ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το ελαιόλαδο και οι προοπτικές του κρητικού χρυσού στη συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ

0

Στην Κρήτη και χάρις τον ΣΕΔΗΚ λειτουργεί το μοναδικό ανά την Ελλάδα παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου. Από την παρατήρηση όμως θα πρέπει με γρήγορα βήματα να περάσουμε στη δημοπράτηση του χρυσού της κρητικής γης για τη διασφάλιση τόσο της ποιότητας, όσο και του εισοδήματος των παραγωγών. Στο Ρέθυμνο συνεδρίασε ο ΣΕΔΗΚ με πολλά ακόμα καυτά θέματα στην ατζέντα του ελαιολάδου του νησιού.

Στον Άγιο Νικόλαο οι ξενοδόχοι φροντίζουν να μάθουν βιωματικά οι τουρίστες για το κρητικό ελαιόλαδο, τονώνοντας την κατανάλωσή του. Στο Ρέθυμνο και την Ιεράπετρα, αρκετά εστιατόρια σερβίρουν πια, τυποποιημένο ελαιόλαδο σε μικρές συσκευασίες για τη σαλάτα. Είναι κάποια θετικά παραδείγματα ανά την Κρήτη, πλην όμως αποσπασματικά και όχι γενικά εφαρμοσμένα σαν κοινός τόπος.

Σε συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ στο Ρέθυμνο, αναδείχθηκε η ανάγκη για επίσημη δημοπράτηση του ελαιολάδου, για να θωρακίζεται και να εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών, όχι μόνο σε καλές τιμές, αλλά και απέναντι στο λαθρεμπόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη λειτουργεί το μοναδικό παρατηρητήριο τιμών ελαιολάδου ανά την Ελλάδα, όμως ακόμη παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του ελαιολάδου που ενώ ξεπέρασε τα 4 ευρώ, καταβαραθρώθηκε στα 2,5 ευρώ μέσα σε λίγες μέρες.

Και ενώ παλαιότερα αποτελούσε είδηση το ενδεχόμενο 5ου ή και 6ου ψεκασμού κατά του δάκου, πλέον είναι είδηση ότι στα μέσα περίπου του Ιούλη, ολοκληρώθηκε ο 2ος ή ακόμη και μόλις ο 1ος ψεκασμός κατά του δάκου σε κάποιες περιοχές του νησιού. Ο ΣΕΔΗΚ θα είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία και τις αστυνομικές αρχές για την προώθηση του χρυσαφιού της κρητικής γης με όρους νομιμότητας και ανταγωνισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ