ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το πόθεν έσχες

0

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, η κατάθεση των οποίων μπλόκαρε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε διορθώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι αντίκεινται σε βασικές συνταγματικές διατάξεις οι ρυθμίσεις που καθιέρωσαν υποχρέωση δηλώσεως πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, κρατικούς λειτουργούς, δικαστές, δημοσιογράφους και άλλους, μετρητών, κινητών και πολυτελών αντικειμένων που έχουν στα σπίτια τους ή σε θυρίδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπεται η αύξηση του ποσού που υπόχρεοι έχουν εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων και πρέπει να δηλώνουν από τις 15.000 ευρώ, στις 30.000 ευρώ. Όσο για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ.) που πρέπει να δηλώνονται η αξία από τις 30.000 ευρώ, αναπροσαρμόζονται στις 40.000 ευρώ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί στοχοποίησης των περιουσιών που είναι κρυμμένες κάτω από το στρώμα και τον κίνδυνο κλοπών, μετά την ανάρτηση των σχετικών στοιχείων στο διαδίκτυο με τη νέα ρύθμιση, προβλέπεται πως δεν θα δημοσιοποιούνται αλλά θα γίνεται έλεγχος από το αρμόδιο όργανο.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο ελέγχου των δικαστικών λειτουργών μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο είχε ορίσει ως όργανο ελέγχου τη Γ' Μονάδα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις αλλαγές οι δικαστικοί λειτουργοί επανέρχονται στην προ του 2011 κατάσταση και πλέον θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους, μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στην Επιτροπή της Βουλής, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι -όπως και τα πολιτικά πρόσωπα- να δηλώνουν και τις υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα τα δάνειά τους.

Το όργανο που θα συσταθεί θα είναι πλέον 11μελές και θα αποτελείται στην πλειοψηφία του από δικαστές. Μάλιστα, όταν ο έλεγχος αφορά λειτουργούς της δικαιοσύνης θα προεδρεύει δικαστής. Οι δηλώσεις θα ελέγχονται εντός πενταετίας, εκτός από τις περιπτώσεις που προκύπτουν αδικήματα κακουργηματικής φύσεως, όπου θα δίδεται η αντίστοιχη προθεσμία παραγραφής.

Στο νέο νομοθέτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίζεται ρητά ότι οι υπόχρεοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες, όπως ακριβώς και οι σύζυγοι.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα καλούνται από το όργανο ελέγχου που θα δίνει προθεσμία υποβολής, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση και δεύτερης αναιτιολόγητης άρνησης. Αλλαγές έρχονται και στην περίπτωση των εκδοτών που θα αναφέρονται ρητά στο νόμο ως υπόχρεοι, αντί του παλιότερου «υπεύθυνος τύπου». Στις περιπτώσεις των σχολικών επιτροπών, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, υπόχρεοι θα είναι πλέον μόνο οι πρόεδροι και οι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή στην κατάθεση πόθεν έσχες «πάγωσε» και τις διαδικασίες ελέγχων τους. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που έχει ήδη διενεργηθεί έλεγχος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αυτός θεωρείται άκυρος καθώς έγινε βάση αντισυνταγματικού νόμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλοι οι υπόχρεοι πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τις δηλώσεις τους για τη χρήση των ετών 2015, 2016, μαζί με του έτους 2017. Ωστόσο, στο σύστημα θα υπάρχουν οι προγενέστερες δηλώσεις, οπότε σε περίπτωση που δεν προκύπτουν αλλαγές θα μπορούν οι υπόχρεοι απλώς να επανυποβάλουν τις δηλώσεις, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα δοθεί μία δίμηνη προθεσμία, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2018, ώστε οι υπόχρεοι να προλάβουν να καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ένα ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν η καθυστέρηση ξεπεράσει τους δυο μήνες το πρόστιμο θα αγγίζει τα 800 ευρώ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ