ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Συνεργασία των Μεγάλων Νησιών της Μεσογείου με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης

0

Η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι καταπληκτική αλλά μη ορατή εντός Κρήτης εκ των πραγμάτων

Έχει περάσει σχεδόν ενάμισι χρόνος από την έναρξη της προσπάθειας της Περιφέρειας Κρήτης για τη συνεργασία των μεγάλων νησιών της Μεσογείου, ήταν Νοέμβριος 2016 όταν έγινε η πρώτη διεθνής (ευρωπαϊκή) συνάντηση για αυτό το θέμα εδώ στο Ηράκλειο, με συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, περιφερειαρχών και άλλων αρμοδίων.

Οι περισσότεροι το έλεγαν για να το πουν γιατί είναι «πολιτικά εύηχο» αλλά πως θα γινόταν;;; κύριο πρόβλημα το country risk. Μια ελληνική Περιφέρεια, η Κρήτη, θέλει να κάνει δια-μεσογειακή συνεργασία και με τι οικονομικά ; ως Ελληνική Περιφέρεια ; (η περίοδος είναι όπου η Ελλάδα είναι το μαύρο πρόβατο στους κόλπους της Ευρώπης). «Όταν το λέγαμε στο εξωτερικό μας ρωτούσαν πως πάνε τα οικονομικά σας και φυλούσαν τα πορτοφόλια τους» θυμάται ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Οι πρώτοι που έτρεξαν ήταν οι ελληνικές περιφέρειες, ξέρουν τη διορατικότητα του Σ. Αρναουτάκη και του έχουν εμπιστοσύνη. Όμως όλες μαζί οι ελληνικές περιφέρειες φόβισαν κάθε καλοπροαίρετο να συμπράξει από τη Μεσόγειο και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.

Χρειάστηκαν νέες συναντήσεις, προσεγγίσεις, δημόσιες και lobbing μέχρι να φτιάξει το κλίμα συνεργασίας. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το Γραφείo της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες που ήρθε σε επαφή με τα αντίστοιχα Γραφεία άλλων Μεσογειακών Νησιωτικών Περιφερειών, με σχέδιο προσέγγισης που εκπονήθηκε από την Αντιπεριφέρεια Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Ηράκλειο και υλοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι καταπληκτική αλλά μη ορατή εντός Κρήτης εκ των πραγμάτων. Έχει σταθερή παρουσία στην Επιτροπή των Περιφερειών (με παρουσία Αρναουτάκη), στη CRPM (με συμμετοχή Αλεξάκη) και σε πολλά άλλα δίκτυα και οργανισμούς. Ενδεικτικό και αποδεικτικό στοιχείο είναι ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει κερδίσει άνω των 30 ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα τελευταία χρόνια όταν κληρονόμησε μόνο 3 από τις παλιές Νομαρχίες. Τι σημαίνει αυτό ; «όφελος σε εμπειρίες κυρίως και μετά σε οικονομικούς πόρους, που αθροίζονται σε περισσότερα των 6 εκ €» απαντάει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης. Μαθαίνουμε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα και την εφαρμόζουμε με τις κατάλληλες προσαρμογές σε όλη την Κρήτη. Νέες διαστάσεις και πολιτικές εισάγονται πλέον στις δράσεις μας : κλιματική αλλαγή, πράσινη οικονομία, γαλάζια ανάπτυξη, λύσεις φιλικές στο περιβάλλον, καινοτομία, γαλάζια ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, έξυπνη εξειδίκευση, αειφόρος τουρισμός, κλπ

Κάθε φορά που υπάρχει μια Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για νέα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τα emails παίρνουν φωτιά από προσκλήσεις συμμετοχής : όλοι και κυρίως από το εξωτερικό, θέλουν την Περιφέρεια Κρήτης εταίρο σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Όλα αυτά έχουν βοηθήσει να χτιστεί ένα BRAND που θα λέγαμε στη γλώσσα του μάρκετινγκ, στα ευρωπαϊκά στέκια για την Περιφέρεια Κρήτης.

Το σχέδιο λοιπόν ήταν να συνεργαστούν σε μόνιμη βάση οι Μεγάλες Νησιωτικές Περιφέρειες της Μεσογείου και να διεκδικήσουν επιπλέον πόρους λόγω της νησιωτικότητας και της μεσογειακής γεωγραφίας τους.

Πρώτη συνάντηση με ορισμένους εξ αυτών στην Κρήτη τον Νοέμβριο 2016, δεύτερη συνάντηση τον Μάρτιο 2017 στην Βαλέτα της Μάλτας και η τρίτη πριν λίγες ημέρες στην Κορσική.

Εκεί συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του Γιώργου Αλεξάκη Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, ο Περιφερειάρχης της Κορσικής G Simeoni, ο Περιφερειάρχης της Σαρδηνίας F Pigliaru και ο Αντιπεριφερειάρχης της Σικελίας G Armao. Αποφάσισαν να προχωρήσει η συνεργασία των 4 μεγάλων νησιών – περιφερειών οπωσδήποτε άμεσα το επόμενο διάστημα και όρισαν επιτόπου τους εκπροσώπους τους που θα είναι επιφορτισμένοι με αυτό το σκοπό.

Οι τέσσερεις μεγάλες νησιωτικές περιφέρειες θα είναι ο πυρήνας της συνεργασίας ενώ δορυφορικό ρόλο θα έχουν η Κύπρος, η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι. Η Κύπρος έχει γραφειοκρατικές δυσκολίες ως Κράτος να συμμετέχει (δεν έχει Περιφέρειες), όμοια η Μάλτα αλλά έχει μια δυναμική Υπουργό σε ένα μικρό νησί το Γκόζο και οι Βαλεαρίδες Νήσοι που χρειάζονται για τις ιδέες τους (πέτυχαν μεταφορικό ισοδύναμο ίσο με το 75% του αεροπορικού εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών τους με κρατικούς πόρους).

Οι επαφές σε διεθνές επίπεδο δεν είναι αυτόματες και δικαιωματικές, αντιθέτως απαιτούν υπομονή και συνέπεια μακροχρόνια. Στοχοπροσήλωση και επιμονή, με το πέρασμα του χρόνου που δοκιμάζει τις σχέσεις. Δεν είναι πολιτική καθημερινότητα αλλά long term approach κι όποιος αντέξει.

Ο Γ Αλεξάκης στο συνέδριο της Κορσικής συναντήθηκε και με άλλους εκπροσώπους νησιών και συζήτησε θέματα διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, της κυκλικής οικονομίας, του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά και της ανταλλαγής εμπειριών από τον Τουρισμό.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη Μπάστια στο νησί – περιφέρεια της Κορσικής στη Γαλλία την 12 και 13 Ιουλίου 2018, με τη συμμετοχή των νησιών της Μεσογείου, Βόρειας Ευρώπης, των ακτών του Ατλαντικού.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι επιπτώσεις στα νησιά από την εφαρμογή των προτάσεων της Πολιτικής Συνοχής για την επόμενη Προγραμματική περίοδο 2021-7 καθώς και το θέμα των μεταφορών, της προσβασιμότητας στα νησιά και οι επιπτώσεις στην οικονομία τους και η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας των νησιών ως προϋπόθεση για την αειφορία τους.

Στις παρεμβάσεις του ο Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε τα κύρια προβλήματα των νησιών : α) το υψηλό μεταφορικό κόστος, β) η ενεργειακή επάρκεια, γ) η εφαρμογή της πολιτικής συνοχής και δ) ο εποχιακός τουρισμός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ