ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

«Στην Ελλάδα, οι ειδήσεις δεν σταματούν ποτέ»

0

Oταν η Αμερικανίδα Κάρολιν Iντ επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι την Ελλάδα, είδε όσα βλέπουν οι τουρίστες. Τις παραλίες των νησιών, καλά εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία. Eναν χρόνο μετά, διαφορετικό ταξίδι τη φέρνει πίσω στη χώρα μας. Η Κάρολιν, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο φημισμένο πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, ήρθε στην Ελλάδα πριν από τέσσερις εβδομάδες για να καταγράψει όσα συμβαίνουν σε μια χώρα, τόσο μακριά από την πατρίδα της. Μαζί με πέντε συμφοιτητές της και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Τζο Στίβενς, μαθαίνουν μέσα σε «αληθινές συνθήκες» τη δουλειά του δημοσιογράφου.

Ενα «σκοτεινό» θέμα

«Η εμπειρία είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη γιατί γνώρισα την άλλη πλευρά της Ελλάδας. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο και να δω τα αποτελέσματα της προσφυγικής κρίσης, που δεν μπορείς να τα γνωρίζεις όταν απλώς επισκέπτεσαι ωραίες παραλίες», λέει στην «Κ» η Κάρολιν. «Αυτή τη στιγμή, ερευνώ ένα “σκοτεινό" θέμα που είναι οι συνθήκες ταφής των μουσουλμάνων στο νησί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επίσημος χώρος για λόγους γραφειοκρατικούς, αλλά το θέμα είναι περισσότερο πολύπλοκο και συνεχίζω να το ερευνώ», λέει.

Οι έξι φοιτητές του Πρίνστον εργάζονται γύρω από θέματα της επικαιρότητας. Με σημειωματάρια και κάμερες στο χέρι καταγράφουν όλα όσα βλέπουν ώστε στη συνέχεια να τα αναλύσουν σε άρθρα. Ο καθηγητής τους, ένας από τους πιο σημαντικούς αρθρογράφους και ερευνητές της Washington Post, που με άρθρα του έχει «ενοχλήσει» πολιτικούς και πολυεθνικές, επέλεξε για τρίτη συνεχή φορά να φέρει τους φοιτητές του στη χώρα μας, αφού «στην Ελλάδα, οι ειδήσεις δεν σταματούν ποτέ». «Την πρώτη εβδομάδα, ένας από τους φοιτητές μού παραπονέθηκε ότι τους “πέταξα κατευθείαν στα βαθιά”. Είχε δίκιο. Διότι τη δημοσιογραφία δεν τη μαθαίνεις στον πανεπιστημιακό χώρο, αλλά εκεί όπου αντιμετωπίζεις τις πραγματικές συνθήκες», επισημαίνει ο Τζο Στίβενς. «Δημιουργήσαμε αυτό το πρόγραμμα σε μια περίοδο που η δημοσιογραφία δέχεται επιθέσεις από παντού και σε εποχή που η αξιόπιστη έρευνα αποτελεί ζητούμενο για τη δημοκρατία. Αυτοί οι φοιτητές θα διαμορφώσουν το μέλλον στο επάγγελμά μας, γι’ αυτό πρέπει να τους δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπληρώνει.

Ενα από τα θέματα που εντυπωσίασαν τους φοιτητές στην Αθήνα ήταν το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το Μακεδονικό. «Προερχόμαστε από μέρη όπου τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν συμβαίνουν συχνά», λέει ο φοιτητής Αϊζακ Γουλφ. «Το να βλέπεις αυτές τις “εκρήξεις” συμπαράστασης ή αντίθεσης για ένα τέτοιο ζήτημα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Μέχρι πριν από λίγο δεν γνωρίζαμε την έκταση του θέματος, ότι απασχολεί τόσες χιλιάδες ανθρώπων. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά τη διαδήλωση, να μιλήσουμε με κόσμο και να καταγράψουμε διαφορετικές γνώμες».

Στα Εξάρχεια

Μαζί με τη συμφοιτήτριά του Μάγια Χάμιν, ο Αϊζακ ερευνά στοιχεία για ένα ακόμη θέμα που μοιάζει ασυνήθιστο στη χώρα τους, το αναρχικό κίνημα. «Μέσα από την έρευνά μας ανακαλύψαμε τη δύναμη που έχει το κίνημα αυτό στα Εξάρχεια. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο και μας βοηθά να εντοπίσουμε τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα», λέει η Μάγια. «Στη χώρα σας υπάρχουν εξτρεμιστικές ομάδες, αναρχικές, κομμουνιστικές, ακροδεξιές, αλλά και πολλές ενδιάμεσες. Στην Αμερική μοιάζει σαν να είμαστε απλώς χωρισμένοι σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλες τάσεις. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εμφανές όσο είναι στην Ελλάδα», εξηγεί ο Αϊζακ.

Τις λίγες ημέρες που απομένουν, οι φοιτητές του Πρίνστον θα επισκεφθούν μουσεία, θα περπατήσουν στην πόλη και φυσικά θα απολαύσουν την ελληνική γαστρονομία. «Το φαγητό στην Ελλάδα συμβολίζει πιο πολλά πράγματα από ό,τι για εμάς στην Αμερική. Εδώ είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης», τονίζει η Εμιλι Σπόλντινγκ. «Το καταγράφω λοιπόν ως μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που θα πάρω μαζί μου φεύγοντας από τη χώρα σας»...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ