ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη στελέχη του Υπουργείου για τη φονική πεταλούδα

0

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα της φονικής πεταλούδας. Και αυτό γιατί μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Υπουργείο, από την πολιτική ηγεσία γίνονται βήματα με σκοπό τη στήριξη των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα πριν λίγα 24ωρα πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο Υπουργείο ανάμεσα σε στελέχη που σχετίζονται με το θέμα της Tuta Absotuta, σε συνέχεια της επαφής που είχαν με τους εκπροσωπους των αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανόλης Ορφανουδάκης, το Υπουργείο το έχει πάρει «ζεστά». «Έχουν έρθει και οι εισηγήσεις που περιμέναμε από το ΕΘΙΑΓΕ και άλλους αρμόδιους φορείς, με θετικά αποτελέσματα και από εκεί, με στόχο την ουσιαστική καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας.

Γίνεται πλέον και συζήτηση για ένα ποσό της τάξης των 100 ευρώ ανά στρέμμα, όταν θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται η μέθοδος και συνεχίζουν να «τρέχουν» οι διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε τελικά να ενταχθούμε στο νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει το 2019.

Και αυτό γιατί, η εφαρμογή του μέσα στο 2018 είναι αδύνατη, μιας και η διαδικασία που απαιτείται είναι χρονοβόρα. «Θα είναι δύσκολο να προλάβουμε», σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης. Συνεπώς το πιο πιθανό σενάριο είναι οι παραγωγοί της Κρήτης να καταπολεμήσουν όπως μπορούν το πρόβλημα, με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συνδρομή των Υπηρεσιών θα γίνει στο Νομό Ηρακλείου μια εκδήλωση με στόχο την ενίσχυση με πληροφορία και Γνώση, των παραγωγών. Η πρόταση που έχει γίνει είναι το κλιμάκιο που θα έρθει από το Υπουργείο, να ταξιδέψει ως το Τυμπάκι, για να ενημερωθούν οι αγρότες, αλλά και οι γεωπόνοι σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της φονικής πεταλούδας.

«Ζητάμε να γίνει στο Τυμπάκι η εκδήλωση, καθώς το έχουμε θέσει ως πρόταση», σημειώνει ο κ. Ορφανουδάκης Η εκδήλωση με τους ειδικούς λοιπόν είναι πιθανό να προγραμματιστεί και να γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ