ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαφάρι Φτώχειας

0

Τον George Orwell τον γνωρίζουμε από τα διάσημα έργα του, ‘1984’ και ‘Η Φάρμα των Ζώων’. Ένα άλλο έργο τουόμως, είναι και το ‘TheSpike’.Στο σύγγραμμα αυτό καταγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες του στο διαβόητο πτωχοκομείο Spike, κοντά στο Λονδίνο.

Το 1929, κατά την σύντομη, ινκόγκνιτο παραμονή του στο Spike, ο γνωστός συγγραφέας  έζησε σκόπιμα, σαν άπορος μέσα σε ένα από τα πιο βίαια και απάνθρωπα ιδρύματα όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αποτέλεσμα ήταν μια μνημειώδης και πρωτοφανής μαρτυρία, αλλά και η μετατροπή της ‘πολιτικής γραφής σε τέχνη’, σύμφωνα με το OrwellFoundation. Επίσης, ήταν μια ‘ξενάγηση εκ του ασφαλούς’ για τους περίεργους μεσοαστούς αναγνώστες της εποχής. Ένα κοινωνικό ‘σαφάρι’ δηλαδή.

Κάθε χρόνο, το OrwellFoundationαπονέμει μια σειρά βραβείων σε συγγραφείς που κάνουν ακριβώς αυτό: μετατρέπουν την πολιτική σε τέχνη.

Φέτος, το βραβείο Orwell απονεμήθηκε στον Σκωτσέζο συγγραφέα, και ράπερ, DarrenLokiGarvey, για την συγγραφή του βιβλίου ‘PovertySafari’ ή ‘Σαφάρι Φτώχειας’.

Ο τίτλος του βιβλίου γεννήθηκε όταν σε μια στιγμή θυμού, ο Loki κατηγόρησε δημόσια την καλλιτέχνιδαEllieHarrison, ότι η χρηματοδοτημένη της εργασία, κατά την οποία επιχειρούσε να παρουσιάσει την ανέχεια στη Σκωτία, ήταν στην ουσία ένα ‘σαφάρι φτώχειας’. Κατά τον Loki, όπως και άλλοι ‘αμύητοι’, η Harrisonξεκινούσε ένα είδους ‘σαφάρι’, χωρίς να έχει εμπειρία του όρου ‘φτώχεια’. Ήταν δηλαδή μία αναζήτηση με απόσταση ασφαλείας, και με τη βοήθεια του χορηγηθέντος ποσού των 15.000 λιρών.

Ο Lokiθύμωσε γιατί πίστευε ότι θα μπορούσε ο ίδιος να παρουσιάσει το θέμα. Είχε όλα τα ‘προσόντα’ και ‘προϋπηρεσία’.

Η ‘προϋπηρεσία’ του Loki είναι πραγματικά συνταρακτική.

Μια από τις εντονότερες αναμνήσεις που έχει από τη μητέρα του, είναι η νύχτα όπου εκείνη, εξαγριωμένη και μεθυσμένη, απειλούσε με ένα κουζινομάχαιρο τον πεντάχρονο Loki, ο οποίος τελικά έζησε γιατί παρενέβη ο πατέρας του.

Η παιδική και εφηβική του ηλικία στο εξαθλιωμένο  και παραμελημένο Pollockτης δεκαετίας του 80 και 90, στιγματίστηκε από βία, απομόνωση, ναρκωτικά και αλκοόλ. Σε μικρή ηλικία, ο Lokiέχασε τη μητέρα του από κίρρωση του ήπατος. Αργότερα, ο ίδιος σχεδόν ακολούθησε τα βήματα της, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Μέσα από τις στάχτες του παρελθόντος, του θυμού και της βίας, των ναρκωτικών, και της εξάρτησης από αυτά, ο Lokiξαναγεννιέται όμως. Σε ένα μνημειώδες βιβλίο, παρουσιάζει με ευγλωττία τις ρίζες και τους καρπούς του πικρού φρούτου της φτώχειας.

Οι ρίζες είναι φτιαγμένες από πόνο. Τα φρούτα είναι συνήθωςο θυμός, η εξάρτηση, η απομόνωση.

Εκτός κι αν παλέψεις, όπως ο Loki.

Τότε μετατρέπονται σεδιορατικότητα, μόρφωση και αγάπη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ