού θα σπάσουν τα φράγματα και όλα τα νερά θα κατευθυνθούν προς τα κάτω και θα πνίξουν τις Βρύσες. Για αυτό ακριβώς θέτω προ των ευθυνών τους το Δασαρχείο, την Περιφέρεια και εμάς τους ίδιους, προκειμένου να συνταχθούν τα τεχνικά δελτία, να προστατευθούν τα πρανή και να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα.

Τάσος Βάμβουκας - Δήμαρχος Χανίων

Δεν είναι μόνο ζήτημα έλλειψης μέσων. Κάθε δήμαρχος μπροστά σε μια κατασταση έκτακτης ανάγκης αισθάνεται αδύναμος και ανέτοιμος. Συμφωνώ με το σχέδιο που πρότεινε ο κ. Μαλανδράκης. Πέρα όμως από το σχέδιο χρειαζόμαστε και κάποια μέσα, όπως για παράδειγμα τη μόνιμη στάθμευση στο νησί ελικοπτέρου τύπου ericson και χρειαζόμαστε ειδικά οχήματα. Για παράδειγμα από τα Χανιά λείπει ειδικό γερανοφόρο. Σαν νησί δικαιούμαστε και πρέπει να απαιτήσουμε τα σωστά μέσα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ