ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Zoran, do you know Prespes; Το απίστευτο βίντεο του Τσίπρα με τον Ζάεφ

0

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε στον λογαριασμό του στο facebook βίντεο με τη συνομιλία που είχε με τον Ζόραν Ζεφ για να κλειστεί το ραντεβού στις Πρέσπες.

Μάλιστα ο κ.Τσίπρας ρωτάει τον Σκοπιανό ομόλογό του αν γνωρίζει που είναι οι Πρέσπες και στη συνέχεια του λέει, στα αγγλικά, ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία.

Το πολύ καλά μονταρισμένο βίντεο ξεκινάει με εικόνες από τις Πρέσπες και στη συνέχεια από το εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τηλέφωνο τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, τον οποίο έχει σε ανοιχτή ακρόαση και τον ρωτάει «Zoran do you know the region of Prespes?» (Ζόραν ξέρεις την περιοχή των Πρεσπών). Αμέσως μετά του λέει πως «είναι Βαλκάνια, είναι πολιτική, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες, θα αντιμετωπίσω δυσκολίες, αλλά μία μέρα η ιστορία θα μας δικαιώσει».

Tότε ακούγεται ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να λέει «είναι ιστορία, είμαι πολύ χαρούμενος φίλε μου».

Στη συνέχεια μπαίνει μουσική και σταματάει να ακούγεται ο διάλογος στα αγγλικά, ωστόσο υπάρχουν υπότιτλοι. «Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας».

Λίγο αργότερα ακούγεται και πάλι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να λέει στον κ. Ζάεφ στα αγγλικά πως είναι πολύ χαρούμενος που θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία.

Αμέσως μετά ακολουθεί ένα απόσπασμα από το διάγγελμα του πρωθυπουργού και στη συνέχεια η κάμερα μεταφέρεται στις Πρέσπες και τα σκάφη που μετέφεραν τους πρωθυπουργούς για να δώσουν τα χέρια για τη συμφωνία.

Οι υπότιτλοι που παίζουν την ώρα που το βίντεο δείχνει πανηγυρικά πλάνα γράφουν «Ενα καινούριο τραγούδι, ξεκινάμε να γράφουμε σήμερα μαζί, εδώ, στις Πρέσπες. Στόχος μας είναι το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται για πολλούς αιώνες. Στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας. Από τον λαό μας και τον λαό σας».

Κλείνοντας το βίντεο ακούγεται ξανά ο πρωθυπουργός όπως και σε όλα τα βίντεο που έχει βγάλει το Μέγαρο Μαξίμου να λέει «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Αναλυτικά το συνοδευτικό κείμενο της κυβέρνησης

«Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προβλέπει την μετονομασία της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της SevernaMakedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία.

Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» καθώς το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι: Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά: Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.

Κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας. Μιας ισχυρής Ελλάδας, φάρου πολιτισμού, ιστορίας αλλά και αξιών, μιας Ελλάδας Πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ